Ratari: Skladištari nas ucenjuju prodajom kukuruza

0
1367
Agrosaveti - Skladištenje kukuruza 01

Pred žetvu zadruge postavljaju nerealne i nefer uslove – traže da 70 odsto predatog žutog zrna poljoprivrednici prodaju, a da samo 30 odsto zadrže na lageru.

Spyrale Adama 1120x1080

Savez udruženja poljoprivrednika Banata upozorava na najnovija, po ratare nepovoljna, dešavanja na tržištu paorske robe. Ovog puta, kažu u udruženju, na meti su skladištara koji pred žetvu kukuruza postavljaju nerealne i nefer uslove – traže da 70 odsto predatog žutog zrna poljoprivrednici prodaju, a da samo 30 odsto zadrže na lageru.

O ovome su, navode, prekjuče obavestili i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa kojim su razgovarali i o dizelu i ceni suncokreta.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Pred žetvu kukuruza stvaraju se novi problemi. Reč je o pokušaju skladištara da nas na silu nateraju na prodaju. Uslovljavaju nas da predate količine moraju u većem procentu da budu na prodaju, a u manjem na čuvanju, a da u suprotnom neće primiti robu“ – kaže za Agrosmart Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Neke su zadruge dobile dopis o uslovima čuvanja kukuruza i tu jasno piše da od ukupnih količina koje uskladištimo moramo 70 odsto da prodamo, a 30 odsto može da ostane na legeru kod njih, dodaje on.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Puni silosi

S druge strane, u par zadruga su nam rekli da svako ima svoje uslove skladištenja. Generalno, nema mesta, silosi su puni i ne možemo puno robe da da čuvamo na lageru, kažu skladištari.

PROČITAJTE I...  Dugoročni ogledi - Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA

„Tako do sada nije bilo, lane je taj odnos bio 50:50. Ali bila je i drugačija situacija jer je kukuruz lošije rodio prošle godine. Sad je to neka vrsta ucene i to kod više skladištara. Ukazali smo na to i ministru, pitali da li je to po zakonu“ – kaže Vukov.

Dodaje da je cena pala ali da ratari sumnjaju u to da je reč samo o tržišnom momentu koji je uticao na njeno formiranje. Po njegovim rečima, u ministarstvu je ratarima rečeno da postoji verovatnoća da će cena da se koriguje, da ima potražnje van države i da je to berzanska roba za koju ima tražnje, ali kod skladištara uslovi su neopravdani.

Dizel da se reši zakonom

U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata naglašavaju i da nisu zadovoljni rešavanjem pitanja skupog dizela.

„Rečeno nam je da se čekaju razgovori sa MMF-om posle 20. septembra, što nas zabrinjava i plašimo se da su to izgovori i sakrivanje iza nekih drugih stvari. Brine nas i mogućnost da rešenje bude u vidu regresa, da se neka količina regresira, a to nije rešenje. Mi smo za to da se donese zakon o povraćaju akzice na gorivo u poljoprivredi, kakav smo nekad imali. Potrebno je zakonskom regulativom to rešiti jer to je jedino trajno i ispravno. Ne tražimo da nam država išta da već samo da nam ne uzima, a uzima po svakom litru. Poljoprivreda jednostano ne treba da plati akcizu i to bi bilo nedvosmisleno i najbolje rešenje“ – poručuje Vukov.

PROČITAJTE I...  Pobednik u SVIM USLOVIMA proizvodnje DKC 5075 FAO 450

Na sastanku u Minstarstvu poljoprivrede bilo je reči i o ceni suncokreta. Ratarima je rečeno da su mehanizmi ministarstva u tom pogledu ograničeni i da to rešava Komisija za zaštitu konkurencij, koja bi krajem ove nedelje trebalo da objavi rezultate, odnosno kaže da li je bilo zloupotrebe tržišnih pozicija pri otkupu ove uljarice.

Bojkot setve suncokreta

„Rekli smo ministru da će, u slučaju da ostane ovako bedna konačna cena i ako se ne dođe do tehnike kojom bi otkupljivači i prerađivači garatovali minimalnu cenu, doći do bojkota setve suncokreta“ – naglasio je Vukov.

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstPočela berba vinskih sorti grožđa
Sledeći tekstRezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime