Većina priča ovih meseci o jagodama ličiće jedna na drugu, konvencionane, krupne, lepog ukusa i arome, gajene u intenzivnoj proizvodnji i uz upotrebu mnogobrojnih pesticida. Mi ćemo vam predstaviti vrste koje amaterski možete sami da uzgajate, te ako želite da pojedete domaću jagodu i kada je nema u prodaji uzgajanu u potpuno organskom konceptu naredni redovi su za vas.
Vrste jagoda za amaterski uzgoj
U rasadniku MAVM ( em-a-ve-em) upoznali smo nekoliko vrsta stalnorađajućih jagoda koje se gaje u baštama, na okućnicama, terasama.
Prva vrsta naziva se Dajmond i dolazi iz Holandije, golog korena. Stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom koren ubrzo pretvaraju u stablo sa preukusnim plodovima
U zaštićenom prostoru rode od aprila do prvih mrazeva, u dinamci da zadovolje potrebe cele porodice. Ceo uzgoj je u potpuno organskom konceptu .
Vrsne domaćice prema rečima profesora Ognjanova lako prepoznaju ukus miris i plod šumske jagode koja takođe može da se gaji u amaterskim uslovima
Kao treću veoma traženu vrstu izdvajamo jagode penjačice. Rađaju skoro tokom cele godine i pored zavidnog estetskog izgleda daju odličan ukus.
Profesor u penziji Vladislav Ognjanov kaže da svako ko dođe u njegov rasadnik ako želi može da ponese iz njega puno stručnih saveta za gajenje ovakvih vrsta jagoda
Podsetimo, jagoda je voćka iz porodice ruža, potiče iz Evrope, tačnije iz Bretanje u Francuskoj gde je prvi put, sredinom 18. veka, odgojena ukrštanjem dve divlje vrste donete iz severne i južne Amerike. Spominje se još u starorimskim spisima kao lek, smatralo se, s pravom, da uklanja upale, infekcije, kamen u bubregu, giht imnoge druge bolesti. U doba Grka i Rimljana jagoda je bila simbol boginje Venere, a Belgija joj je posvetila čak i muzej.
Opširnije možete pogledati u video prilogu:
Sagovornik: prof dr Vladislav Ognjanov- rasadnik MAVM