Ratarska proizvodnja u Omoljici

0
1008
Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Omoljica---01

U banatskom selu Omoljica upoznali smo Đuricu Jovanova. Ratarska proizvodnja je tradicija njegove porodice kojoj se rado vratio. Slobodno možemo reći da je taj poriv oduvek bio u njemu, međutim život ga je okrenuo kulturi i istoriji koju je i diplomirao. Kako i sam kaže nikada nije kasno ostvariti neke vizije koje su dugo negovane kao Đuricina želja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Ja poljoprivredu volim, moji su oduvek imali zemlju. Moj deda je uvek govorio da si nikakav čovek, ako ne kupiš bar lanac zemlje za života. Ja to mišljenje poštujem, i stalno razmišljam o tome. Ne da odem na odmor, nego da kupim lanac zemlje.” – kaže nam Đurica.

Đurica danas obrađuje 80 lanaca zemlje, a seje kukuruz, suncokret i pšenicu. Kako kaže fali mu četvrta kultura, kako bi kvalitetnije poštovao plodored. Nije lako danas ratarima da uopšte odluče šta će sejati. Kada podvuku crtu, brojke im se baš i ne dopadaju. Nekada se u ovom delu Banata sejala repa, međutim sada je tamošnji ratari zaobilaze u širokom luku.

Kalif i Mistral 1120x180

“Verovatno bi bilo bolje da imamo četiri kulture, zbog plodoreda. Pre svega zbog suncokreta, jer on ne trpi tako uzak plodored. Ovde soja ne uspeva, bar ne u ovom delu atara. Repu su ovde nekada radili, ali zbog niske cene, puno odbitaka, ljudi su odustali.” – objašnjava naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma krava i tov u selu Žabari

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Omoljica---02

Cena suncokreta nije ispunila očekivanja

Poslednjih godina ni sa suncokretom nije bolja situacija, dodaje naš domaćin. Ni ove godine cena nije zadovoljila proizvođače, te mnogi paori najavljuju da će ga sejati daleko manje, ili da uopšte neće.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Ova cena suncokreta ni malo nije stimulativna. Ubeđen sam da će i u ovim delovima gde se suncokret tradicionalno seje, doći do smanjenja površina pod tom uljaricom. Sve ispod 35-40 dinara je loše.” – ističe Đurica.

Ostao je još kukuruz da se skine. Godina je bila dobra. O ceni je još rano govoriti, jer ga naš domaćin ostavlja na čuvanje. Čeka bolju cenu da bi ratarska proizvodnja na proleće bila obezbeđena. Ali bi i tu valjalo uvesti malo reda, ističe Đurica.

MPS2022 GBaneri

“Ranije je standar bio 14% vlage, i danas je, ali nekada je bilo od 14 do 16% vlage odbijalo se za jedan posto vlage, jedan kilogram proizvoda. A sada već od 14,1 odbijaju, odnosno naplaćuju sušenje. Pa šta tu ima da se suši?” – pita se naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Razmena semenske za merkantilnu pšenicu

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja---Omoljica---03

Neophodna niža cena nafte

Sa ovako visokom cenom nafte, a sa niskim otkupnim cenama, veoma je teško raditi i proizvoditi, smatra naš sagovornik. Lako se može doći do rešenje, ali očigledno da nema volje od strane onih koji odlučuju. Na taj način će teško privoleti omladinu da ostane na selu, da ore, seje, radi, ističe Đurica Jovanov iz Omoljice.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Nemoguće je da ne može neka zelena nafta da se uvede, ili nešto slično, koja bi služila samo za poljoprivredu.” – smatra Đurica.

Inače, naš domaćin svake godine na svojim parcelama ima oglede, nove hibride, nova zaštitna sredstva te uvek može da nauči nešto novo, ali i da izvede korisne zaključke na osnovu kojih planira narednu setvu. Nauka iz dana u dan napreduje, a da biste bili igrač u poljoprivredi morate pratiti novine i učiti, smatra Đurica. Nekad raste zadovoljstvo, nekad patnja, ali je važno raditi ono što vas ispunjava, dodaje naš domaćin.

2022 Custodia 1120x1080

Prethodni tekstPšenica – tehnologija proizvodnje
Sledeći tekstUzgoj jabuka u Kamendolu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime