Ratarsko domaćinstvo u selu Sakule

0
277
Agrosaveti---ratarsko-domacinstvo---Sakule---01

Nekada se domaćinstvo Erdeljan iz Sakula, poznatije kao Bukur, bavilo poljoprivrednom proizvodnjom. Danas je to postao hobi, kaže nam naš domaćin, Zoran Erdeljan. Domaćinstvo se danas bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina, te je radionica dobila primat nad poljoprivredom. Međutim, od ratarstva ne odustaju u potpunosti. Još uvek obrađuju 100-ak lanaca zemlje. Kao i većina tamošnjih ratara, drže se tropolja: pšenica, kukuruz i suncokret. Godina iza njih je bila prinosna, ali cene nisu zadovoljile, ističe naš domaćin.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

“Pšenicu sam skladištio kod skladištara. Prodao sam je pre nekoliko dana. Pa kada sve svedem, ništa nisam zaradio. Mogao sam je prodati i u žetvi. Prodao sam je za 19 dinara sa PDV-om. Pšenica nam je nužno zlo, samo zbog plodoreda je sejemo, na žalost.” – priča nam Zoran.

Agrosaveti---ratarsko-domacinstvo---Sakule---03

ŠTA SEJATI OVE GODINE?

Kukuruz je takođe rodio, a prednost je to što ga je Zoran lagerovao kod kuće, te se nada boljoj situaciji. Loša godina je bila i za proizvodnju suncokreta, od kojeg mnogi odustaju zbog veoma niske cene. Međutim, Zoran dodaje da bi ga i on veoma rado batalio, ali da ne zna čime bi ga mogao zameniti. Jedno je sigurno, a to je da će površine pod tom uljaricom biti smanjene u novoj proizvodnoj sezoni.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

“Sad baš pravimo planove za setvu 2020. godine. Ne znam šta će biti sa suncokretom. Mene je strah da ga sejem, ali ne znam šta drugo. Na repu neću ni da pomišljam. Kukuruz je najbolja opcija, jer ga ostavimo kući i mi njime raspolažemo. Pričali su da su ugovorili izvoz suncokreta za Tursku, ali od tog kolača mi ništa nismo dobili. Evo danas je januar, mi još ne znamo cenu suncokreta iz 2019. Akutna cena, šta je to? Znači oni uzmu robu, pa prvo provere koliko će zaraditi, pa tek onda odluče šta će nama dati.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Zašto je niska otkupna cena suncokreta?

Agrosaveti---ratarsko-domacinstvo---Sakule---02

CENA NAFTE KLJUČNA

Veoma je lako izračunati šta je realna cena neke poljoprivredne kulture, dodaje naš sagovornik. On ističe da je očigledno neophodna i podrška države na ovom polju. Jer kako je moguće da poljoprivredni proizvođaći iz Evrope i Amerike imaju računicu u proizvodnji hrane, a naši proizvođači nemaju, pita se Zoran. Razlika je upravo u pomoći od strane države, smatra naš domaćin.

CUSTODIA--1120x180

“Ja ne bih hteo nikoga od mojih kolega da uvredim, ali smatram da je najveća greška bila ta što je država dala subvencije po hektaru. Zato što smo mi time samo povećali sami sebi cenu zakupa. Plaćali smo tim novcem zemljište više, kako bismo došli do njega, a sada smo ostali bez subvencija, a cena zakupa je ostala ista, ako ne i veća. Dati subvencije samo na vlasništvo, ili kroz podsticaje za mehanizaciju itd. Ili što je i najvažnije, dati nam jeftiniju naftu. Jer to je nama najveći problem: preskupa nafta.” – smatra Zoran.

Domaćinstvo Erdeljan je nekada obrađivalo daleko više zemlje, ali sada jednostavno neće da plaćaju tako skup zakup i da rade za druge. Cilj im je da kada to mogu, kupe jutro-dva, kao i da u budućnosti naprave manji silos i za pšenicu, kako bi na taj način povećali njenu vrednost. Sa druge strane, u radionici uvek ima posla, jer su sada već poznati širom Srbije po kvalitetnoj mehanizaciji za obradu zemlje, a sve brojniji zadovoljni klijenti su im vetar u leđa da nastave da rade i da se bore.

PROČITAJTE I...  Kada kažem Suncokret, mislim Syngenta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime