Fotkaj plod i uvećaj rod – Šljiva Darka Blažića

0
535
Agrosaveti---Adama---Sljiva--Gornje-Rataje---Darko-Blazic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-02

Darko Blažić iz sela Gornje Rataje kod Aleksandrovca je nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta odlučio da ostane na porodičnom imanju i da stečeno znanje primeni u porodičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Blažići se oduvek bave voćarstvom, što je i tradicija većine domaćina iz ovog dela Srbije. Naš mladi domaćin, Darko, kaže da u njihovoj proizvodnji dominira šljiva.

“Oduvek se moja porodica bavi voćarstvom, a šljiva je dominantna. Proizvodimo je na oko 1,5 hektaru, a tu je još i višnja i kupina i pomalo jagode. Što se šljiva tiče, najviše imamo stenleja i čačanske lepotice.” – kaže Darko.

Chief-1120x180

Agrosaveti---Adama---Sljiva--Gornje-Rataje---Darko-Blazic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-04

Sezona koja je sada već iza naših domaćina je bila veoma rodna, priča nam Darko. Bili su zadovoljni i prinosom i kvalitetom, zahvaljujući posvećenosti i napornom radu i trudu.

“Evo na primer sa ovih nepunih 40 ari prinos je bio oko 15600 kilograma šljiva, te smo itekako zadovoljni. Ni sa prodajom nismo imali problema, tačnije konzumna je bila malo problematična, ali za preradu je otišlo sve bez problema.” – kaže nam naš domaćin.

Nicogan-1120x180

Agrosaveti---Adama---Sljiva--Gornje-Rataje---Darko-Blazic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-03

FOTKAJ PLOD I UVEĆAJ ROD

Kada je Darko čuo za foto konkurs kompanije Adama“Fotkaj plod i uvećaj rod”, rešio je da pošalje nekoliko fotografija iz svoje kolekcije, te mu se nasmešila i vredna nagrada.

PROČITAJTE I...  Custodia u zaštiti strnih žita

“Ja inače koristim Adamine proizvode u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, te pratim njihova dešavanja. Video sam foto konkurs, a s obzirom na to da uvek fotografišem našu proizvodnju, zaista imam dosta fotografija. Bilo je tu i jagode, sa kojom mi startujemo, zatim višnje, kupine, pa i šljiva. Hvala kompaniji Adama što su im se te fotografije svidele i hvala im na vrednoj nagradi.” – kaže Darko.

Agrosaveti---Adama---Sljiva--Gornje-Rataje---Darko-Blazic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-01

Bave se Blažići pomalo i ratarstvom i povrtarstvom, međutim Darkovi planovi ne idu u tom pravcu. Naime, on razmišlja o proširenju zasada pod šljivom, što će uraditi već dogodine. A zašto baš šljiva?

“Pa šljiva mi je nekako najpristupačnija i što se tiče obrade i berbe, najlakše mi je nju raditi, kada se sve sabere. Okupimo radnike, odjednom se to obere, a može i mašinski, jer je danas problem naći radnike za berbu.” – smatra Darko.

Agrosaveti---Adama---Sljiva--Gornje-Rataje---Darko-Blazic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs

Iako je ovaj kraj naše zemlje najpoznatiji po vinovoj lozi, sve je više mladih poljoprivrednika koji podižu zasade šljiva, višnje, pa i dunje.

Ima lepe planove i ovaj mladi inženjer poljoprivrede, te će nastaviti sigurnim koracima ka unapređenju i proširenju svoje voćarske proizvodnje.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime