Dan mladog portugizera obeležen u Irigu

0
726
Agrosaveti---dan-mladog-portugizera---01

POČELA VINSKA NOVA GODINA

U Irigu, u tzv. Vinskoj ulici održana je dvanaesta manifestacija Dan mladog portugizera. Nekad se ova manifestacija održavala u Novom Sadu, a drugu godinu za redom u Irigu, baš gde i nastaje mlado vino. Sa obeležavanjem Dana mladog portugizera, zapravo počinje vinska nova godina, kaže dugogodišnji vinogradar, Sava Jojić, poznatiji kao Mačak, vlasnik Mačkovog podruma.

“Svakog trećeg četvrtka u novembru obeležava se Svetski dan mladog vina. Mi smo pomerili na petak zbog Aranđelovdana, kako bismo izašli u susret našim gostima. Čujem juče na našoj televiziji kažu u Francuskoj stigao božule, a ja evo objavljujem da je stigao naš svatovac.” – kaže Sava Jojić.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Mlado vino je zapravo napravljeno od ovogodišnjeg grožđa, a kažu da je upravo ono vesnik i pokazatelj kakva će nam vinska godina biti, posebno kada je reč o crvenim vinima. Kažu još i to da mlado vino luduje dva puta, jednom u buretu, a jednom u stomaku.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---dan-mladog-portugizera---02

“Svake godine je bolje. Načinjemo ga zbog želje i nestrpljenja. A sada smo načeli ovogodišnje mlado vino, i mislim da je jedno od boljih tokom ovih 12 godina.” – ističe Jojić.

PROČITAJTE I...  Irig ponovo sremska prestonica vina

To znači da je godina pogodovala proizvodnji grožđa, te da će berba 2019. biti veoma kvalitetna, dodaje naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

Inače, domaći vinari sve češće osvajaju medalje i priznanja na svetskim takmičenjima, što samo potvrđuje činjenicu da se u našoj zemlji gaji kvalitetno grožđe, koje potom bude pretočeno u flaše kao vino vrhunskog kvaliteta.

“Imamo kvalitet, to svakako. Srbija je nekim čudnim moćima napravljena tako da pogoduje proizvodnji grožđa, a posebno Fruška Gora. Međutim, trebaće još mnogo godina da svet shvati da je vino deo naše kulture i identiteta. Država bi morala poraditi na marketingu naših vina, recimo kada su neki događaji da se toči naše vino, da se radi na promociji. Ali nedostaje tu i regulative. Puno se lošeg vina uvozi. Morali bismo postaviti neke standarde.” – smatra Sava Jojić.

Agrosaveti---dan-mladog-portugizera---03

IRIG PRESTONICA VINA

I ovogodišnja manifestacija Dan mladog portugizera okupila je veliki broj ljubitelja vina, koji su besplatno mogli degustirati svatovac, ali i uživati u bogatom kulturnom programu. A Irižanima je posebno drago što se Dan mladog portugizera obeležava baš u njihovoj Vinskoj ulici, kaže direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Fedor Pušić.

PROČITAJTE I...  Niske cene jabuka - problem za proizvođače

“Irig ima tradiciju u proizvodnji vina, a volili bismo joj vratiti pun sjaj. Tome doprinosi i ova manifestacija, čiji smo mi suorganizatori.” – kaže Pušić.

U Vinskoj ulici posetioci su mogli probati razne delicije, te su i vredne iriške žene ponudile i slatke i slane đakonije u kojima su gosti, uz čašu vina, uživali i obeležili početak vinske nove godine.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime