Klubske jabuke

0
2147
Agrosaveti---klubske-jabuke---Delta-Agrar---01

Klubske jabuke se razlikuju od ostalih po garantovanom kvalitetu, ukusu i prepoznatljivoj boji. Mogu da ih gaje samo odabrani proizvođači koji imaju licencu za uzgajanje određenih sorti. Jedan od ekskluzivnih proizvođača je kompanija Delta Agrar koja gaji čak 8 sorti klubskih jabuka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

‚‚Svaka je posebna. Pink Lejdi je broj jedan, najpopularnija sorta u svetu od brendiranih jabuka. Ima tu specifičnu aromu, ima specifičnu boju. Evelina je sorta koja ima najviše suve materije od svih sorti koje se u Srbiji gaje. Kiku je najslađa sorta koju imamo. Modi ima taj specifičan neutralan ukus, prijatan ukus. Veoma je čvrsta. Najčvršća jabuka. 30% čvršća od svih ostalih jabuka. Veoma je hrskava i ima tu veoma specifičnu bordo boju. Dobro je što se ponuda jabuka na tržištu obogaćuje. Da razbijemo ono što je godinama postojalo da imamo tri, četiri standardne sorte. Sve ove nove su kvalitetnije ili u neku ruku specifičnije od ovih postojećih, koje smo do sada imali.‚‚ – istakao je Zoran Đogić, rukovodilac voćarske proizvodnje Delta Agrar.

PROČITAJTE I...  Šumadija: Da li će jabuke završiti u hladnjači ili na zemlji?

Klubske jabuke su uvek istog kvaliteta jer proizvođači moraju da se pridržavaju strogih pravila koja prate gajenje brendiranih jabuka.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---klubske-jabuke---Delta-Agrar---03

‚‚Veoma je teško postati član kluba. Vlasnici novih sorti su veoma zahtevni kako bi se održao konstantan kvalitet na policama. Oni ne dozvoljavaju variranje u kvalitetu. Stroge su kontorle. Dolaze inspekcije, međunarodne inspekcije koje kontrolišu šta ste to vi stavili na policu, da li to zadovoljava te kriterijume koji su strogi. Morate imati određeni minimalni nivo suve materije u plodu. On je uglavnom viši od standarda u konvencionalnim sortama. Za većinu tih sorti mora da bude određena obojensot tih plodova. To znači da su bili izloženiji suncu, da su prirodnije odgajani i da su zdraviji.‚‚ – objašnjava Zoran Đogić.

Rusija voli klubske jabuke

Klubske jabuke imaju kupce širom sveta. One se pakuju na poseban način, a imaju i najveću vrednost. Delta Agrar je ekskluzivni distributer klubskih sorti za tržište Srbije, regiona i Ruske federacije, na čijoj teritoriji završi i većina ovih jabuka.

pylon galenika jan 023

‚‚Svaka od sorti je pronašla svoje mesto na nekom tržištu. Pink Lejdi je najrasprostranjenija na tržištu Velike Britanije gde ima blizu 15% tržišnog učešća. Sa druge strane, Kiku, pored Italije odakle je matično klon, je dosta prisutno na tržištu SAD-a. Modi, pored Italije odakle je takođe matično, je jako pozicionirana na tržištu Rusije. To j ono što nas poslovno raduje jer mi smo ti koji smo razvili Modi na tom tržištu, kao najveći individualni proizvođač te jabuke. Evelina je imala rekordne rezultate na tržištu Slovačke i Češke, a dosta je prisutna i u Austriji i Nemačkoj. Tu vidimo rasprostranjenost tih sorti i taj trend koji dolazi sa najrazvijenijih svetskih tržišta.‚‚ – napominje Igor Milenkovič, direktor sektora za voće i povrće Delta Agrar.

PROČITAJTE I...  Rodile jabuke u Južnom Banatu

Agrosaveti---klubske-jabuke---Delta-Agrar---02

Sva količina klubskih jabuka koja se proizvede u Srbiji je proizvodnja Delta Agrar-a. Plan je da u narednoj sezoni proizvedu 12 000 tona klubsek jabuke u okviru koje dominiraju Modi i Pink Lejdi.

KWS banner 728x90

‚‚Pink Lejdi je svetski brend broj jedan u jabukama. Cena za tu jabuku ide i preko euro, dok ostale sorte jesu skuplje od konvencionalnih ali one stalno variraju. Recimo da su uvek za 30-50% skuplje od konvencionalnih sorti jabuka.‚‚ – istakao je Igor Milenković.

Delta Agrar je lider u ovoj proizvodnj ne samo na Balkanu već i šire. Nijedan proizvođač na svetu ne proizodi 8 klubskih sorti jabuka na jednom terenu. Osim već dobro poznatih i pomenutih sorti, tu su i neke nove. Jabuka sa crvenim mesom, zatim veoma sitne jabuke tzv. džepne, za poneti. Tu su i rane sorte koje stižu početkom avgusta. I za najistančaniji ukus će se naći neka sorta jabuke, ističu u kompaniji Delta Agrar.

Prethodni tekstUzgoj soje u Temerinu
Sledeći tekstProizvodnja šargarepe u selu Mužlja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime