Sve je spremno za setvu u Južnom Banatu

0
177
Agrosaveti---Turija---repa---soja---kukuruz---01

Sve je spremno za ovogodišnju setvu u Južnom Banatu. Čeka se još neki topliji dan koji će dodatno ugrejati zemlju, te se tamošnji ratari nadaju da će startovati već oko 1. aprila, kaže Jonel Belu iz Vladimirovca. U njegovoj setvenoj strukturi se svake godine nalazi pet kultura: pšenica, ječam, uljana repica, kukuruz, i suncokret. Što se ovogodišnje setve tiče, ona je znatno skuplja u odnosu na prošlu godinu, dodaje naš sagovornik.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Pratimo plodored, tako da nam se setvena struktura ne menja. Što se setve tiče sve je poskupelo, mislim da je ona ove godine skuplja za oko 20%, a svakodnevno raste i cena goriva, međutim, borimo se, idemo dalje.” – kaže Jonel.

Većina ratara nije osetila dobru cenu kukuruza, dodaje naš sagovornik, pa kada se tome doda i spomenuto poskupljenje repro materijala, priča o izuzetnoj godini, menja svoj pravac.

Adama Sultan 1120x180

“70% proizvođača je prodalo kukuruz po 16-17-18 dinara. Sada jeste dobra cena, ali za one koji ga sada imaju. A i kada sagledamo ova poskupljenja, tu smo gde smo. Na početku.” – kaže Jonel.

PROČITAJTE I...  Saveti stručnjaka za ratarsku i voćarsku proizvodnju u Pomoravskom okrugu

Agrosaveti---Psenica---Isplativost---kalkulacija---zetveni-dani-03

SUBVENCIJE SMANJENE BAŠ PRED SETVU

Kroz razgovor smo se dotakli i podsticaja po hektaru koji su ove godine umanjeni za 1200 dinara uz obrazloženje da je pala i cena goriva.

Aneri Galenika 1120x185px

“Nemam komenatar na to. Šta reći? Zaista nemam komentar.” – kaže naš domaćin.

ULJARICE NEOPHODNE ZBOG PLODOREDA

Jonel je među prvima u ovom kraju počeo da seje uljanu repicu. Nakon velike ekspanzije ove uljarice,  mnogi su ipak odustali od nje. Naš domaćin nije, te se uljana repica i u ovoj proizvodnoj sezoni našla u njegovoj setvenoj strukturi.

“Što se tiče uljane repice, ona za sada lepo izgleda, ali je rano za bilo kakve prognoze. Ja sam koristio tretirano seme, pa nisam uopšte imao problema, evo mart je, potrebe za prskanjem nisam imao. Inače 70% sela ju je sejalo, pa su se onda pojavile bolesti, insekti, neko se snašao, neko nije. Ali, treba biti uporan, naučiti tehnologiju proizvodnje.” – kaže Jonel.

Agrosaveti - Nezadovljstvo ratara niskom otkupnom cenom suncokreta 01

Što se suncokreta tiče, naš sagovornik kaže da, uprkos lošim godinama, nije smanjivao površine pod ovom uljaricom, jednostavno, suncokret mu je neophodan zbog plodoreda.

PROČITAJTE I...  Prvi tretman zaštite pšenice i ječma

“Ima i onih koji smanjuju, ali retko ko, najviše zbog smene useva, nemamo šta da dodamo, šta da ga zameni? Nadamo se da će godina biti bolja, da će nam se trud i rad isplatiti.” – dodaje naš sagovornik.

Da spomenemo i pšenicu. Usled mraza ona je pretrpela oštećenja i u Južnom Banatu, kaže naš domaćin. Sada se oporavlja, ide na bolje, ali je činjenica da će ovogodišnji prinosi biti znatno umanjeni.

Prethodni tekstZaštita zasada kruške u fenofazi „mišije uši“ do fenofaze belih balona
Sledeći tekstPioneer Express hibrid suncokreta LE99

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime