Dan mladog portugizera obeležen u Irigu

0
574
Agrosaveti---dan-mladog-portugizera---01

POČELA VINSKA NOVA GODINA

U Irigu, u tzv. Vinskoj ulici održana je dvanaesta manifestacija Dan mladog portugizera. Nekad se ova manifestacija održavala u Novom Sadu, a drugu godinu za redom u Irigu, baš gde i nastaje mlado vino. Sa obeležavanjem Dana mladog portugizera, zapravo počinje vinska nova godina, kaže dugogodišnji vinogradar, Sava Jojić, poznatiji kao Mačak, vlasnik Mačkovog podruma.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Svakog trećeg četvrtka u novembru obeležava se Svetski dan mladog vina. Mi smo pomerili na petak zbog Aranđelovdana, kako bismo izašli u susret našim gostima. Čujem juče na našoj televiziji kažu u Francuskoj stigao božule, a ja evo objavljujem da je stigao naš svatovac.” – kaže Sava Jojić.

Chief-1120x180

Mlado vino je zapravo napravljeno od ovogodišnjeg grožđa, a kažu da je upravo ono vesnik i pokazatelj kakva će nam vinska godina biti, posebno kada je reč o crvenim vinima. Kažu još i to da mlado vino luduje dva puta, jednom u buretu, a jednom u stomaku.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---dan-mladog-portugizera---02

“Svake godine je bolje. Načinjemo ga zbog želje i nestrpljenja. A sada smo načeli ovogodišnje mlado vino, i mislim da je jedno od boljih tokom ovih 12 godina.” – ističe Jojić.

Nicogan-1120x180

To znači da je godina pogodovala proizvodnji grožđa, te da će berba 2019. biti veoma kvalitetna, dodaje naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

Inače, domaći vinari sve češće osvajaju medalje i priznanja na svetskim takmičenjima, što samo potvrđuje činjenicu da se u našoj zemlji gaji kvalitetno grožđe, koje potom bude pretočeno u flaše kao vino vrhunskog kvaliteta.

PROČITAJTE I...  Fruška gora kao vojvođanska Toskana

“Imamo kvalitet, to svakako. Srbija je nekim čudnim moćima napravljena tako da pogoduje proizvodnji grožđa, a posebno Fruška Gora. Međutim, trebaće još mnogo godina da svet shvati da je vino deo naše kulture i identiteta. Država bi morala poraditi na marketingu naših vina, recimo kada su neki događaji da se toči naše vino, da se radi na promociji. Ali nedostaje tu i regulative. Puno se lošeg vina uvozi. Morali bismo postaviti neke standarde.” – smatra Sava Jojić.

Agrosaveti---dan-mladog-portugizera---03

IRIG PRESTONICA VINA

I ovogodišnja manifestacija Dan mladog portugizera okupila je veliki broj ljubitelja vina, koji su besplatno mogli degustirati svatovac, ali i uživati u bogatom kulturnom programu. A Irižanima je posebno drago što se Dan mladog portugizera obeležava baš u njihovoj Vinskoj ulici, kaže direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Fedor Pušić.

“Irig ima tradiciju u proizvodnji vina, a volili bismo joj vratiti pun sjaj. Tome doprinosi i ova manifestacija, čiji smo mi suorganizatori.” – kaže Pušić.

U Vinskoj ulici posetioci su mogli probati razne delicije, te su i vredne iriške žene ponudile i slatke i slane đakonije u kojima su gosti, uz čašu vina, uživali i obeležili početak vinske nove godine.

PROČITAJTE I...  Irig ponovo sremska prestonica vina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime