Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vukašinovac

0
1326
Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 02
Timac AGRO

Bez obzira na to u kakvom položaju stočari u Srbiji bili danas ili poslednjih godina, od stočarstva se ipak ne odustaje. Obilazeći proizvođače i gazdinstva širom Srbije, gotovo sa sigurnošću možemo reći da su najuporniji u ovoj proizvodnji porodična gazdinstva, sa poljoprivrednom tradicijom od nekoliko decenija pa čak i celog veka.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 07

Jedna takva porodica je i porodica Živković iz sela Vukašinovac nedaleko od Niša. Tri generacije ove porodice i danas se bore za mlečno govedarstvo i tov junadi koje su tokom decenija podigli, mada se, kako to negde uvek i biva, kaže najmlađi domaćin Nemanja Živković, davno još počelo sa ratarstvom.

Fitofert kukuruz 980x250px

Veoma realni i svesni poljoprivredne delatnosti u današnjoj Srbiji, Živkovići su kako Nemanja kaže, vrlo brzo po prelasku na govedarstvo zaokružili i proces ishrane svojih grla.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 01

Za te potrebe danas na oko 25 hektara seju kukuruz, na 15 hektara pšenicu, lucerku na 5 i na oko 4 hektara suncokret. To je sasvim dovoljno za broj grla i u mlečnom govedarstvu i kod tova bikova koji je na godišnjem nivou uglavnom uvek isti.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja kozjeg sira na Popovici

Mlečno govedarstvo i tov junadi

„Što se mlečnog govedarstva tiče trenutno imamo 25 grla, mahom holštajn frizijske rase, crni i crveni holštajn, sa tendencijom da se broj grla poveća. Trenutno su nam problem samo objekti koje planiramo da završimo do kraja godine i da povećamo broj grla na nekih 50-ak komada“ – kaže nam Nemanja.

CUSTODIA--1120x180

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 06

Tov junadi obuhvata 50-ak grla i to je trenutni maksimum koji porodica Živković planira. Ne planiraju povećanje broja grla jer im je namera da se bave širenjem proizvodnje mleka i daljim razvojem mlečnog govedarstva.

Svaka proizvodnja ima svoje probleme

Ipak, svaka od dve stočarske proizvodnje kojom se Živkovići bave, nosi svoju problematiku.

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 05

U mlečnom govedarstvu, problematika je takođe ista kao i kod većine ostalih proizvođača. Usled niskih cena mleka kod gotovo najteže grane poljoprivrede, teško je ostati optimista.

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 04

Ipak, tri generacije porodice Živković, nema nameru da odustane od svoje proizvodnje. Stariji ostaju tu sa dobrim starim iskustvom, oni malo mlađi sa upornošću, a najmlađi nosioci proizvodnje sa voljom i željom da sve to unaprede i prošire. Jer kako kažu, u govedarstvu  nema stajanja, jer se u tom slučaju proizvodnja i gasi, a to je ono što nikako ne žele.

PROČITAJTE I...  Uzgoj i farma svinja u selu Lučica

Opširnije pogledati u prilogu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime