RATARSKA proizvodnja u Turiji i KOJI su sve PROBLEMI

0
127

Saša Atanasković se poljoprivredom bavi od malih nogu, kada je prvi put seo za traktor u svom rodnom mestu Turiji. Kako kaže, ovo zanimanje mora da se zavoli od malih nogu, ako misliš da budeš uspešan. Problema je mnogo…

Adama Maganic 1120x180

Saša se rodio u porodici koja se već bavila poljoprivredom, te je tako davne 1975. godine stigao mali traktor, koji je čitava četiri meseca stariji od Saše, i koji se još uvek nalazi u njihovom dvorištu.

U ataru porodice Atanasković ove godine je u planu da se zaseje pšenica na 44 katastarskih jutara, kukuruz po planu na 38 jutara, suncokret 21 katastarsko jutro i soja na 12 jutara.

Paradajz 1120x180

Prolećni radovi protiču dobro, kaže Saša. Jedini su problem padavine, jer ih nema. On dodaje da promena klime loše utiče kako na same useve, tako i na poljoprivrednike, jer dolazi do pada proizvodnje u sušnim godinama, kada ni prinosi ne mogu veliki.

Nove tehnologije i subvencije

Što se tiče novih tehnologija u ratarstvu, Saša kaže da ih koristi koliko može da isprati, pre svega finansijski, jer su mašine skupe, a zarade male.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Ja sam neko osrednje gazdinstvo. Zemljišta u svom vlasništvu nemam puno, zavisim od zakupa, tako da to ide teško, bar kod mene. Jeste to budućnost, i mi se prilagođavamo se kako možemo datim uslovima i to je to.“

PROČITAJTE I...  DEKALB® katalog za 2021. - posejte svoj uspeh

Što se subvencija poljoprivrednicima tiče, Saša kaže da bi one mogle da se ubrzaju. Dodaje da je ceo agrar u krizi, ne samo poljoprivrednici, već i ugovorači i otkupljivači njihove robe.

Krompir 1120x180

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Saša Anasković, ratar iz Turije

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstCalliope Pro – Ulog koji se vraća!
Sledeći tekstIsplata sredstava za seoski turizam početkom maja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime