AMATERSKI uzgoj JAGODA uz pravi odabir sorti, NIKAD LAKŠI

0
40
jagode
Foto: Pixabay

Većina priča ovih meseci o jagodama ličiće jedna na drugu, konvencionane, krupne, lepog ukusa i arome, gajene u intenzivnoj proizvodnji i uz upotrebu mnogobrojnih pesticida. Mi ćemo vam predstaviti vrste koje amaterski možete sami da uzgajate, te ako želite da pojedete domaću jagodu i kada je nema u prodaji uzgajanu u potpuno organskom konceptu naredni redovi su za vas.

Spyrale Adama 1120x1080

Vrste jagoda za amaterski uzgoj

U rasadniku MAVM ( em-a-ve-em) upoznali smo nekoliko vrsta stalnorađajućih jagoda koje se gaje u baštama, na okućnicama, terasama.

Prva vrsta naziva se Dajmond i dolazi iz Holandije, golog korena. Stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom koren ubrzo pretvaraju u stablo sa preukusnim plodovima

LIBRETO 1120x180

U zaštićenom prostoru rode od aprila do prvih mrazeva, u dinamci da zadovolje potrebe cele porodice. Ceo uzgoj je u potpuno organskom konceptu .

Vrsne domaćice prema rečima profesora Ognjanova lako prepoznaju ukus miris i plod šumske jagode koja takođe može da se gaji u amaterskim uslovima

Kao treću veoma traženu vrstu izdvajamo jagode penjačice. Rađaju skoro tokom cele godine i pored zavidnog estetskog izgleda daju odličan ukus.

PROČITAJTE I...  Koju sortu jabuke odabrati za organski uzgoj

Profesor u penziji Vladislav Ognjanov kaže da svako ko dođe u njegov rasadnik ako želi može da ponese iz njega puno stručnih saveta za gajenje ovakvih vrsta jagoda

Podsetimo, jagoda je  voćka iz porodice ruža, potiče iz Evrope, tačnije iz Bretanje u Francuskoj gde je prvi put, sredinom 18. veka, odgojena ukrštanjem dve divlje vrste donete iz severne i južne Amerike. Spominje se još u starorimskim spisima kao lek, smatralo se, s pravom, da uklanja upale, infekcije, kamen u bubregu, giht imnoge druge bolesti. U doba Grka i Rimljana jagoda je bila simbol boginje Venere, a Belgija joj je posvetila čak  i muzej.

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Sagovornik: prof dr Vladislav Ognjanov- rasadnik MAVM

Prethodni tekstOčekuje se iznenađenje na tržištu žitarica
Sledeći tekstDa li je danas moguće ostvariti PROFIT u uzgoju SVINJA?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime