Školovani poljoprivrednici koji ostaju na selu

0
149

Zvezdan Zarkula iz okoline Vršca je po upisu poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu znao da će čim okonča osnovne studije agronomije nastaviti život na selu. Do diplome ga deli još svega nekoliko ispita, a porodičnu tradiciju dobrih domaćina nastavlja na imanju svog oca.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Tokom studija Zvezdan je učio da projektuje prinose i shodno tome usaglašava agrotehniku sa onim prinosima koje želi da postigne u žetvi. Konkretno to znači da treba precizno proračunati koliko je biljci potrebno hraniva i drugih agrotehničkih mera kako bi se dobili što bolji rezultati.

Važnost zimskog oranja

Ovih dana Zvezdan je priveo kraju i zimsko oranje, za koje kaže da je veoma važno uraditi na vreme. Prednosti zimskog oranja ogledaju se u stvaranju bolje, mrvičaste strukture zemljišta usled dejstva mrazeva. U zemljištu se akumulira veća količina zemljišne vlage jer u ovom periodu ima dosta padavina.

Magnetic 1120x185px

Veća akumulacija vlage je jedan od glavnih uslova što na zasejanim parcelama gde je obavljeno zimsko oranje dolazi do povećanje prinosa, ističu stručnjaci. Još jedna u nizu prednosti je i bolja mineralizacija žetvenih ostataka koja popravlja biološke osobine zemljišta. Prilikom oranja na površinu se izbacuje koren korovskih biljaka koji će usled niskih temperature izmrznuti, pa se tako smanjuje zakorovljenost.

PROČITAJTE I...  Savetovanje mladih poljoprivrednika i agronoma Srbije

Kada se na vreme obavi ova važna agrotehnička mera stvaraju se uslovi da se u proleće predsetvena priprema obavi lakše, ranije i kvalitetnije, a setva u optimalnom roku. Sve ove prednosti govore u korist zimskog dubokog oranja, jer na kraju dovode do povećanja prinosa prolećnih kultura za 30 posto.

ExelGrow Adama 1120x180

Stajnjak nezaobilazan deo ratarske proizvodnje

U ovom delu Banata drastično je smanjen stočni fonda, pa stajnjaka gotovo i da nema. Retko ko ga koristi i rasipa po njivama, a Zvezdan kaže da je stajnjak nezaobilazan deo ratarske proizvodnje. Još jedan od razloga za korišćenje stajnjaka krije se u tome što zemlja sa ovog podneblja nije bogata humusom, a korišćenjem stajnjaka taj deficit bi mogao da se nadoknadi i popravi. Naš sagovornik planira da uzima još zemlje u zakup i uvrsti u svoju proizvodnju neke nove kulture, za sve to neophodni su podsticaji države koje se nada da će dobiti.

Saradnja sa Poljoprivrednom savetodavnom službom iz Vršca je prema rečima našeg sagovornika ocenjena kao odlična i veoma dragocena za sve ratare.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Za kraj Zvezdan porujčuje mladim ljudima da od poljoprivrede može lepo da se živi i poziva ih da mu se pridruže na selu.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u selu Ribare

Sagovornik: Zvezdan Zarkula, Vršac

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstLimun čempres – patuljasti četinar koji će vas oduševiti
Sledeći tekstSIGURNO rešenje za SUZBIJANJE KOROVA u usevu ŠEĆERNE REPE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime