Siliranje kukuruza: Visina kosidbe i dužina seckanja zelenog kukuruza

0
170
kukuruz zetva siliranje
silaza kukuruza zetva kukuruz

U zavisnosti od mašina i uslova u kojima se radi, pri siliranju zelene stočne hrane može doći do manjih ili većih gubitaka. Međutim, nepravilno podešena visina košenja može, takođe, da dovede do gubitaka i dodatno da stvori opasnost od zagađenja silirane mase. Pored navedenog, na kvalitet silaže direktno utiče i dužina sečenja kukuruza.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Visina košenja silažnog kukuruza

Veća visina košenja uslovljava i veće gubitke u biljnoj masi. Pri nižoj kosidbi ostaje manje mase na njivi, što povećava prinos. Smatra se da je za zeleni silažni kukuruz najbolja visina košenja 12 cm. U praksi je ovu visinu teško postići zbog brzine rada silo kombajna, neravnog terena i stanja samih useva.

Košenjem biljaka na nižoj visini od 12 cm, postoji opasnost od „zagađenja“ silirane mase zemljom što će se u toku procesa fermentacije negativno odraziti na sam kvalitet silaže. Od navedene visine se mora odstupiti i iz razloga što se na njivi mogu naći metalni predmeti, kamen i drugi predmeti, koji mogu oštetiti kombajn, pa se kukuruz praktično kosi na visini od 10 do 20 cm.

Adama Sultan 1120x180

Dužina seckanja kukuruza

Za pravljenje dobre silaže kukuruz se mora iseckati, jer se samo tako može u dovoljnoj meri sabiti, kako bi se potpuno istisnuo vazduh. Dužina seckanja zavisi od zrelosti biljke. Kukuruz u fazi voštane zrelosti sa 65 do 70 odsto vlage treba seći na dužinu od 10-20 mm.

PROČITAJTE I...  Savet STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE

Ukoliko je vlažnost veća od 80 odsto, dužina sečenja treba da bude što duža, od 50 do 80 mm. Sitnije seckanje kukuruzne biljke u optimalnoj fazi ima prednost i u transportu, jer ove mase više stane u prikolicu nego krupno seckane.

pylon galenika jan 023

Sitno seckana kukuruzna biljka u kasnoj voštanoj zrelosti je veoma pogodna za spravljanje silaže dobrog i ujednačenog kvaliteta i to: zbog ravnomernije raspoređenog zrna u masi, lakšeg istiskivanja vazduha – boljeg sabijanja i zbog boljeg korišćenja transportnih sredstava.

Pročitajte još saveta STRUČNJAKA za PRAVILNU proizvodnju KUKURUZNE SILAŽE.

KWS banner 728x90

Izvor: PSSS
Nebojša Brajović, Savetodavac za stočarstvo

Prethodni tekstIzazovi u proizvodnji voća
Sledeći tekstPosledice SUŠE u Mačvi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime