Uzgoj soje u Temerinu

0
180
Agrosaveti---uzgoj-soje---Temerin---03

U zavisnosti od regiona, ratari sezonu iza nas ocenjuju kao zadovoljavajuću ili prosečnu, bar kada je prinos u pitanju. Sa Zoranom Oklješom iz Temerina obišli smo parcele da vidimo kako napreduje oranje, a uz put smo malo prokomantarisali i spomenutu sezonu. Zoranova porodica obrađuje oko 200 hektara zemlje. Uzgoj soje i kukuruza je njihova primarna delatnost. Nekada se dosta radila i repa, međutim, tu više sreće nema, kaže nam naš domaćin.

Neoram-Vertigo-1120x180

“Rep a je zahtevna proizvodnja, a cena je loša, tako da smo odustali. U Temerinu se još njih jako malo bavi proizvodnjom repe, ali odustaće i oni, ako se nešto ne promeni.” – kaže naš domaćin, Zoran Oklješa.

BASF - Systiva-1068x172px

SOJA PODBACILA

U Temerinu je uzgoj soje poprilično zastupljen, međutim proizvođači se ove godine nisu proslavili ni prinosom, a ni cenom, dodaje Zoran. Iako je godina obećavala, danak su uzele velike vrućine.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---uzgoj-soje---Temerin---01

“Godina je obećavala, ali u avgustu su bile one velike vrućine, te je soja podbacila. Sa njom smo baš podbacili. Ovde su se prinosi kretali u proseku oko 1,6 do 1,8 tone. Jako loše.” – kaže Zoran.

PROČITAJTE I...  Dan polja KWS precizne poljoprivrede

Sa ovim količinama se jedva pokrila arenda koja u Temerinu iznosi oko 300 eura. Lako je onda izračunati da vam je tona trebala samo za troškove arende, dodaje naš domaćin.

“Lako je izračunati. Oko 1000 kg vam treba samo za arendu, a oko 1800 kg vam po jutru treba da pokrijete sve troškove. Tako da vidite kako smo prošli ove godine. Onaj ko ima svoju zemlju, malo je drugačije.” – objašnjava naš sagovornik.

U zemljama u okruženju subvencije su daleko veće, te se ovako loši prinosi nadomste upravo subvencijama, dodaje Zoran. Mnoge zemlje svojim poljoprivrednicima pomažu i prilikom nabavke energenata koji uzimaju najveći udeo u svakoj proizvodnji.

“Ima i tamo problema sa cenom, sa radnom snagom, ali imaju subvencije te one pokriju dobar deo troškova. Nama je nafta preskupa, velika pomoć bi bio plavi dizel, ili kako god da ga zovemo.” – ističe Zoran.

Agrosaveti---uzgoj-soje---Temerin---02

JESENJE ORANJE VAŽNA AGROTEHNIČKA MERA

Jesenje oranje je pri kraju. Njegov osnovni zadatak je da obezbedi akumulaciju jesenjih i zimskih padavina. Sakupljena vlaga u dubokom, rastresitom sloju oranice dobro se čuva, ne otiče i ne isparava. Osim toga, obezbeđuje se povoljno fizičko stanje zemljišta za jare useve. Ali ozbiljni poljoprivrednici to dobro znaju, što se vidi i po gužvi u ataru.

PROČITAJTE I...  Hitna zaštita soje tretmanima posle setve, a pre nicanja

Neće se setvena struktura našeg domaćina menjati ni dogodine. Uzgoj soje i kukuruza daju neku stabilnost.

“Oranje završavamo za nekoliko dana. Sejaćemo opet samo soju i kukuruz. Šta drugo da sejemo? Kada su godine dobre, bude to zadovoljavajuće. Nikad se ne zna.” – dodaje naš domaćin.

Što se kukuruza tiče, Zoran je nešto terminski prodao, dok ostalo čeka neku bolju cenu. Tako da, osim što ovo jeste fabrika pod vedrim nebom, često je i kocka, jer se cena nikada ne zna unapred, dodaje naš domaćin.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime