Stočari traže da se produže prelevmani za mleko koji ističu krajem oktobra

0
90
krave
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Odgajivači goveda traže veću podršku za manje proizvođače i apeluju da se produže prelevmani za mleko koji ističu krajem oktobra, kao i da se usvoji trogodišnji program za subvencionisanje ženskih teladi.

Spyrale Adama 1120x1080

Predsednik Udruženja odgajivača goveda u Centralnoj Srbiji  i jedan od najvećih proizvođača mleka u Šumadiji Milija Palamarević iz sela Guberevac kod Knića kaže da trenutna cena mleka od 65 dinara, uz premiju je isplativa, ali za proizvođače koji postižu ovu cenu. Međutim, mali proizvođači koji proizvode 100-150 litara mleka dnevno imaju okvirnu cenu od oko 40 dinara po litri i to za njih nije isplativo.

Kako Palamarević objašnjava, mali proizvođač sa tom cenom ne može da hrani stoku kako treba, smanjuje koncentrovani deo hraniva i sve što je bitno da bi se proizvelo kvalitetno mleko. Na ovaj način se smanjuje i mlečnost krava.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Podatak da je u prethodnih 10 godina ugašeno 62.000 domaćinstava koje gaje krupnu stoku je poražavajući. Naša država se i dalje ne osvrće na to”, ističe Palamarević.

PROČITAJTE I...  Značaj pravilnog korišćenja sejanih livada i pašnjaka

Udruženje odgajivača goveda u Centralnoj Srbiji broji 460 članova a ukupno imaju oko 30.000 goveda.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kako Milija ističe, mala gazdinstva i dalje rasprodaju stoku nakon što naplate subvencije, a to se dešava jer se proizvođači ne osećaju sigurno. On apeluje na državu da usvoji trogodišnji program i navodi da su kao udruženje poslali zahtev ministarstvu da dozvoli subvencionisanje ženskih teladi u narednom periodu.

„Tražimo da subvencionišemo svoje sopstveno i odgajamo a ne da kupujemo i uvozimo strano. To bi bila mera koja bi značajno povećala broj grla na terenu a samim tim spasila srpsko govedarstvo koje je na apsolutnom minimumu. Prelevmani za mleko ističu 31. oktobra. Znači opet nam je sudbina neizvesna i mi apelujemo da se ne dozvoli i da se koliko je moguće kontroliše uvoz i da se prelevmani i dalje nastave”, zaključuje Palamarević.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstSvedočenja ratara: Ne znamo šta ćemo sa kukuruzom!
Sledeći tekstDivlji kesten – Jesenji lek iz prirode

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime