Saveti iskusnog ratara i prognoze za godine koje slede

0
342

Sela u Vojvodini, baš kao ni domaćini i proizvođači u njima, nisu više ni nalik onima iz prošlih vremena – priča nam poljoprivredni proizvođač iz bačkog mesta Lalić, nadomak Odžaka, Vladimir Valent. Kako kaže, nekada su se poljoprivrednici oslanjali na mobu, pomoć komšija, meteorološke prilike, a danas isključivo na znanje, tehnologiju i inovativnost. 

Adama Maganic 1120x180

Oni ratari koji ne budu mogli da navodnjavaju svoje parcele, neminovno će poslovati sa gubicima, kaže Vladimir i dodaje da će , zbog izmenjenih klimatskih uslova, zalivni sistemi biti neophodni rekviziti svakog ozbiljnijeg proizvođača žitarica, u godinama koje slede. Zato se Vladimir odlučio za ukrupnjavanje zemljišta, a njegov primer počeli su da slede i drugi tamošnji ratari.  

Bez navodnjavanja useva, nema ni dobrih prinosa i prihoda

Ovaj iskusni bački ratar, koji je ekonomista po zvanju, kaže da su ga godine provedene u traktoru na njivi, naučile da je svaka sezona za sebe. Odabir sorti je, kako dodaje, u ratarskoj proizvodnji bitna, ali bez kiša i navodnjavanja se i najuspešnijim proizvođačima mogu desiti lošiji prinosi, što se najbolje moglo videti tokom 2022-ge godine, koja je bila jedna od sušnijih.

MPS baneri II

Vladimir Valent je u selu, ali i van njega, prepoznatljiv po proizvodnji soje i kukuruza, i, kako zadovoljno ističe, ponosan je na prinose, ali i na kvalitet svojih kultura. Nestabilne vremenske prilike pomerile su, kako ističe, setvene rokove.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva 2020.

Klimatske prilike nisu jedini problem sa kojim se ratari u Zapadnoj Bačkoj hvataju u koštac poslednjih godina. Ni tržišne okolnosti im nisu naklonjene, kako kaže Vladimir, 2022.godinu, kada su svi inputi višestruko poskupeli, pamtiće kao jednu od najtežih, pre svega, zbog nepredvidivih oscilacija cena, zbog kojih su proizvođači pretrpeli velike novčane gubitke.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Znanjem i modernom mehanizacijom do povećanja konkurentnosti

Atmosferu u srpskom agraru podgrejala je ne samo niska otkupna cena pšenice od 24 dinara već i tema viškova, a svima je jasno da je problem nastao prošlogodišnjom državnom merom zabrane izvoza žita. Posledice su podjednako osetili i proizvođači i otkupljivači, ali i država.V ladimir je izrazio nadu da se kola neće „prelomiti“ na malim, sitnim proizvođačima, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, i koji strepe od novih problema i izazova.

On i njegova supruga Marina, za sada uspevaju da se održe na tržištu, delom zahvaljujući i IPARD sredstvima, uz čiju pomoć su uspeli da obnove zastarelu mehanizaciju.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Kada je reč o budućnosti porodičnog gazdinstva Valent, Vladimir kaže da će sve svoje znanje i sredstva investirati u tehničko-tehnološko osavremenjavanje, kako bi povećao svoju konkurentnost na tržištu, i kako bi trasirao put svojim naslednicima, Mihajlu i Ivici.

PROČITAJTE I...  HIBRID kukuruza OTPORAN na poleganje pri uticajima JAKOG VETRA

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Vladimir Valent, poljoprivredni proizvođač iz Lalića 

Prethodni tekstProređivanje plodova kod nektarine: Za dobar razvoj i krupnoću
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika u podne: Pretnje jednom od organizatora

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime