U Topličkom okrugu pri kraju je berba šljiva „čačanska lepotica“, ruska „džanarika“ i „čačanska rana“, a za nešto više od nedelju dana počinje berba sorte „stenlej“. Kao i kod višnje i ovde je problem sa otkupnom cenom.
Poljoprivredni stučnjaci kažu da je ovogodišnji rod šljive u Toplici manji za 20-30 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali da je kvalitet dobar.
Rane sorte šljive su otkupljivane od 10 do 15 dinara po kilogramu, a otkupljivači i nakupci već najavljuju dosta manju otkupnu cenu za „stenlej“ od 40 dinara, koliko je bila prošle godine. Nikome nije jasno, na osnovu kojih parametara se dolazi do otkupne cene. Novinari „Južnih vesti“ pismeno su se obratili Ministarstvu poljoprivrede sa pitanjem kako se formira otkupna cena voća, konkretno višnje ili šljive, i nisu dobili nikakav odgovor.
Hoće li se krčiti i šljivaci?
Najviše zasada ovih voćki ima u Toplici, gde od voćarstva živi gotovo 70 odsto stanovništva. Čak i da je cena 40 dinara za kilogram šljiva, to je voćarima ne isplativo, jer su im ove godine troškovi proizvodnje duplo veći nego prošle godine.
„Prvo su nam oteli višnje, a sada se najavljuje i da će nam uzeti šljive po bagatelnoj ceni. Ako mi neko dokaže da će cena šljive za koju sada najavljuju da će biti i upola manja od prošlogodišnje i da će se po upola manjoj ceni prodavati u prodavnicama, ja svoj hektar šljivaka poklanjam da bere ko koliko hoće besplatno. Isto važi i za bilo koji proizvod koji je u prodavnici upola jeftiniji od prošlogodišnje cene. Već smo dosadili pričom da nas svake godine na isti način pljačkaju, a da mi seljaci ništa ne preduzimamo. Bojim se da ne bude kasno kada shvatimo da su nam sve uništili“, kaže poljoprivredik iz okoline Prokuplja za Južne vesti.
Voćari tvrde da inspekcije i druge nadležne službe ne rade svoj posao i da otkupljivače niko ne kontroliše, prenose Južne vesti. Godišnje, u proseku se otkupi više od 2.560 vagona šljive. Najzastupljenija je sorta „stenlej“, dok se ostalih sorti otkupi oko 500 vagona.
Izvor: Južne vesti
Pravite onda pekmez i rakiju. Sušite šljive.