Uzgoj lešnika u Hrtkovcima

0
1479
Agrosaveti - Uzgoj lesnika u Hrtkovcima 02

Iz zemlje kengura u ravni Srem

Kada se pre 30-tak godina vratila iz Australije, gde je živela sa roditeljima, Angelina Rajaković nije ni pretpostavljala da će joj primarno zanimanje biti poljoprivredni proizvođač. I to u punom smislu te reči. I nije joj, kaže, žao što je zemlju kengura i koala, zbog ljubavi prema suprugu, zamenila ravnim Sremom. Uz supruga Živka, sa kojim žive u selu Hrtkovci, ova vredna žena, naučila se ratarenju, stočarenju, povrtarstvo joj nije strano a odnedavno  se oprobala i u proizvodnji lešnika.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj lesnika u Hrtkovcima 01

U prvim danima leta, zatekli smo je u obilasku zasada leske, sa suprugom i unukom, u hladovini koje su napravile krošnje od približno 300 stabala tog voća. Malo je ovakvih trenutaka relaksacije u društvu najmilijih. Da biste na granama leske na jesen ugledali i plodove, potrebno je puno rada i ulaganja već od prvih prolećnih dana.

Povoljna nadmorska visina

Zasadi Rajakovića nalaze se na povoljnom lokalitetu za uzgoj leske, na oko 80 metara nadmorske visine, gde uvek ima strujanja vazduha. Ali poslednjih dana nije bilo dovoljno padavina, te su morali da angažuju svoje sisteme za zalivanje. Bore se i sa insektima, te su, iako su protivnici korišćenja hemijskih sredstava, prinuđeni da ih tretiraju protiv raznih štetočina, inače bi ostali bez zdravih plodova.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Od svih godina, koliko se bave uzgojem lešnika, 2014. godina im je do sada bila najnepovoljnija. Obilne padavine uništile su im potencijalni rod. U takvim situacijama moraju pametno da kalkulišu sa novcem, kako bi imali i neku ekonomsku računicu na kraju sezone, i kako bi povratili uložena sredstva.

PROČITAJTE I...  Uzgoj borovnica u Šumadiji

Kada im vremenske prilike idu na ruku i svi ostali parametri budu povoljni, poviju im se grane od lešnika. Pre dve godine ubrali su oko dve hiljade kilograma jezgra od čega su proizveli 500 kilograma očišćenog lešnika. Valjalo je sve to, kaže i pokupiti sa jednog jutra zemlje, a radnu snagu je teško pronaći u jeku berbe.

galenika Plavo ulje 1120x180

Kada je reč o prodaji kvalitetnih, zdravih i krupnih plodova lešnika, do sada nisu imali problema. Unazad nekoliko godina, njihov siguran kupac je jedan domaći proizvođač konditorskih proizvoda. Zadovoljni su i cenom i uslovima otkupa. S obzirom na to da su u Hrtkovcima jedini koji se bave uzgojem lešnika, konkurenciju nemaju. Ali nemaju nameru ni da povećavaju svoju proizvodnju, pre svega zbog brojnih drugih obaveza koje imaju na svom gazdiinstvu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstRasadničarska proizvodnja ruža u Lipolistu
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Kečenović

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime