Stanje ozimih useva na severu Bačke

0
1066
Agrosaveti - Stanje ozimih useva 03

Na području čitave zemlje ovogodišnja setva strnih žita bila je veoma otežana usled nedostatka padavina. Suva zemlja je bila teška za obradu, odnosno pripremu, a ratarima je posao dodatno otežala i neadekvatna mehanizacija, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Bačkoj Topoli.

Spyrale Adama 1120x1080

Iako je postojala tendencija da se površine pod ovim kulturama ove godine povećaju, nepovoljni vremenski uslovi su svakako omeli te planove. Međutim, još uvek nemamo tačne podatke koliko je hektara posejano, a ne čudi ni to da su neki poljoprivrednici čekali bilo kakve padavine, kaže Radomir Šuša iz bačkotopolske Poljoprivredne službe.

Otežana setva, nicanje neujednačeno

Procenjuje se da su žita posejana na oko 14-15 hiljada hektara, što je i prosek za ovaj deo Vojvodine koji pokriva ova služba.

LIBRETO 1120x180

„Uspeli su da poseju oni sa težom mehanizacijom i redukovanom obradom. Možemo reći da je gro plana posejan i urađen, ali uvek imamo i onih hrabrijih koji su čekali padavine, te će verovatno biti još malo površina posejano ovih dana. „

Agrosaveti - Stanje ozimih useva 01

Setva jeste bila otežana, a to se sada vidi i nakon nicanja koje je na većini parcela neujednačeno. Kiša je pala u minut do 12 kaže naš sagovornik, te se svi nadaju da će se situacija popraviti u narednom periodu.

PROČITAJTE I...  RAČUNICA u RATARSKOJ proizvodnji u CREPAJI

„Sve je još uvek otvoreno i sve zavisi od daljih vremenskih prilika. Bitno je da seme nikne i da se ukoreni, da dođe do faze bokorenja da bi biljka stekla otpornost prema niskim temperaturama.“

Uljana repica ne obećava

Što se tiče uljane repice ona je posejana na oko 4500 hektara, a planirano je i preko 5000 u bačkotopolskoj opštini. Ni njoj nisu odgovarali vremenski uslovi niti nedostatak vlage. Njeno seme je još sitnije od žitnog, te je moralo ići na dubinu od oko 2 cm, ističe Radomir Šuša.

Agrosaveti - Stanje ozimih useva 02

„Taj površinski sloj je suv, te je došlo do neujednačenog nicanja, u pitanju je sklop. Pitanje je i koliko će te biljke uspeti da prežive, jer je najvažnije da dođu do faze formiranja rozete kako bi mogle da izdrže niske temperature.“

Oni koji su uspeli iskoristiti septembarsku kišicu i koji su uspešno posejali uljanu repicu, imali su problema sa visokim temperaturama, te je mali broj proizvođača primenio i regulatore rasta. Ako su biljke prešle određene faze, mogu veoma lako stradati od niskih temperatura, ako ih bude.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u selu Kasidol

Da je ratarstvo fabrika pod otvorenim nebom dokazala je i ova jesen, te je sad veoma teško iznositi konkretnije procene, jer sve zavisi od daljih vremenskih uslova, dodaje naš sagovornik.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNedimović: Srbija ispunila kvote za izvoz mesa
Sledeći tekstNovi Sad – podrška organskim poljoprivrednicima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime