Moderan zasad leske: Lešnik posadio prateći primer prijatelja

0
404

Marko Transovski, iz Beograda, pored dugogodišnje uspešne frizerske karijere odlučio je da podigne moderan zasad lešnika, jer je prepoznao značaj i perspektivu koju može da omogući ova biljka. On je zajedno sa svojim drugom rešio da pokrene biznis, nadomak Kačareva, u vidu 320 sadnica koje će u godini pune rodnosti omogućiti ovom mladom čoveku da pored plodova ubira i sjajnu zaradu. U celu priču Marko je ušao prateći primer prijatelja koji već ima zasad lešnika kao i mnogo znanja iz ove oblasti.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Da li se isplati gajiti lešnik i koliki je prinos po hektaru? Lešnik je poslednjih godina u velikoj ekspanziji, zbog dobre i zagarantovane otkupne cene kao i velike potražnje u konditorskoj industriji. Zasad našeg domaćina je u drugoj godini, a prvi rod se javlja u četvrtoj ili petoj od godine sadnje. Prva rezidba je planirana za tri godine, a prosečan prinos od oko 3,5 tone po jednom hektaru postiže se posle 10-te godine.

Lešnik traži kompletnu agrotehniku

Predusev lešniku bila je pšenica kako bi se zemljište što bolje pripremilo, na ovoj parceli primenjena je kompletna agrotehnika. Prilikom gajenja zasada lešnika neophodno je redovno negovati zasad, đubriti, okopavati i kositi , jer od toga zavidi kakav će rod biti.

Adama Sultan 1120x180

Uzgoj leske i proizvodnja lešnika je investicija na duge staze. Međutim, uzgajanje lešnika, bez sistema za navodnjavanje, nije moguće, jer biljka putem vode dobija neophodnu prihranu kroz sistem kap po kap, pa je kopanje bunara imperativ. Jedna od mera koje su neophodne da se obave u jesenjem periodu, jeste plavo prskanje koje bljku štiti od patogena.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja paradajza u selu Ševarice

Naš sagovornik ističe da je uzgoj lešnika zahtevan, ali da može sve da se postigne ukoliko ima volje i ljubavi prema poslu. Kada je reč o otkupnoj ceni ona varira, u ovom trenutku cena jednog kilograma neočišćenog lešnika iznosi 350 dinara. Prema njegovim rečima, za lešnik treba obezbediti skladišne kapacitete i čekati dobru cenu na tržištu. Plan je da se u budućnosti dođe do finalnog proizvoda od lešnika, u sopstvenoj režiji, bez prodaje sirovine.

galenika psenica LG 1120x185px

Sagovornik: Marko Transovski, Beograd

Prethodni tekstKako se gaji ARTIČOKA – Višegodišnje lekovito povrće
Sledeći tekstAžurirane liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja u organskoj proizvodnji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime