Izazovi u proizvodnji voća

0
352

Berba voća u srcu Šumadije, Topoli, u punom je jeku. Bere se svaki dan, bez obzira na velike vrućine ili obilnije padavine koje naiđu na mahove i osveže voćnjake i okolne useve. Aleksandar Urošević, iz sela Plaskovac, jedan je od starijih i iskusnijih voćara u ovom kraju. U ovom trenutku bere se višnja i nektarina. Cena višnje od 60 dinara za prvu klasu i 40 za drugu ni približno ne zadovoljava uloženi rad i novac tamošnjih domaćina.

Adama Asorbital 1120x180

Radna snaga veliki izdatak

Radna snaga predstavlja veliki izdatak za proizvođače. Dnevno se ubere od 100-150 kilograma po jednom radniku, a dnevnica iznosi oko 3.000 dinara. Stara sortra višnje, oblačinka, predaje se lokalnim otkupljivačima pošto zadruge nema, iako je ovo tipično voćarski kraj, koji bi morao da ima makar jednu jaku zadrugu.

Velika birokratija za subvencije

Kada je reč o subvencijama, Aleksandar kaže da je na njih zaboravio i da uopšte ne računa na pomoć države. Zbog složene i obimne dokumentacije koja je potrebna da se podnese na uvid, mnogi poljoprivrednici odustanu, jer su obeshrabreni pred ogromnom birokratijom koja ih onemogućava da dođu do sredstava kojima bi unapredili dalju proizvodnju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Prihrana voćki na kašičicu

Zbog enormnih poskupljenja đubriva, veliki broj voćara u ovom kraju bio je prinuđen na mere štednje, pa je tako 70 % njih  dalo slabiju prihranu biljkama od količine koja je bila propisana od strane agronoma i struke. Poskupljenje ne bi imalo tako dalekosežne posledice po čitav niz proizvodnje da je cena voća, u berbi, mogla da isprati povećanje cena repromaterijala.

PROČITAJTE I...  Kuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

Revolt i nezadovoljstvo poljoprivrednika može da se oseti u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje. Osećaju se iznevereno, jer po ko zna koji put država nije stala uz njih.

1120x180px

Sagovornik: Aleksandar Urošević, profesionalni voćar iz sela Plaskovac

Prethodni tekstKorijander: Široka primena, a lako se gaji
Sledeći tekstSiliranje kukuruza: Visina kosidbe i dužina seckanja zelenog kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime