Cena jagoda pala na 120 dinara

0
2927
Agrosaveti - Berba jagoda Macva 05
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Iako je sam početak sezone jagoda bio obećavajući sa cenom i do 300 dinara, trenutno, u punom jeku berbe, proizvođači očajavaju. Cena je za samo nekoliko dana drastično pala. Danas su otkupljivači za prvu klasu plaćali 120 dinara.

Spyrale Adama 1120x1080

ZA TRI DANA CENA JAGODE PALA ZA 150 DINARA

Sa mladim proizvođačem jagoda, Duškom Stojanovićem iz sela Grušić, pričali smo na samom početku ovogodišnje berbe. Tada je sve delovalo daleko optimističnije nego trenutno. Znao je Duško da je cena od 280 dinara bila neočekivana, ali nije se nadao ni ceni od 120 dinara, koliko je juče dobio za prvoklasnu jagodu.

“Ja sam lično krenuo sa cenom od 250- 280 dinara, to je trajalo samo dva dana. Zatim je cena pala na 170 dinara, da bi danas bila 120 dinara, prva klasa. Dakle, u roku od tri dana cena je pala za 150 dinara. Moram da naglasim da je jagoda i dalje veoma tražena. Nema problema sa prodajom, samo je cena veoma niska. Ako postoji problem na ruskom tržištu, mislim da je tada ne bi ni kupovali.” – kaže Duško iz Grušića.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---Berba-jagoda---Backa-Palanka---03

Cena industrijske jagode kreće se od 70 do 90 dinara, a kako kažu domaći proizvođači, takve cene u potpunosti obezvređuju njihov trud.

PROČITAJTE I...  Počela berba kupine na Juhoru, cena se još uvek ne zna

“Ja ove godine još nisam detaljno računao, ali oko jednog eura je trošak sadnje i proizvodnje, dakle preko eura mora da prebaci kako biste je obrali. Po ovim cenama, mi smo već u minusu. Ko je imao neke ranije berbe, ko je manje uložio, taj je neki dinar i zaradio. Mi smo tek sad u punoj berbi. Kada je bila dobra cena, 250 dinara, mi smo brali od 50 do 100 gajbica. Sada beremo 200-300 gajbica, cena je 120 dinara, pa i niže. Nekako bolje prođu one prve jagode koje su drugi ili treći rod, a mi koji konstantno ulažemo u živiće, najgore prođemo. Imam 35 godina, odrastao sam među jagodama, ali svoj podmladak neću forsirati da ostanu na selu.” – dodaje Duško.

“OVE GODINE ZAORAVAM JAGODE”

Loša situacija ne pogađa samo Mačvu, već i ostatak Srbije. Miloš Janjićijević iz Mladenovca se proizvodnjom jagoda bavi tri godine unazad. Kako kaže, ni za jednu godinu ne može da kaže da je bila uspešna.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja Kala u plastenicima u Žabalju

Agrosaveti---jagoda---cena---izvoz---03

“Nemam ja puno, oko 60 ari, ali sam jako zavoleo taj posao. Međutim, ove godine ulazim sa traktorom u zasad i stavljam tačku na tu priču. Neću je više saditi pa makar je zlatom plaćali. Nosim jagode na pijacu, a cena je već pala na 100-130 dinara. Šta ja imam na 100 dinara? Pola-pola sa radnicima. A ta polovina koja ostane opet ulazi u proizvodnju, a još morate i iz džepa dodati. Kažu veći proizvođači od mene da im je euro nula. Možda neko ko ima 2-3 hektara, pa na količinu da je uzeo nešto, ali mene nema nigde po spomenutoj računici. Definitivno odustajem.” – kaže Miloš iz Mladenovca.

Oba naša sagovornika su mladi domaćini. Jedan ima 35, a drugi 30 godina. Obojica su puna elana kada se radi o poljoprivredi, međutim, nekoliko loših sezona s razlogom dovode do kolebanja i premišljanja šta raditi dogodine, a da uloženi trud bude smislen. Crta će se podvući otprilike za dve nedelje, kada će računica biti jasnija, a možda će tada i sama odluka u vezi sa narednim koracima biti nešto lakša.

Prethodni tekstSejalica za suočavanje sa uzgojnim promenama
Sledeći tekstImamo li dovoljno pčela za oprašivanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime