Uzgoj lešnika: Da li se isplati gajiti lešnik i koliki je prinos po hektaru

0
10155
lesnik
Foto: Pixaavy.com

Uzgoj lešnika je poslednjih godina sve popularniji u Srbiji, te su površine pod ovom voćnom kulturom udvostručene. Berba lešnika je u toku, a mahom svi proizvođači kažu da je gotovo nemoguće ne prodati ga. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Novo Radonjić iz Crvenke ubraja se među najveće samostalne proizvođače lešnika u Vojvodini, sa plantažom koja zauzima 40 hektara. Primenjuje kompletnu agrotehniku i koristi najsavremeniju mehanizaciju.

Ove godine očekuje prinos oko 3 tone po hektaru. Sa cenom od 250-300 dinara po kilogramu očišćenog lešnika na veliko, očekuje dobru zaradu.

Adama Sultan 1120x180

A šta ako želite da podignete manji zasad lešnika i nemate novca za skupu, savremenu mehanizaciju?

Najpre, neophodno je uraditi analizu zemljišta da biste znali sa čime je treba đubriti i koliko. U zavisnosti od kvaliteta zemlje, troškovi za đubrenje mogu biti od 200 do 1.000 evra po hektaru.

galenika pylon 1120x85

Nabavka sadnica ne bi trebalo da košta više od 1.000 evra po hektaru, sistem kap po kap oko 1.000 evra po hektaru. Ako nemate bunar, treba uračunati i troškove za njegovo kopanje. Zasad treba i ograditi, što može da bude velika stavka, od 700 do čak 3.000 evra minusa na listi ulaganja.

PROČITAJTE I...  Transfer Milana Mačvana od košarkaša do poljoprivrednika

Sve u svemu, ulaganje u podizanje zasada lešnika je minimum 5.000 evra po hektaru.

Sa druge strane, ako želite da se bavite proizvodnjom jabuke ili trešnje, prema iskustvima proizvođača, troškovi osnivanja zasada po hektaru se kreću oko 8.000 evra.

Troškovi održavanja zasada lešnika

Navodnjavanje je neophodno od prve godine. Prihrana se radi 2 puta godišnje, a okopavanje čak i do 5-6 puta godišnje, kažu iskusni proizvođači. Zaštita je obavezna stavka.

U osnovnu negu: 6 prskanja godišnje, đubrenje i navodnjavanje ulaganje je oko 700 evra po hektaru.

Što se tiče mehanizacije, mnogi već imaju deo potrebnih mašina.

Za površinu od jednog hektara i više, traktor sa kosačicom je neophodan, kao i tanjirača. Kada leska naraste, uračunajte u kalkulaciju i nabavku atomizera.

Naravno, postoji opcija i da se leska ne prska hemijskim preparatima, zato obavezno pogledajte proizvodnju lešnika u Mačvanskoj Mitrovici. Takođe, obavezno pogledajte organsku proizvodnju lešnika i kako to radi porodica Bogdanov iz Đurđeva koja na 1 hektaru gaji 500 stabala lešnika po principima organskog uzgoja.

Bez obzira da li ste se odlučili za zaštitu hemijskim ili prirodnim preparatima, nakon nege dolazi berba, a sa njom i dalji troškovi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lešnika u Hrtkovcima

Nakon sakupljanja plodova, lešnik mora da  se selektira zbog mogućih kvarnih plodova i da se osuši. Ako je manji zasad, možete ga sušiti na promaji desetak dana, a ako je veći, uračunajte u kalkulaciju i sušaru.

Ukoliko želite više da zaradite, lešnik možete prodavati očišćen od ljuske, a tada je potrebno nabaviti krckalicu sa separatorom gde se odvaja ljuska i izlazi čist plod.

Ne zaboravite radnu snagu, jer će vam biti potrebna u različitim fazama proizvodnje, ali najviše u vreme orezivanja leske i sakupljanja lešnika.

Isplativost uzgoja lešnika

Uzgoj na skromnim zemljištima i dug eksploatacioni period, te velika potražnja i visoka cena čine lešnik isplativim za gajenje. Životni vek leske je više od 70 godina – te je reč o planiranju dugoročnog posla, ali i prihoda.

Ipak, prvih 4-5 godina budite spremni na čist minus i mnogo rada, a ako taj period pregurate, zarada je na vidiku i svake godine se povećava. Naime, lešnik postaje komercijalno produktivan u 5-6 godini uzgoja.

Prosečan prinos leske je oko 2-3 tone lešnika po hektaru, a prosečni troškovi u punoj rodnosti iznose 2.000-2.500 eura po hektaru, pa je rentabilnost zadovoljavajuća.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lešnika u Zrenjaninu

Lešnik se može prodavati u ljusci ili očišćen, a njegova prednost u odnosu na trešnju, jabuku ili krušku je ta, što se lešnik u ljusci može čuvati do 3 godine i sačekati povoljnija cena. Može se prodati otkupljivačima na veliko ili prodavnicama zdrave hrane, kao i poslastičarnicama kao kanalima prodaje na malo. Za kilogram očišćenog lešnika na malo dobije se 600-800 dinara.

Uz pravilan uzgoj, u godini punog roda prihod može da varira od 8.000 do 15.000 evra po hektaru.

Prema navodima prof. dr Čeda Oparnice sa Katedre za voćarstvo Polјoprivrednog fakulteta u Zemunu, isplativost u uzgoju lešnika vidi se na 5 hektara, jer tada ova proizvodnja može da zadovolji finansijske potrebe četvoročlane porodice.

Ukoliko želite da se bavite ozbiljnijom proizvodnjom za industriju, potrebno je da imate zasad lešnika na minimum 10 hektara.

Takođe, postoje razni načini prerade, poput pravljenja namaza ili ulja od lešnika, te se proizvodnja može proširiti i na preradu.

T.T.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstVlasotince: Subvencije za pčelare, stočare i voćare
Sledeći tekstNedimović: Svako sa tri krave može da ispuni uslove za premiju za mleko

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime