Rasadničarska proizvodnja ruža u Lipolistu

0
3257
Agrosaveti - Proizvodnja ruza u Lipolistu 01

Lipolist – srpska prestonica ruža

Posle više od šest decenija gajenja ruža u Lipolistu – nova smena generacija proizvođača. Mladim Topalovićima i Marinkovićima, pridružuju se i drugi meštani. Našem domaćinu, Goranu Mijailoviću, kalemarstvo nije nepoznat zanat, s obzirom na to da je još njegov deda kalemio voće. Nekoliko decenija kasnije, ovaj mladi proizvođač odlučio je da krene dedinim stopama.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Od pionirskih koraka u proizvodnji prošlo je 12 godina. Danas se na rasadniku Mijailovića proizvede 30 hiljada sadnica ruža godišnje. Pitali smo ga šta je sve neophodno uraditi, kako biste proizveli tako lepe i raskošne sadnice.

Većinu stvari na cvetnom polju treba da odrade ručno, kaže da su se već navikli na trnje ruža i ogrebotine. Herbicidi, akaricidi i fungicidi neizostavni su u pojedinim fazama proizvodnje a srećna je, kaže Goran, okolnost što im je podneblje naklonjeno za uzgoj ruža pa ne moraju da se bore i protiv ćudljive prirode. 2013. godinu pamtiće kao jednu od najboljih godina ali mu je već naredna bila izrazito nepovoljna, što se drastično odrazilo na kvalitet sadnica.

Adama Sultan 1120x180

Dvobojne ruže – apsolutni hit

Brižljivo su birane sorte sadnica. Rukovodili su se, kaže, zahtevima tržišta. Po njegovom mišljenju, mnogocvetnice su svevremenske i nikada neće izaći iz trenda, a u svetu su ove godine, kaže, apsolutni hit dvobojne ruže.

PROČITAJTE I...  Savremeni uzgoj jabuka u selu Kamendol

Različiti su ukusi kupaca ali je zajedničko svim rasadničarima vredan i posvećen rad. Na 40 ari zemlje Goran, njegova supruga i roditelji, odneguju 30 hiljada raznobojnih cvetova koje sve završe na ruskom tržištu.

pylon galenika jan 023

Malo je domaćih ljubitelja ruža kojima prodaje svoje kaleme. Ne mogu, kaže Mijailović, mnogo da utiču na cenu po kojoj će je prodavati. Siguran plasman i solidna cena, prednosti su njihove proizvodnje. Ograničena prodaja je, trenutno, jedini nedostatak.

Ruža Lipolista

Iako u Lipolistu postoji Udruženje proizvođača ruža „Ruže Lipolista“, čiji je Goran, odnedavno predsednik, ono se, za sada, ne bavi komercijalnim stvarima, nabavkom sadnica i slično, s obzirom na to da većina tamošnjih rasadničara nastupa samostalno na tržištu.

KWS banner 728x90

Osnovna funkcija Udruženja jeste organizacija jedne od najpoznatijih manifestacija posvećenih „kraljici cveća“, kojom se Mačvani već 24-tu godinu zaredom, diče. Reč je o Festivalu „Ruže Lipolista“ na kojem žiri, iz godine u godinu, ima sve teži zadatak – da odabere najuspešniji ružičnjak.

Iako se trenutno u Lipolistu, proizvodnjom ruža bavi 20-tak porodica, jedni drugima nisu konkurencija i trude se da veštinu uzgajanja ruža prenesu i na mlađe generacije.

PROČITAJTE I...  Bagatelna ovogodišnja cena jabuke

Goran se nada da će i njegov sin, koji je svoje prve korake napravio upravo u rasadniku ruža, nastaviti da gaji ruže u plodnoj mačvanskoj ravnici podno Cera, kako bi njegovo selo i u narednim decenijama sa punim pravom nosilo epitet „srpske prestonice ruža“.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstObuka za organsku proizvodnju
Sledeći tekstUzgoj lešnika u Hrtkovcima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime