Prinos repe podbacio, ali digestija dobra

0
148
secerna repa
Foto: Pixabay

Proizvodnja šećerne repe, kraljice među ratarskim kulturama, ove godine je bila zahtevna, ali uz punu agrotehniku iskusni proizvođači su uspeli da se izbore sa izazovima. Međutim, suša je na kraju uzela svoj danak, te su prinosi znatno umanjeni. Koliki je ove godine prinos šećerne repe po hektaru, kakvi su bili izazovi, ali i da li je cena zadovoljavajuća pitali smo Nikolu Eremina iz Bačkog Gradišta, dugogodišnjeg proizvođača slatkog korena.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Nikola Eremin je neko ko voli repu, ume da je proizvede, a kako kaže samo jedne godine je nije posejao, jer je bio ljut na šećerane, pa je čitave godine bio kao bolestan. Zato se šećerna repa u njegovoj setvenoj strukturi mora naći, a ove godine je za nju izdvojio 50 hektara.

“Repa je izgledala fenomenalno, međutim, suša je stigla, pa ona nije mogla da izgura više. Suša je odnela prinos, ali digestija je dobra. Prinosi šećerne repe su oko 4 vagona po hektaru, a digestija oko 19”, kaže Eremin.

Kalif i Mistral 1120x180

Cena ne prati ulaganja

Nikola ističe i to da otkupna cena šećerne repe ne prati ulaganja, jer su svi inputi znatno poskupeli, a cena repe stoji.

PROČITAJTE I...  Pegavost lista šećerne repe

“Oni sve kažu kao videćemo, ali kada naša repa ode tamo kod njih, oni više ne gledaju. A sve je drastično poskupelo. Cena je 3,40 dinara to je tako godinama unazad. Nema budućnosti za repu, ako se cena ne popravi”, ističe naš sagovornik.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Što se tiče vađenja repe, naš sagovornik je trenutno na polovini, te za nekoliko dana posao privodi kraju.

“Pola smo izvadili, ostalo ćemo završiti ovih dana. Nadali smo se kiši, ali nema je. Sada ćemo požuriti sve da izvadimo, jer se može okišati kada repi ta vlaga više ništa ne znači, može samo nama da oteža posao”, dodaje Nikola.

MPS2022 GBaneri

Kraljica zahteva i kraljevski tretman

Ne kaže se bez razloga da je repa kraljica među ratarskim kulturama, jer kraljevski tretman i zahteva, dodaje Nikola. Reč je o skupoj proizvodnji, a ove godine su imali 4 tretmana protiv cerkospore.

Takođe, u poslednjih nekoliko godina došlo je do izmena u primeni hemijskih preparata. Nekoliko značajnih aktivnih materija fungicida i herbicida je zabranjeno, te su aktuleni novi trendovi u zaštiti šećerne repe od korova i bolesti. 

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Ta sredstva su skupa ko čudo. Sve je skupo. Kod svega možeš malo slagati, ali kod repe ne. Zato je ona kraljica. Moraš joj dati sve ono što ona zahteva, inače nećeš ništa imati. Mi njoj govorimo i dobro jutro, i dobar dan i laku noć, ali toliki posao oko nečega mora biti isplativ. Niko neće džabe da radi”, ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  SIGURNO rešenje za SUZBIJANJE KOROVA u usevu ŠEĆERNE REPE

Naš sagovornik još jednom ističe da je repro-materijal itekako poskupeo, te da i otkupna cena šećerne repe mora da isprati takav trend, u suprotnom, površine pod slatkim korenom će se smanjivati, smatra naš sagovornik. Inače, ove godine je u Srbiji pod repom zasejano oko 35 hiljada hektara.

2022 Custodia 1120x1080

Prethodni tekstSPOS: Sada svako može da prijavi lažni med elektronskim putem
Sledeći tekstZaštita od kupusovog moljca: Ubušuje se u glavicu kupusa, a od listova pravi čipku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime