Proizvodnja malina u Koštunićima

0
949
Agrosaveti - Proizvodnja malina u Koštunićima 05

Usled niske cene otkupa maline, slabog roda i obilnih padavina, većina domaćih malinara teško će pokriti i startna ulaganja s početka sezone, a kamoli ostvariti planiranu zaradu. Ta sve popularnija voćna vrsta na domaćim zasadima, zadala je glavobolju i voćarima Moravičkog okruga.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Koštunićima 06

Ni naš domaćin, 23-ogodišnji Ljubinko Jakovljević iz sela Koštunići nedaleko od Gornjeg Milanovca, nije zadovoljan kako će završiti letnju sezonu. Kaže da im se ovakva godina davno nije desila, gde su im gotovo svi parametri proizvodnje bili negativni.

Svi parametri proizvodnje negativni

Smatra da su nedavni, ali i svi dosadašnji protesti njegovih kolega, zbog teškog stanja u malinarstvu, bili nepotrebni i unapred osuđeni na neuspeh. Prošle su, kaže, godine kada su glas i rad poljoprivrednika poštovani, a i tržišne okolnosti su drastično promenjene.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Koštunićima 04

Samo najmudriji i najuporniji proizvođači mogu da se takmiče sa hladnjačarskim lobijem, a ostalima ne preostaje, kako ističe, ništa drugo nego da se preorijentišu na neke druge voćne vrste.

Ljubinko kaže da u njegovom selu gotovo da ne postoji kuća u kojoj se ne proizvodi malina ili kupina, s obzirom na to da je podneblje izuzetno naklonjeno tom kraju. Razlog više, dodaje Jakovljević, da se država ozbiljnije pozabavi tom proizvodnjom, budući da bi ona mogla da bude naš strateški proizvod.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Otkupna cena i drugi problemi

Realna cena maline, po njegovom mišljenju, ne bi smela da bude niža od 230 dinara po kilogramu, a dok ona ne bude postignuta, gledaćemo više raskrčenih starih zasada nego novopodignutih.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja malina u Bačkoj Palanci

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Koštunićima 03

Ne želi, kaže, da upire prstom na najveće krivce za trenutnu situaciju u toj oblasti ali je kivan na superioran odnos otkupljivača, a pre svega hladnjačara prema proizvođačima.

BTZ 1120x180px

Uz manjak radne snage ni kiša, vetar i grad im nisu bili prijateljski naklonjeni u jeku berbe.

Porodica Jakovljević na dve lokacije, na oko hektar zemljišta, ima tri sorte malina: tulamin, vilamet i miker. Prilikom odabira sadnica rukovodili su se, kaže, isključivo potražnjom na tržištu.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Koštunićima 02

U danima kada je naša ekipa boravila u njihovom selu, kiša ih je usporila, a pojedine voćare čak i sprečila u završetku berbe, tako da nemaju mnogo razloga za optimizam. Ljubinko kaže da su im prinosi malina ove godine dvostruko manji nego lane.

Zabrinut je i za njihov plasman. Većina tamošnjih hladnjačara, kaže da su, zbog prevelikih količina, obustavili prijem robe, što je dodatno otežalo ionako alarmantnu situaciju u toj oblasti.

Raznovrsna proizvodnja – dugoročna perspektiva

Godine dokazivanja i borbe mu, kaže, tek predstoje ali je spreman da se hrabro uhvati u koštac sa svim potencijalnim nedaćama, jer mu života van rodnog sela, kako ponosno dodaje, nema.

PROČITAJTE I...  Srpska pamet i znanje stvorili vazdušni berač borovnice, maline, kupine

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Koštunićima 01

Nada se da će naše kamere za par godina na njegovom gazdinstvu moći da snime malinjake sa protivgradnom zaštitom i savremenu hladnjaču ali i neke nove povrtarske i voćne kulture, jer samo raznovrsna proizvodnja garantuje dugoročniju perspektivu domaćim paorima, zaključuje Ljubinko Jakovljević, mladi poljoprivrednik iz Moravičkog okruga.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstIzneverena očekivanja stočara sa Peštera
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Vukašinovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime