Svedočenja ratara: Ne znamo šta ćemo sa kukuruzom!

0
774
kukuruz
Foto: Pixabay

Vremenske prilike ove sezone su bile jako povoljne za proizvodnju kukuruza. Bilo je regiona gde je kukuruz pretpeo posledice nevremna i leda, a bilo je i regiona gde su kukuruzu vremenski uslovi pogodovali, i gde su ostvareni odlični prinosi, kao što je naprimer region Braničeva, gde su se prinosi kretali i preko 14t/ha. Međutim, umesto da poljoprivrednici ove godine zarade nešto na kukuruzu situacija je takva da će jedva moći da se pokriju zbog izuzetno niske cene kukuruza.

Adama Maganic 1120x180

Sa poljoprivrednicima iz Braničeva razgovarali smo i na temu solventnosti gazdinstava, i kako će oni sa ovim cenama da zasnuju proizvodnju u narednoj godini. Da li će morati kreditno da se zadužuju i da li će to moći da isprate, ili će morati na druge načine da se snalaze, tačnije da odustaju od poljoprivrede.

Posebno bolna tema za poljoprivrednike su i subvencije, koje su male, koje su još i dodatno smanjene u odnosu na one koje su dogovorene, a pritom se u nekom granama poljoprivrede plaćaju po litri mleka i kilogramu proizvedenog mesa, a u ratarstvu je to po površini, što neki poljoprivrednici smatraju da nije pošteno.

MPS baneri II

Dodatni problem ratarima ove godine je i otkup. U određenim regionim je stao otkup od strane otkupljivača, jer su se stvorili veliki lageri. Umesto da se raduju prinosu, ratari ne znaju šta da rade sa kukuruzom!

PROČITAJTE I...  Corteva na Poljoprivrednom sajmu

Poslušajte u video prilogu šta su nam rekli:

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sagovornici: Poljoprivrednici Periša Cvejić – Nabrđe, Dragan Kostić – Bradarac, Momčilo Šljivić – Brežane

Prethodni tekstŠta ćemo izvoziti u Kinu, a šta uvoziti bez carine?
Sledeći tekstStočari traže da se produže prelevmani za mleko koji ističu krajem oktobra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime