Farma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Kečenović

0
1718
Agrosaveti - Farma krava Kecenovic 06

Da se od nasleđene ratarske i stočarske proizvodnje ne odustaje čak i u najtežim, sušnim godinama poput prošle, uverili smo se na imanju braće Kečenović iz Čantavira. Tradicionalnu porodičnu proizvodnju koju su još pre nekoliko decenija započeli još deda i otac, Ferenc i Janoš uporno nastavljaju i ne posustaju čak ni kada je najteže, kažu. A sve je počelo sa par grla krava simentalske rase.

Adama Maganic 1120x180

Intenzivno su počeli da se bave stočarstvom 1986. godine i od tada su, od prvobitnih desetak grla, sa koliko su počeli deda i otac, braća Kečenović došli do 140 grla.

Agrosaveti - Farma krava Kecenovic 01

Farma krava braće Kečenović zasnovana je na rasama crni i crveni holštajn, a u manjem broju je zastupljena i simentalska rasa.

MPS baneri II

Nekad i sad

Od vremena kada su započeli svoju proizvodnju puno toga se promenilo. Kao najbolji period bavljenja mlečnim govedarstvom, navode početak rada sa Subotičkom mlekarom. Ističu da je to bilo vreme kada su otkupljivači ulagali u svoje proizvođače. Zajednički se planirala proizvodnja, a pomoć je dolazila i kada su u pitanju bile investicije, kako u proširenje stada, modernizaciju objekata tako i u nabavku savremene mehanizacije.

PROČITAJTE I...  Farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u ALIBUNARU

Situacija danas potpuno je drugačija. Otkupljivač je zainteresovan isključivo za kvalitet mleka i ništa više. Mada, i kada je kvalitet u pitanju, ta „letvica“ se, kako Janoš kaže, neprestano podiže. Kao pozitivnom ističe redovnost u isplati prilikom otkupa.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ratarska proizvodnja, silaža i senaža

U sklopu ratarske proizvodnje, Kečenovići gaje pšenicu, kukuruz, suncokret i detelinu, a zatekli smo ih i u sakupljanju livadskog sena, od čega 90 odsto odlazi na ishranu njihovih grla. Višak se, ako nešto pretekne prodaje, ali ove godine, po svemu sudeći, nažalost neće.

Agrosaveti - Farma krava Kecenovic 03

S osvrtom na 2012. godinu sa kojom se upoređuje ova poljoprivredna godina, Ferenc se priseća da je ta godina, bila lakša za stočare, ali ova neće biti.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Nešto stariji brat Janoš, uzda se u zalihe silaže od prošle godine. Obojica međutim slažu se će ovo biti teška godina za sve stočare jer, pored sve aktuelnije problematike iste cena mleka već 5 godina, ova godina dodatno bi mogla da umanji stočni fond u Srbiji.

Agrosaveti - Farma krava Kecenovic 04

Livadsko seno na čijem sakupljanju vredno rade, odlazi zasušenim kravama i teladima kažu. Ovi proizvođači međutim dosta polažu u senažu i imaju nekoliko saveta za ovu sezonu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sa oko 130 grla na muži i štalskim prosekom do 27 litara, braća Kačenović ne planiraju da šire svoju proizvodnju. Sve objekte zidali su oni sami, ručno, zajedno sa svojim ocem i dedom i za sada najviše žele da to i sačuvaju.

PROČITAJTE I...  Počela kampanja "Ne pali strnjiku!"

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstUzgoj lešnika u Hrtkovcima
Sledeći tekstKako do kvalitetnog paradajza, Timac Agro

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime