Sušenje zrna – bitan je sistem, a ne veličina

0
526
Agrosaveti - susenje zrna - susara - 01

Povećanje vašeg kapaciteta za sušenje nije nužno vezan za kupovinu veće sušare. Ponekad se radi o uštedi vremena. Ugradnja malih automatizacija mogu manji sistem sušenja učiniti efikasnijim.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

To je bio slučaj za Džona i Dejvida Tomsona, rođake čija je farma u partnerstvu sa njihovim očevima Lesom i Bilom u Severnom Yorksu. Ugradili su električno-pogonjenu potpuno automatsku Magna sušaru kapaciteta 12 t. Veliki prijemni koš u postojećoj šupi. Sada mogu na sušenje da stave 60 t zrna svaki dan i jedino trebaju da je napune dvaput.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Na Green farmi blizu Pickeringa, familija obrađuje 200 ha ratarskih površina plus 40 ha pašnjaka na kojima drže ovce. Džon Tomsonov sin Bred (Brad) je napustio fakultet i sada radi puno radno vreme takođe na farmi.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

,,Očekujemo da je potreba da sušimo zrno svake godine. U stvari, znali smo samo jedne godine – 1995. – kad je sva pšenica pridošla sa vlagom manjom od 16%.ʻʻ – objašnjava Džon Tomson.

Banner_728x90

Šaržna sušara

,,Za oko 10 godina, imali smo staru 12 tonsku Pedrotti mobilnu šaržnu sušaru, kupljenu polovnu na rasprodaji farme. Bila je pogonjena od priključnog vratila traktora. Takođe je bila manuelna tako da se mnogo vremena provelo utovarom i istovarom. Toplota za sušenje je dolazila direktno od plamena. Bilo je nekoliko slučajeva gde je plamen zahvatio zrno. Nismo nikad mogli da je napuštamo.ʻʻ

Biofor baner 728x90

,,Kako je sušara starila, zahtevala je fino podešavanje kako bi pravilno radila, i nisam voleo da neko drugi dira komande.ʻʻ – dodaje on.

Prelazna tačka za novu sušaru je usledila kad su Tomsonovi iznajmili nešto više zemljišta i duplirali površine pod pšenicom. Pri nadogradnji postojećeg sistema, bili su odlučni da nabave jednu koja će biti dobra investicija za budućnost. Jedna koja je što je više moguće moderna i potpuno automatska tako da je zahtevala manje napornog rada.

Pregledali su sve mobilne recirkulacione šaržne sušare na tržištu, i odlučili se za Opico Magna sušaru na dizel. Svideo im se konstrukcioni dizajn gde gorionik zagreva cigle (Duax core heat system – sistem dualnog-jezgarnog zagrevanja) i potom se vruć vazduh, pogonjen ventilatorom, usmerava na sušenje zrna. Ova bezbednosna odlika takođe sprečava da nesagorelo gorivo dospe na zrno.

,,Dobra podrška dilera je takođe veoma važna. Uvek smo imali poverenja u našeg lokalnog dilera, Vilfreda Skruton (Wilfred Srcuton), za sve naše traktorske potrebe. Tako da smo ih pitali za ponudu sušare za zrno.ʻʻ – objašnjava Džon Tomson.

Tomsonovi su tražili cene za dve Magna Automatics sušare. Jednu sa šaržom kapaciteta 12 t, i jednu sa 20 t. Učinci za sušenje (vreme potrebno za redukciju vlage za 5%) su bili 6 t/h i 10 t/h, respektivno.

,,Trebala nam je sušara koja može da podnese količinu pšenice od 800 t. Tako da smo proračunali koliko vremena bi bilo potrebno da se sve osuši.ʻʻ

Ubrzo su shvatili da prioritet nije veći učinak zrna – nego imati sušaru koja je automatska.

PROČITAJTE I...  Toplički šljivici puni roda

,,Ako sušara zaostaje u ovom delu zemlje, za to su uglavnom zaslužni vlažni dani u sezoni žetve kada možemo da je sustignemo. Sposobni smo da osušimo do 60 t dnevno sa Pedrotti, ali je problem ležao u manuelnoj operaciji.ʻʻ

Cenovna razlika

Dakle, uzimajući u obzir cenovnu razliku između raznih gabarita (oko 13000 funti), Tomsonovi su se odlučili za 12 tonsku Magna – iste veličine kao i stara sušara.

Karakteristike Magna Automatic ne dozvoljavaju zrnu da se samo utovari i isprazni automatski, nego sadrži i SMS obaveštenje porukom.

,,Ako pođe po zlu, sušara se samostalno isključuje i šalje tekstualnu poruku na tri
telefona – moj, Bredov i Dejvidov. Tako da neko može da se vrati do dvorišta i reši problem.ʻʻ – kaže Džon Tomson.

,,Sušara je programirana koristeći monitor osetljiv na dodir koji je lako razumeti i koristiti. Ona je poput velikog mobilnog telefona.ʻʻ

Oni su odabrali mogućnost da imaju Sky-Vac sistema ekstrakcije prašine. Umesto korišćenja snage traktora, novi 100 – amperski električni generator je poručen od lokalne firme Yorkshire Generators.

,,Radilo se samo o dve hiljade funti više nego sa sličnim polovnim, i naravno, došao je sa garancijom.ʻʻ

Pri svakoj žetvi, stara sušara i prijemni koš od 3 t su privremeno bili skladišteni ispred šupe izgrađene za smeštaj okruglih bala slame. Ali za ubuduće, Tomsonovi su želeli da im nova sušara bude pod nadstrešnicom kako bi mogla da se koristi po bilo kakvim vremenskim prilikama. Tako da su slamu premestili u novu šupu radi oslobađanja prostora za sušaru.

Mesto za sušaru

Međutim, držanje sušare u šupi je imalo neke izazove. Iako je bila izgrađena za visinu od 4 reda okruglih bala, predstavljala je tesan prostor za sušaru.

Srećom, gradijent dvorišta je bio takav da je postojala visinska razlika od 60 cm između nivoa podloge sa jedne strane i šupe sa druge. Tako da je rešenje bilo da se kreira pod podeljenog nivoa, i smestiti sušaru na nižoj strani.

Istovremeno dok se betoniralo preko zemljanog poda, podižući ga delimično kako bi se sprečilo prodiranje vode, betonski paneli su se ugradili uz zidove, čineći šupu prikladnom za skladištenje zrna.

Kako bi u potpunosti iskoristili prednosti automatskih karakteristika sušare, novi prijemni koš od 25 t je kupljen.

,,Sa sušarom od 12 t i košom od 25 t, mogli smo da počnemo u 7 sati ujutru. Dopunimo rezervoar dizelom i potom utovarimo dovoljno zrna za tri ture-šarže sušenja. I onda se pokrenemo. Sušara zagreva i potom hladi zrno i spiralni puž je prazni do susednih vrata šupe. Zatim se automatski sledećih 12 tona zrna ubacuje. I tako dalje.‚‚

,,Zavisi koliko je zrno vlažno, ali obično možemo da očekujemo da je za tovar potrebno dva sata. Tako da komforno možemo da uradimo 6 tura. Samo moramo jednom da svratimo u sred dana kako bi ponovo napunili sistem.ʻʻ

,,Imajući sušaru i prijemni koš na nižem nivou, to je bio slučajni benefit. Pruža vozaču viljuškara bolji pregled na količinu zrna u košu kad ga puni.ʻʻ

Nova oprema je bila spremna za sezonu za sušenje 2015. Prosečni prinosi pšenice na farmi su bili 10 t/ha. Najveće količine zrna koje su dolazile sa kombajna su bile sa 18% vlage. Sve u svemu, Magna je ,,naguralaʻʻ 217 radnih sati i osušila 110 tura žitarica, soje i uljane repice.

PROČITAJTE I...  Sušare u Blacu rade punom parom

Dodatna unapređenja

Nezadovoljni onim što je već predstavljalo veoma urednu postavku, Tomsonovi imaju planove za dodatna unapređenja. Za sezonu 2016., kupili su kašiku kapaciteta 2 t za viljuškar sa kojom će prepoloviti potrebno vreme za utovar zrna.

,,Takođe želimo da postavimo beton ispred obe šupe, tako da se manje blata dovodi u njih, i viljuškar može da se kreće između njih po čistijoj podlozi.ʻʻ – kaže Džon Tomson.

,,Generator – koji je proveo zimu ispod prijemnog koša, zahteva svoje kućište tako da se može pozicionirati trajno. Tako možemo da sprovedemo malo struje od njega i postavimo svetla u šupi kao i u dvorištu.ʻʻ

,,Kad smo osmislili jamu za sušaru i barijere oko nje, ostavili smo otvor tj. vrata, tako da je lakše bilo kome da brzo pristupi kontrolnom panelu koji se nalazi u šupi. Ali je prošle sezone zrno ponekad dopiralo do ove tačke. Tako da smo dodali vrata i podigli visine barijera kako bi zaustavili pad zrna u jamu.ʻʻ

,,Iznenađujuće je koliko raznih nečistoća otpadne sa zrna. Tako da bi uštedeli vremenski na pražnjenju Sky Vac vrećama, takođe se premišljam o izgradnji sakupljajuće kutije za prašinu koja može da bude na prikolici, i potom može da se odveze i istovari svakih nekoliko dana. Još jedno manje unapređenje je dodatak cerade kako bi se sprečilo prodiranje kiše u prijemni koš.ʻʻ

Tomsonovi su zadovoljni odlukom o ugradnji Magna sušare sa 12 t tovarnim kapacitetom.

,,Novac koji smo uštedeli nekupujući veću je bio dovoljan da se isplati za sve ostalo. Novi prijemni koš, betonski paneli u skladišnoj šupi i betoniranje zemljanog poda.ʻʻ

Imaju na umu i izmene useva i uzgojnih površina u budućnosti, koje će možda forsirati dodatna unapređenja sistema za sušenje.

,,Ne znam koliko još ćemo da uzgajamo uljanu repicu. Prvo, skupa je za uzgoj, a tu su i golubovi, puževi i buva kupusne bube sa kojima se treba izboriti.ʻʻ

,,Ako više zemljišta postane dostupno za lokalni najam, onda bi voleli da povećamo ratarske površine. Sa više zrna kojem treba sušenje, mogli bismo jednostavno prodati sušaru i zameniti je onom kapaciteta 20 t. Sve ostalo je već tu.ʻʻ

Tehničke karakteristike: Magna 1200QF Automatic

  • Kapacitet/učinak sušenja (21-16°C): 6 t/h
  • Prijemni kapacitet – šarža: 12 t (16 m³)
  • Masa (prazna): 4200 kg
  • Širina: 2,55 m
  • Radna visina (sa SkyVac ekstraktorom prašine): 6,2 m
  • Veličina-snaga gorionika (dizel/kerozin): 709 kW (600.000 kcal)
  • Korišćena električna snaga: 30 kW (60 A)
  • Utovarni učinak: 50 t/h (12 minimalno)
  • Vreme pražnjenja: 80 t/h (9 minimalno)
PROČITAJTE I...  Sušare u Blacu rade punom parom

Održavajte ga hladnim kako bi ste zadržali kvalitet useva

Previše useva koji ulaze u skladište vrede više nego kada napuštaju farmu, upozorava Rob Vajt (Rob White) od specijaliste skladištenja useva Evan and Pearce.

,,Neadekvatna ili loše manipulisana ventilacija, ili gde usevi uopšte nisu provetreni, su glavni razlozi.ʻʻ – savetuje on.

AHDB predlaže vazdušni protok od 6 kubnih stopa po minuti po jednoj toni skladištenog zrna. Kaže da mnoge farme provetravaju sa veoma malom količinom od 1 kubnoj stopi po toni, što predstavlja rizik od kvarenja i odbijanja kupca.

,,Ventilacija ventilatorima je neverovatno uspešna u Velikoj Britaniji. Kao smernica, košta oko 2 funte po toni skladištenog useva da se nabavi ovaj sistem. Uložite dodatnih 1-1,5 funte po toni i dobijate sistem koji pruža 150% više vazduha, koji će ga verovatno dovesti do preporuka istim kao je AHDB.ʻʻ – kaže on.

Planirajte skladište kako bi ste obezbedili jednak protok vazduha, savetuje on. Ovo počinje sa željenom tonažom, kako bi se proračunalo koliko ventilatora i elisa je potrebno da premesti vazduh kroz skladište bez ijedne zone koju vazduh ne bi obuhvatio (vidi tabelu ispod).

Agrosaveti---susenje-zrna---susara---03

Imati odgovarajući ventilacioni protok nije jedini problem koji treba uzeti u obzir, nastavlja Rob Vajt.

,,Pokušajte da obezbedite da vazduh koji se doprema kroz usev, uvek bude hladniji od samog useva tako da rezultat bude hlađenje. Najbolje je za efekasno hlađenje da temperature budu 4-6°C niže nego one na usevu. Diferencijalni kontroler nadzire temperaturu skladišta. Upoređuje je sa ambijentalnom temperaturom vazduha i onda odlučuje kad ventilatori treba da se uključe/isključe.ʻʻ

Najbolje doba dana je obično između 2 i 6 sati ujutru. Najbolje je koristiti sistem koji radi automatski u vašem odsustvu, ali vam omogućava monitoring koliko su ventilatori bili aktivni.

Bežični sistem snabdeva informacijama centralni kontroler tako da skladišta mogu daljinski da se nadziru i kontrolišu ili sa računara ili smart telefona.

Posle žetve
Wheat in store Picture Tim Scrivener 07850 303986
Wheat in store
Picture Tim Scrivener 07850 303986

Za prve 2-4 nedelje posle žetve, koristite ventilatore kontinualno, savetuje on. Ovo dozvoljava usevu da se stabilizuje jer se toplota sa polja uklonila i održava vazdušne kanale otvorenim.

,,Kod ventilacije male zapremine sve se vrti oko uklanjanja toplote, ne sušenje. Ne brinite o korišćenju ventilatora pri vlažnim uslovima. Ako je vazduh dovoljno hladan za oduzimanje toplote, uključite ih. Ako se ventilatori ne koriste odmah posle žetve zato što je ambijentalni vazduh vlažan, to omogućava usevu vreme da se zagreje i ventilacioni kanali mogu da se zatvore, sprečavajući efektivnu ventilaciju kasnije.ʻʻ

 

Autor: Rob Džons (Rob Jones)
Izvor: CPM

 

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime