Šta ćemo izvoziti u Kinu, a šta uvoziti bez carine?

0
490
izvoz uvoz
Foto: Pexels

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara vrata za bescarinski izvoz oko 10.000 srpskih proizvoda. Kod nas će sa tog tržišta dolaziti 2.000 proizvoda manje. Očekuju da će sporazum povećati obim domaće privrede i dovesti nove investitore.

Agil 1120x180

Kada sporazum bude stupio na snagu, u Kinu ćemo bez carine da izvozimo sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džemove, pivo, vodu. Ti proizvodi čine 60 odsto liste domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Srbija kandidovala za ukidanje carina. U tu grupu između ostalog spadaju i uljarice i mineralna voda.

Za 16% proizvoda sa liste, carine će se do potpunog ukidanja, smanjivati narednih pet godina. Na njoj su sveže i sušeno povrće, od voća – kruška i grožđe, zatim žvake, voćni sok, kečap, i neki konditorski proizvodi.

BioPlug 728x90px

Najveća šansa za izvoz – vina

Država možda najviše očekuje od izvoza vina.  Za dve decenije, izvoz srpskog vina u Kinu porastao je sa 80 na 380.000 litara. Prodajemo im uglavnom vino dobrog kvaliteta za oko sedam evra po boci. Stručnjaci kažu da su spremni da plate i više.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca Ile de France veterinara iz Obrovca

Nada za nove investitore

Prof. dr Darko Jakšić sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi ukazuje na to da je prednost u činjenici da EU nema ovakav sporazum sa Kinom.

Orius 1120x1080

I u Privrednoj komori očekuju da bi sporazum mogao da dovede nove investitore koji bi dodali vrednost srpskoj izvoznoj listi koja je trenutno uglavnom sirovinska. Inače, srpskim proizvodom smatra se onaj koji je napravljen od najmanje 51% domaće sirovine.

„To su pre svega sveže voće i povrće, određene količine mesa što je značajan podsticaj za obnavljanje stočnih fondova koji su značajno kalirali poslednjih 10 godina“, kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvoz, izvoz…ali i uvoz bez carine

Bez carine će ići i mnogi industrijski proizvodi, farmaceutski i kozmetički… A, šta ćemo uvoziti iz Kine bez carine?

Po stupanju sporazuma na snagu, Kinezi će nam bez carina izvoziti žive životinje, palmino ulje, pirinač, šitaki pečurke, kelj, špargle, plavi patlidžan, kokosov orah, banane, ananas i avokado. Liberalizaciju će sačekati kupus, sojino brašno, mešavine povrća.

PROČITAJTE I...  Savremeni uzgoj jabuka u selu Kamendol

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstHilandarski bosiljak: Ukrasna i korisna biljka za svaku kuću
Sledeći tekstSvedočenja ratara: Ne znamo šta ćemo sa kukuruzom!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime