Sejalica za suočavanje sa uzgojnim promenama

0
168
Agrosaveti - sejalica - Cayena_6001_Fendt - 01

Odabir nove sejalice bez prethodne probe na vašoj farmi će uvek predstavljati ,,nož u leđa.ʻʻ CPM je posetio Kent farmu koja je isprobala sedam sejalica pre nego što se odlučila za Amazone Cayena.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Zemljoradnja na skoro 10 stopa ispod nivoa mora, gde se nalaze tipovi tla od peskovitih do glinastih i nivoi vode koji konstantno rastu su dovoljni izazovi za svestranost bilo koje sejalice.

Chief-1120x180

Kada je došlo do promene režima uzgoja useva na njihovoj farmi od 1200 ha u Burmarsh-u, Romni Marš (Romnei Marsh), Rob i Alan Klifton-Holt (Clifton-Holt) odlučili su da testiraju što više sejalica pre nego što su sproveli bilo kakve velike investicije.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Odluka da promene situaciju usledila je u jesen 2013. Sve do tog momenta gotovo isključivo su sejali ozime useve. Porast nivoa vode u regionu i napad crne trave je značilo da ovo postaje sve više neizvodljivo.

Nicogan-1120x180

,,Činjenica da uzgajamo na močvarnom tlu znači da uvek imamo prilično tesan jesenji vremenski prostor za uspostavljanje ozimih useva. Ovo postaje i tesnije kada nivo vode počne da raste.ʻʻ – kaže Alan Klifton-Holt.

Biofor baner 728x90

Sada se setva na farmi vrši oko 10. oktobra. U nekim godinama se zalazi i u nedelju novembra kada se tlo dovoljno osuši.

,,Uporedo sa tim, problem sa crnom travom sa kojom se borimo tokom proteklih 8 godina se pogoršavao. Veoma su joj odgovarali vremenski uslovi i činjenica da smo prisiljeni da počnemo sa setvom ranije.ʻʻ – kaže on.

Agrosaveti - sejalica - Alan-Clifton-Holt - 02

Testirali sedam sejalica

Ranije, par je isprobao da zadrži nivoe crne trave pod kontrolom koristeći rotacije ležišta trave, koja se kosila za silažu. Tokom godina eksperimentisali su sa jednim, dva, tri i četvorogodišnjim rotacijama, otkrivši na kraju da su 18 meseci ili dve godine najefektivnija opcija.

To je zato što je pružio dovoljno vremena za svu površinsku crnu travu da sazre, raste i da se ukloni bez zadiranja u zemljište radi profitabilnije proizvodnje žitarica ili uljarica.

Ali iako je ovo sprečavalo ekspanziju populacija, nije bilo dovoljno za početi baviti se vrhunskim problemom.

Nakon razmatranja svih opcija, odlučili su da je njihov sledeći korak da počnu sa povećanjem uzgojnih površina pod prolećnim usevima.

Agrosaveti - sejalica - Cayena_6001_Fendt - 03

Zbijanje setvene posteljice

U početku su se odlučili da postave prolećne useve u zemljište koristeći sličan pristup spram njihovih jesenjih radova. Ovo je sadržalo zbijanje setvene posteljice koristeći Quivogne Tinemaster ili Kuhn Roterra-u. Valjati ako je potrebno i onda ući u parcelu sa 6 metarskim Väderstad Rapid-om.

Iako je ova tehnika dovela useve do pristojno dobrog starta, udeo štete i sabijanja izazvan u i dalje vlažnim zemljištima značilo je da su se mučili kasnije tokom sezone.

,,Znali smo da moramo smisliti drugačiji pristup, ali nismo zapravo znali za šta da se odlučimo.ʻʻ – kaže Alan Klifton-Holt. – ,,U tom momentu smo odlučili da bolje uradimo nekoliko ogleda kako bi saznali, čak iako bi zahtevalo pozamašnije količine novca da se to sprovede.ʻʻ

To bi bilo daleko od naučnog pristupa. Ipak, bi bio dobar indikator kako se svaka sejalica ponaša na njihovom terenu i sa njihovim pristupom obradi zemljišta, dodaje on.

PROČITAJTE I...  Dugoročni ogledi - Velike uštede goriva

Tako su u jesen 2013. ostavili blok od 60 ha zemljišta. Tek što je bio oslobođen trave i poprskan kako bi se obezbedio čist teren za setvu.

Agrosaveti - sejalica - Cayena_6001_Fendt - 04

Potom su okretali brojeve telefona proizvođača i dilera kako bi dobili demonstracione modele.

Četiri sejalice – mešavina diskosnih i motičastih direktnih sejalica – su dospele na farmu. Svakoj je dodeljena jedna parcela da je poseje sa ozimom pšenicom. Takođe su izdvojili još jedno polje koje će biti posejano sa trenutnim Väderstad sistemom.

Mala katastrofa

Nažalost, ogledi su se pokazali pomalo katastrofalno, ali nisu zapravo sejalice bile odgovorne za to. ,,Na nekim, uspostavljanje je bilo prilično lokalizovano. Delimično zbog toga što su se sejalice mučile da zatvore brazdice na prolećnom travnjaku.ʻʻ – kaže Alan Klifton-Holt.

,,Najveći problem je bio masivni talas crne trave koju smo imali po čitavom terenu. Uključujući i zemljište koje je orano i posejano sa Väderstad Rapid-om.ʻʻ

Na kraju su odlučili da sve poprskaju i ponove oglede na proleće. Ovaj su pridošle još tri sejalice. Time se broj probnih mašina popeo na sedam.

Među njima su bile Simtech T-Sem, John Deere 750A, Sumo DTS i DD, Weawing GD, Väderstad Spirit, Amazone Cayena i njihov Väderstad Rapid sa uklonjenim frontalnim redom diskova.

Sve sejalice su odmah puštene u rad na poprskanom strnjištu od ozimog useva setvom jare pšenice.

,,Rezultati su bili prilično varijabilni. Od samog početka, usev posejan sa Cayena-om je imao najravnomerniji rast i delovao je najsnažniji kako se zalazilo u letnji period.ʻʻ – priseća se on.

Kao i performanse na ogledima, Klifton-Holt-s je ocenio Cayena-u zbog njene svestranosti i činjenice da će dobro raditi u raznim uslovima. ,,Želeli smo sejalicu koja će biti sposobna da seje direktno, ali će takođe dobro da se pokaže i na obrađenom terenu kad je to potrebno.ʻʻ – kaže on.

,,Neke druge su se suviše fokusirale samo na direktnu setvu. Nismo smatrali da su uslovi na našem terenu prikladni samo za kretanje u takvom smeru.ʻʻ

,,U toj fazi smo odlučili da je Amazone sejalica koju želimo, iako nismo odradili rezultate ogleda po pitanju žetve.ʻʻ

Kasnije su saznali da je usev posejan sa Amazone-om zapravo imao najveće prinose.

Dobar posao i za dilere

Sa donešenom odlukom, Klifton-Holt-s je sklopio posao sa lokalnim dilerom RW Crawfords. Na to se odnosilo da Crawfords kupi novu Cayena-u, koja će se koristiti kao demo mašina tokom jesenje setvene sezone 2014.

,,To je bio dobar biznis za nas jer smo platili nešto manje. Takođe je pružilo priliku dileru da prikaže za šta je sejalica sposobna bez brige o njenoj prodaji. Oni su prodali još dve sejalice odmah posle ove.ʻʻ

Tako da se Cayena na farmi koristila za setvenu sezonu 2015/16. pokrivnih useva, ozime uljane repice i prolećnih žitarica.

PROČITAJTE I...  Razvoji proširuju izbor ulagača

Obrada zemljišta

I za pokrivne useve i uljanu repicu, Klifton-Holt-s je odlučio da odradi malo radova kultivacije pre nego što su pokrenuli Cayena-u. Na to se odnosilo podrivanje bilo kog zemljišta koje je imalo potrebe za tim, pre nego što se prelazilo sa setom diskova kako bi se rasteretilo zemljište i inkorporirale rezidue prethodnog useva.

Ovde se sejalica dobro pokazala. Nije se mučila da izađe na kraj sa nagibom ili relativno velikim količinama ostataka useva na površini.

Pozicioniranje semena je isto bilo prilično stabilno. Mašina se pomalo mučila tamo gde je zemlja bila grublja od idealne. ,,Iz razloga što je prilično jednostavna sejalica i svi ulagači su montirani na krutom ramu, ne dobijate stepen praćenja kontura koje bi ste inače imali sa nezavisno-montiranim.ʻʻ – kaže Alan Klifton-Holt.

,,Međutim, za vas je dobar podsticaj da se pobrinete da su vam parcele uredne i poravnate-nivelisane. To bi i onako trebalo da budu.ʻʻ

Za prolećnu setvu žitarica, oni su odličili da seju direktno u presušeni pokrivni usev, gde se Cayena samostalno pokazala, ističe Rob Klifton-Holt.

,,Jedan od glavnih razloga zašto smo kupili Cayena-u je bila njena sposobnost da seje direktno na proleće bez potrebe da se rade drugi štetni kultivacijski radovi.ʻʻ – kaže on.

,,Pobrinuli smo se da je sav neophodan posao odrađen u jesen pre nego što se pokrivni usev dovoljno stabilizovao u zemljištu kada dođe red na prolećni usev. Perfektno se pokazalo i jedva se moglo primetiti šta je odrađeno.ʻʻ

Ali uprkos uspehu Cayena-e, pouzdani 6 metarski Väderstad Rapid se zadržao za jesenju setvu žitarica.

To je delimično zbog toga što izvodi neke dodatne vidove obrade. Ali i zato što je pozicioniranje semena malo preciznije, kaže Alan Klifton-Holt.

Manji problemi na lepljivim uslovima

Srećom, Cayena je stvorila nekoliko problema sa sprovodnim cevima. Otkrili su da se veoma lako zagušuju kad se seje u lepljivim uslovima. Međutim, puštanje sejalice u rad pri kretanju traktora na pristojnoj radnoj brzini je rešilo ovaj problem.

Ostale smetnje su sadržale činjenicu da kad se sejalice podigne iz radnog položaja, kreće se samo po transportnim točkovima, pre nego na celoj radnoj širini gumenog paker valjka.

U malo vlažnijim uslovima ovo je izazivalo suvišno sabijanje. Zahtevalo je ponovnu obradu uvratina posle setve glavnine parcele. ,,To nije masivan posao i sproveli smo je sa Väderstad-om, takođe, jer je teža sejalica.ʻʻ – kaže on.

,,Međutim, ako je Amazone mogao da prilagodi dizajn tako da se odnosi na ceo paker, verovatno smo mogli da uštedimo na vremenu i naporu ponavljanjem operacije.ʻʻ

Tehničke karakteristike: Amazone Cayena farme AA Klifton

  • Radni zahvat: 6 m
  • Ulagači: 36 TineTec ulagača raspoređenih u tri reda sa međusobnim razmakom od 16 cm
  • Sanduk: razdeljeni 3600 litarski rezervoar za seme i đubrivo sa dva dozirajuća sistema
  • Vučena sa: John Deere 7930
PROČITAJTE I...  Prskalica - kombinacija raspoređuje opterećenje

Kako radi

Cayena je prilično jednostavna sejalica od 6 metara sa 36 motičastih ulagača raspoređenih preko tri reda kako bi se unapredio protok rezidua.

Ove vitke motičice vise na glavnom ramu na gumenim osloncima. Oni im dozvoljavaju da se fleksibilno prilagođavaju kad dođu u kontakt sa većim kamenjem. To izaziva njihovo vibriranje i generiše malo veće naginjanje. Oni deluju nešto dublje nego talasasti frontalni diskovi koji sprovode primarni proces obrade.

Sejalica depozira seme i đubrivo u na istoj sprovodnoj cevi. Ona se proteže do ulagača sa njegove zadnje strane. Ovo čini stvari jednostavnima, ali znači da je malo prostora za eksperimentisanje sa različitim opcijama pozicioniranja-depoziranja.

Nakon što su seme i đubrivo postavljeni u zemljište, prateća opružna drljača pokriva otvore sa zemljom, pre nego što set gumenih pritiskajućih točkova konsoliduje posteljicu. Finalno, prsti za nivelaciju zemljišta ispoliraju površinu.

Promene rotacije

Sa novom sejalicom, Klifton-Holt-s su u mogućnosti da započnu implementiranje njihove nove rotacije. Ovo ima za cilj da jednako raspodeli setvu između zime i proleća kao i da pruži priliku za setvu pokrivnih useva radi povećanja organske materije u zemljištu.

Odabrali su sledeći šestogodišnji režim: ozima uljana repica – ozima pšenica – pokrivni usev – jara pšenica – pokrivni usev – jari grašak – ozima pšenica – pokrivni usev – jari ječam – uljana repica.

Za svaki pokrivni usev na koji su ciljali ima različitu mešavinu semena kojom se izbegava prenošenje bolesti na sledeći usev.

Još uvek je rano uvideti da li će rotacija imati željeni efekat jer se sa njom započelo u jesen 2013. Međutim, već su počeli da primećuju unapređenja u obradivosti tla.

To je delimični slučaj zato što su se pokrivni usev i slama inkorporirale tokom proteklih nekoliko godina. Takođe su donosili i dodatnu organsku materiju.

To je uključivalo otkupljivanje FYM-a, FYM-a od trgovanja stajnjak za slamu, komposta i – po prvi put ove godine – kanalizacioni mulj.

,,To nije jeftin hobi, ali povećavanje udela organske materije. Briga o kondiciji zemljišta je ključno ako će se naša porodica i dalje baviti poljoprivredom generacijama koje dolaze.ʻʻ – kaže Alan Klifton-Holt.

Činjenice farme

AA Clifton, Burmarsh, Romney Marsh, Kent

  • Obrađivana površina: 1200 ha podeljenih na tri gazdinstva
  • Osoblje: troje na puno radno vreme, jedan u polu-penziji, jedan učenik i jedan klasični radnik sezonskim špicevima
  • Tipovi zemljišta: Svilenkasti pesak klase 1 i svilenkasta glinasta ilovača do svilenkaste gline klase 2

Autor: Džejms Endrus (James Andrews)

Izvor: CPM

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime