Jesenja zaštita uljane repice: Kako se BRZO rešiti SAMONIKLIH ŽITARICA i sprečiti pojavu bolesti

0
665
Agrosaveti---Adama---uljana-repica-01
Foto: Adama

Preparat Agil® će najbrže da oslobodi usev uljane repice od uskolisnih korova, a to je dokazao na terenu kroz dugogodišnju primenu, dok će Orius® 25 EW omogućiti zaštitu od bolesti, onda kad joj je to najpotrebnije. Kako deluju ova dva preparata i kako se primenjuju, možete pročitati u narednim redovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Najbrže rešenje protiv uskolisnih korova

Na parcelama uljane repice, gde je predusev bila pšenica ili ječam zbog rasipanja semena tokom žetve, problem u jesenjem delu vegetecije mogu da predstavljaju samonikle žitarice. Brzo zatvaraju zemlju i guše usev.

Suzbijanje samoniklih žitarica treba obaviti kada dostignu visinu od 10 cm, a kada uljana repica ima minimalno 2-4 prava lista.

Preporuka kompanije Adama za suzbijanje uskolisnih korova u usevu uljane repice je preparat Agil®. Reč je o selektivnom sistemičnom herbicidu koji je namenjen za subijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova, a predstavlja odličan izbor za jesen kada su velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama.

Agil® sistemično deluje na podzemne vegetativne organe korova, deluje na niskim temperaturama i ono što je jako važno, najbrže se usvaja u odnosu na druge herbicide na tržištu.

PROČITAJTE I...  Zaštita klasa pšenice

Samo sat vremena od primene kiša ne može da ga spere, što je jako važno u jesen kada je vreme nestabilno i hladnije.

Agil® se na jesen primenjuje jednokratno u dozi od 0,8-1 l/ha.

Jesenja zaštita uljane repice od bolesti

Na jesen se javljaju bolesti uljane repice, a neke od ekonomski najzačajnijih su siva trulež (Phoma), crna pegavost i bela trulež, i tada je jako važno zaštititi usev kako bi se sačuvao budući prinos.

Orius® 25 EW je fungicid sa protektivnim i eradikativnim delovanjem, kao i regulator rasta. Po svom sastavu je tebukonazol, a sadrži 250g aktivne materije po litri preparata.

Orius® 25 EW, ne samo što će da pruži zaštitu usevu od pojave bolesti, već će i da spreči dalje širenje bolesti, ukoliko se ona već pojavila.

Pored zaštite, Orius® 25 EW će regulisati rast uljane repice. Regulacija rasta kod uljane repice je neophodna kako bi se smanjila mogućnost da uđe prevelika u zimu, jer ako dođe do pojave cvasti, može doći do izmrzavanja i smanjivanja prinosa.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u Starom Žedniku

Doze primene su od 0,6 do 1 litar po hektaru, a zavise od uzrasta biljke. Ukoliko uljana repica ima 6 listova, doza će biti 0,6 l/ha, ukoliko ima 8 listova doza će biti 0,8l/ha, a ako je u fazi 10 i više listova – doza će biti 1 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za više informacija možete kontaktirati predstavnike kompanije Adama na terenu:

Prethodni tekstKonkurs za mlade poljoprivrednike godine – fond novčanih nagrada MILION dinara
Sledeći tekstKada je pravo vreme za vađenje šargarepe?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime