SIGURNO rešenje za SUZBIJANJE KOROVA u usevu ŠEĆERNE REPE

0
729
adama suzbijanje korova secerna repa POWERtwin
Foto: Kompanija Adama

Suzbijanje korova u šećernoj repi je jedan od ključnih koraka za njenu uspešnu i profitabilnu proizvodnju, a prvi herbicidni tretman je od presudnog značaja. Međutim, ne postoji sveobuhvatno rešenje – univerzalni herbicid koji pokriva sve prisutne korove na tretiranoj parceli, te je neophodno kombinovanje više preparata. Na tržištu se prošle godine pojavilo novo rešenje. Reč je o kombinaciji herbicida Powertwin i Goltix Gold kompanije Adama koja je već zauzela mesto u samom vrhu zaštite šećerne repe od korova. O kakvom rešenju je reč, na koji način deluje, zašto je toliko efikasno i kako se primenjuje, saznaćete u narednim redovima.

Pred nama je još jedna proizvodna sezona i još jedan izazov. Usled promenljivih vremenskih uslova teško je govoriti o optimalnom roku setve šećerne repe. Ona počinje kada se površinski sloj zemljišta od 5 cm zagreje na 6 stepeni Celzijusovih. U našim agroekološkim uslovima, setva šećerne repe počinje u prvoj dekadi marta, najčešće se seje u drugoj i trećoj dekadi marta, do početka aprila.

Kako korovske biljke nanose štetu usevu šećerne repe?

Ukoliko se usev šećerne repe ne očisti na vreme od korova ili se koristi neadekvatna zaštita, korovske biljke započinju borbu sa glavnim usevom za životni prostor, hranu i vodu, i mogu da nanesu značajnu štetu usevu, direktno i indirektno.

Adama Sultan 1120x180

Direktna šteta se manifestuje smanjenjem prinosa korena. Indirektna šteta se ogleda u tome što dolazi do stvaranja mikroklime podesne za razvoj bolesti, smanjuje se kvalitet fungicidnih tretmana od cerkospore, a kasnije otežava vađenje repe. Kritičan period zakorovljenosti šećerne repe koji se najviše odražava na prinos je do osam nedelja od setve.

PROČITAJTE I...  Zaštita jabuke protiv čađave krastavosti i pepelnice

Nova tehnologija zaštite je ravnopravna prethodnim rešenjima

Nakon odlaska sa našeg tržišta aktivne materije desmedifam, kompanija Adama je prošle godine predstavila poljoprivrednicima novi herbicid Powertwin. Zajedno sa vodećim herbicidom na našem tržištu, preparatom Goltix Gold predstavlja novo rešenje i osnovu nove tehnologije zaštite šećerne repe od korova.

Tri godine pre lansiranja na tržište, stručnjaci iz kompanije Adama testirali su Powertwin kroz brojne makro i mikrooglede na terenu. Nakon trogodišnjeg ispitivanja efikasnosti i selektivnosti, postignutih odličnih rezultata u svim ogledima, Powertwin je prošle godine ušao u programe zaštite brojnih proizvođača „slatkog korena“ širom Vojvodine. Rezultati sa terena bili su više nego dobri, što potvrđuju pozitivni komentari proizvođača.

adama suzbijanje korova secerna repa 2
Foto: Kompanija Adama

Kako nam objašnjavaju stručnjaci iz kompanije Adama, prve godine primene na terenu, Powertwin u kombinaciji sa preparatom Goltix Gold je postigao čak i bolje rezultate od očekivanih. Naime, u vreme i neposredno nakon izvođenja prvog herbicidnog tretmana, nastupile su temperature niže od potrebnih za aktivaciju i rad preparata. Međutim, ova kombinacija je ostvarila visok nivo efikasnosti u preporučenim kumulativnim dozama primene.

Kako kombinacija Powertwin + Goltix Gold deluje

Powertwin je dvokomponentni selektivni sistemični herbicid, folijarnog i rezidualnog delovanja. Preparat je namenjen za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih (pepeljuge, štirevi, gorušica, pomoćnica, tatula, divlje paprike, ambrozija…) i  uskolisnih korova u usevu šećerne repe (semenski sirak, korovski proso, muharke). Sadrži dve aktivne materije: fenmedifam i etofumesat.

PROČITAJTE I...  Zaštita suncokreta

Fenmedifam je aktivna materija koja isključivo deluje preko lista na jednogodišnje širokolisne korove, dok aktivna materija etofumesat poseduje rezidualno delovanje. Pored jednogodišnjih širokolisnih korova, deluje i na jednogodišnje uskolisne korova. Ova aktivna materija ograničavajući formiranje kutina, tanji kutikulu korovskih biljaka i pojačava herbicidni efekat preparata. Istovremeno ima i naglašeno zemljišno delovanje.

adama suzbijanje korova secerna repa 3
Foto: Kompanija Adama

Goltix Gold je herbicid izuzetno dobre pokrovnosti, zahvaljujući fino mlevenoj aktivnoj materiji metamitron. Odlikuje ga odlična UV stabilnost aktivne supstance, dodavanjem posebno čistih, dugolančanih, nezasićenih masnih kiselina. Unapređena SC formulacija doprinela je bržoj penetraciji kroz voštani sloj korovskih biljaka i daleko boljoj adsorpciji preparata preko lista korova i izraženijem folijarnom delovanju, što mu daje prednost u odnosu na druge paralele na tržištu. Istovremeno, zadržao je visok stepen selektivnosti na usev.

Goltix Gold ima širok spektar delovanja i visoku efikasnost na najdominantniji i najproblematičniji korov na svim terenima gajenja šećerne repe, a to je zelje ili pepeljuga (Chenopodium album), kao i na štir, kereće grožđe i brojne druge problematične korove.

Važno je istaći da je reč o herbicidu izraženog rezidualnog (produženog zemljišnog) delovanja. Usporava nicanje novog talasa korova posle svakog tretmana, produžava period zaštite svake split aplikacije, a rešava i korove kasnijeg nicanja, letnji spektar korova. Čuva usev čist i nakon zatvaranja redova, odnosno do kraja vegetacije.

PROČITAJTE I...  Šećerna repa - tehnologija proizvodnje

Goltix Gold nije jedini herbicid na bazi metamitrona na tržištu, ali je jedinstven zato što je urađen po specijalno patentiranoj Evropskoj recepturi i Micro-mil-tehnologiji (Evropski patent EP 1228692) i predstavlja standard u Srbiji u zaštiti šećerne repe od korova.

adama suzbijanje korova secerna repa 1
Foto: Kompanija Adama

Način primene

Prvi herbicidni tretman u šećernoj repi je najvažniji, jer od njega zavisi sveukupan uspeh u zaštiti šećerne repe od korova. Sa ovim tretmanom treba krenuti odmah po nicanju useva, odnosno potrebno je vreme aplikacije prilagoditi razvojnoj fazi korovskih biljaka.

Za prvi herbicidni tretman preporuka primene je Powertwin 1 l/ha + Goltix Gold 1 l/ha uz dodatak partner preparata po potrebi. Za suzbijanje specifičnih korova, kao što je abutilon, treba dodati herbicid na bazi aktivne materije triflusulfuron metil, a za suzbijanje ambrozije, čička, samoniklog suncokreta i palamide, herbicid na bazi klopiralida.

Prskanje treba obaviti kada su korovi u fazi kotiledona, jer se tada postiže najbolja efikasnost. Zato je, za pravovremenu intervenciju neophodno praćenje stanja useva, jer korovi, naročito oni najdominantniji i najproblematičniji (pepeljuga, abutilon, štir…), brzo prerastu optimalnu fazu za suzbijanje.

Naredni herbicidni tretmani, drugi i treći se rade po kretanju novog talasa korova, nakon 7 do 10 dana. Preporučene količine herbicida za ove tretmane u zavisnosti od razvojne faze i vrste korova su: Powertwin 1 do 1,5 l/ha + Goltix Gold 1 do 1,5 l/ha sa dodatkom partner aktivne materije triflusulfuron metil ili klopiralid.

Sponzorisano: Kompanija Adama

Prethodni tekstŠkolovani poljoprivrednici koji ostaju na selu
Sledeći tekstDogorelo do nokata: Protestovali i poljoprivrednici iz srednjeg Banata

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime