Limun čempres – patuljasti četinar koji će vas oduševiti

0
2491
limun cempres1
Foto: Wikimedia / Autor prve fotografije Thomas.Z / Autor druge fotografije KENPEI

Limun čempres (sobni čempres) je odlična saksijska biljka za enterijer sobe ili kancelarije, ali i eksterijer poput dvorišta i terasa, jer oplemenjuje prostor i daje mu svežinu donoseći miris limuna. Može da ima različite oblike, kao što su piramida, minijaturno drvo ili lopta, a to se postiže orezivanjem.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Cupressus macrocarpa je zimzeleno četinarsko drvo, koje u svom prirodnom staništu može da poraste u visinu 20 do 25 metara. Njegov kultivar poznat po imenu limun čempres jedan je od najatraktivnijih patuljastih čempresa koji donosi sveži miris limuna. Raste u visinu do 90 cm, a orezivanjem se može oblikovati po želji.

Osnovno upustvo za uzgoj limun čempresa

Limun čempres se još zove i sobni čempres, a uzgoj nije težak, ukoliko znate osnovna pravila nege.

Adama Sultan 1120x180

Ako se odlučite da ovu biljku gajite u zatvorenom prostoru u saksiji, imajte na umu da najviše vole hladne unutrašnje temperature, odnosno oko 15-16 stepeni. Možda će najteži deo biti osigurati dovoljno svetlosti. Zato odaberite prozor na južnoj strani i redovno okrećite saksiju kako se biljka ne bi krivila na jednu stranu. Žutom čepresu je potrebno šest do osam sati sunčeve svetlosti.

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvođače cveća

Ne zaboravite da ga zalivate. Dovoljno je obilno zalivanje jednom nedeljno. Ukoliko postoji problem sa vodom pojaviće se smeđe iglice.

galenika pylon 1120x85

Ukoliko se odlučite da gajite limun čempres u dvorištu neophodno je dobro drenirano tlo, mada biljka nije izbirljiva i može da raste i u ilovači, i u peskovitom zemljištu. Ne traži ni određenu pH vrednost tla.

Ne zanemarujte navodnjavanje ili zalivanje odmah nakon sadnje. Tokom prve sezone rasta potrebno je biljku zalivati dva puta nedeljno. Nakon prve godine, zaliva se kada je zemlja suva. U proleće je vreme za prihranu, a može se upotrebiti standardno đubrivo NPK 20-20-20, pre nego što se pojave novi izdanci.

Prethodni tekstMinut do 12 za poljoprivredu: Novi protest poljoprivrednika u Šapcu
Sledeći tekstŠkolovani poljoprivrednici koji ostaju na selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime