Proizvodnja ekskluzivnih sireva u Smederevu

0
1394
Agrosaveti---proizvodnja-ekskluzivnih-sireva---Smederevo---05

Zvonko Jovanović iz Beograda, veći deo radnog veka proveo je kao mašinovođa, sanjajući o sigurnijoj budućnosti za svoju porodicu. Ovaj železnički radnik u penziji, sa beogradskog asfalta, pre nekoliko godina odlučio je da uvede sopstveni red vožnje. Svoju suprugu i četvoro dece, sa beogradskog prebacio na smederevski kolosek. Za ostvarenje sna bili su mu potrebni, kako nam priča na početku naše posete, komad zemlje ali i snažna volja. Njegova majka, rodom sa juga Srbije, brižljivo je čuvala dvovekovnu tajnu. Proizvodnja ekskluzivnih sireva, a on je rešio da tu tradiciju oživi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Oživeo tradiciju predaka staru dva veka

Zvonko kaže da će možda zvučati neskromno ali svaki komad njihovog jakog i pikantnog sira, može da se nosi rame uz rame sa najpoznatijim delikatesnim sirevima iz Francuske, Holandije ili Švajcarske. Mogli bi da se služe na carskim trpezama. Otuda i naziv brenda „Carski sir“, koji nastaje u nekadašnjoj srpskoj prestonici – Smederevu. Do sada je taj grad na obali Dunava, bio prepoznatljiv po, kako kaže naš sagovornik, „jakoj“ Železari i moćnim vinima. Vreme je da se u taj red giganata uvrste i jaki sirevi iz njihove sirane.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Bukovac kod Mionice

Agrosaveti---proizvodnja-ekskluzivnih-sireva---Smederevo---02

„Carski sir“ sa odlikama klasične srpske izvrsnosti

Smederevski punomasni ekstra tvrdi sirevi najjačeg ukusa, koji neće ostaviti ravnodušnim ni najprobirljivija nepca, rađeni su po recepturi čuvenih paških sireva. Kako nam je prilikom obilaska sirane ispričao naš sagovornik, njihovi sirevi su 100 % prirodni. Čitava filozofija, kada je proizvodnja ekskluzivnih sireva u pitanju, je bazirana na sirilu, kravljem mleku, soli i dugotrajnom procesu sazrevanja u specijalnim komorama, nekada i do dve godine. Oni nemaju rok trajanja, jer ne mogu da se pokvare. Što su stariji, to su intenzivniji, sa odlikama klasične srpske izvrsnosti. Beskompromisno čuvaju kvalitet svojih proizvoda, koje tržištu trenutno nude u limitiranim količinama, priča nam ovaj poznati Smederevac.

Adama Sultan 1120x180

Klijenti iz Kuvajta na „čekanju“ zbog izvoznih dozvola

Pomenuti kvalitet Sirane Jovanović, prepoznali su brojni domaći restorani ali i gastronomski stručnjaci. Sa specijalizovanih etno sajmovima, Jovanovići se često vraćaju sa zlatnim odličjima. S obzirom na to da su oni još uvek mala porodična firma, takve su im i količine. Iz njihovih komora, godišnje se domaćem tržištu ponudi oko 3,5 tone delikatesnih sireva, ističe Zvonko. Količine su im jedan od ograničavajućih faktora i za snažniji prodor na inostrana tržišta.

PROČITAJTE I...  Mala porodična mlekara u selu Žiča

Agrosaveti---proizvodnja-ekskluzivnih-sireva---Smederevo---03

U danu naše posete, dogovarao je prodaju izvesne količine sireva sa klijentima iz Kuvajta. Kako nam je nezadovoljno rekao, usporavaju ga procedure oko izvozne dozvole. Ovo nije prva takva situacija u kojoj je nailazio na zid, koji mu deluje nepremostiv. Zbog komplikovanih administrativnih procedura ali i zbog činjenice da država male porodične firme neretko izjednačava sa srednjim i velikim kompanijama, bio je prinuđen da odbije saradnju sa mnogim potencijalnim kupcima iz evropskih zemalja. Svestan je Zvonko da su njegovi kapaciteti trenutno nedovoljni da bi se ozbiljnije obreo na stranom tržištu. Da bi mogao da izraste u, kako se izrazio, ozbiljnijeg igrača, neophodna mu je podrška države u vidu fleksibilnije zakonske regulative u odnosu na postojeću.

pylon galenika jan 023

Lokomotiva porodice Jovanović nezaustavljiva

Dok se ne steknu svi uslovi za prodor na strane pijace, ova mala porodična sirana, osmišljavaće nove kombinacije, uz postojeće. Sa ukusom tartufa, lavande, anisa, žalfije, ruzmarina. Poigravali su se njegovi sinovi i sa alkoholnim dodacima, pa su tako nastali sirevi u komini od višanja, ali i tzv. pijani sirevi, koji su odležali u belom ili crnom vinu. Kako uz osmeh kaže ovaj vredni smederevski domaćin, „Carski sir“ u luksuznoj ambalaži, čest je rođendanski ili slavski poklon, umesto kafe i bombonjere.

PROČITAJTE I...  Pirotski kačkavalj čeka logo EU

Agrosaveti---proizvodnja-ekskluzivnih-sireva---Smederevo---04

Osmeh mu nakratko nestaje sa lica, dok pokušava da sumira poslovne rezultate u 2019. godini. Kako kaže, zbog nemogućnosti izvoza, imaju zarobljen kapital ali ne i obrtna sredstva, te je njihova proizvodnja stagnirala tokom cele godine. No, ovaj penzionisani mašinovođa, navikao je da istražuje nove destinacije i mogućnosti. Kako napominje, lokomotiva porodice Jovanović nastavitče da se kreće, kako bi njihovo Smederevo bilo prepoznatljivo i po sirevima, a ne samo po grožđu i gvožđu.

KWS banner 728x90

Prethodni tekstOznaka organskog proizvoda
Sledeći tekstUzgoj soje u Temerinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime