Misterija srpske maline – Zašto su otkupne cene različite u ariljskom i šabačkom kraju?

0
1573
Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 01

Malinari u okolini Valjeva i Šapca su, navodno, zadovoljni otkupnom cenom maline, dok malinari iz ariljskog i ivanjičkog kraja optužuju hladnjače za monopol nezadovoljni trenutnom akontnom cenog ovog voća. Zbog toga je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbije Dobrije Radović tražio od države hitnu reakciju kako bi se otkupna cena maline izjednačila u celoj Srbiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako Radović navodi za Danas, maline u šabačkom i valjevskom kraju otkupljuju se po višim cenama nego u Arilju i Ivanjici. On ocenjuje da je to ”rezultat monopola pojedinih hladnjačara i izvoznika dogovorenog na sastanku, pre nekoliko dana u Arilju“.

Prema njegovim rečima, berba malina u šabačkom kraju traje već 20 dana i tamo je cena bila 450 dinara po kilogramu, a sada je 620-700 dinara za gotovinsko plaćanje. Međutim, pre nekoliko dana cene su pale i tamo, jer je berba pri kraju. Sa druge strane, kako kaže, akontna cena za malinu u Arilju je, za gotov novac, 550 dinara, a u ivanjičkom kraju 510 dinara.

Adama Sultan 1120x180

„ Smatramo da je u pitanju monopol pojedinih vlasnika hladnjača i izvoznika i tražimo da to proveri Komisija za zaštitu konkurencije“, poručio je Radović i pozvao poljoprivrednu inspekciju da reaguje.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina u Lučanima

Dnevna, akontna i konačna cena maline

On je pozvao i hladnjačare da zajedno reše problem. Direktor i suvlasnik hladnjače u Arilju, koji insistira na anonimnosti jer „ne želi polemiku sa čelnicima malinarskih udruženja“, kaže da „u arijskom kraju postoji oko 300 hladnača i da je nemoguće da se njihovi vlasnici dogovore i uspostave monopol“.

Aneri Galenika 1120x185px

On podseća na to da se u Mačvi i još nekim krajevima Srbije malina plaća po dnevnim cenama, a da su u Arilju, već 30 godina, uspostavljene akontne cene koje se menjaju. To znači, poručuje, da će ariljske hladnjače ”kompletnu količinu otkupljene maline u tom kraju platiti po konačnoj ceni, koja će zavisiti od izvozne cene“.

”U Valjevu je malina počela da se otkupljuje po 230, 400, pa 430, 500 dinara i više. Nekad je niža, nekada viša, a kada bi se izračunao prosečni iznos onda bi se videla kolika je ta cena“, navodi direktor te ariljske hladnjače. On navodi da u Srbiji oko 500 hladnača otkupljuje to voće, od kojih je skoro 300 u ariljskom kraju, a potom ističe da je ”državna Komisija za zaštitu konkurentosti ranije utvrdila da nema monopola hladnjačara i izvoznika“.

PROČITAJTE I...  Hladnjače smanjuju akontnu cenu maline

Izvor: Danas

Prethodni tekstSaveti za početnike: Kada je pravo vreme za vađenje crnog luka
Sledeći tekstUzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime