Zaključak sastanka države, otkupljivača i malinara o otkupnoj ceni maline

0
166
Agrosaveti---organska-malina-i-kupina---Brezovice---Valjevo---03

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se u Vladi Srbije sa predstavnicima primarnih proizvođača maline i najvećim otkupljivačima i izvoznicima ovog proizvoda.

Agil 1120x180

Po prethodnom dogovoru, održan je radni sastanak na kom je bilo reči o trenutnoj situaciji na tržištu maline, troškovima proizvodnje i otkupnoj ceni. Tom prilikom prisutni su diskutovali o proizvođačkoj ceni maline čiju je kalkulaciju uradio Institut za voćarstvo u Čačku a koju je obrazložio direktor te ustanove Darko Jevremović.

Svi prisutni su izneli svoj stav o trenutnom stanju i viđenje problema nastalih zbog izuzetno visoke cene maline iz 2022, a dobili su i potrebne informacije od ostalih učesnika u tržišnom lancu kako bi zajednički iznašli način za prevazilaženje aktuelnih izazova u tom sektoru.

BioPlug 728x90px

Zaključak sastanka

Posle 2,5 sata rasprave zaključak sastanka je da svi učesnici procesa razmisle o tome na koji način bi svako sa svoje strane mogao da pomogne i da doprinos u pronalaženju najboljih rešenja.

Zaključak razgovora je da i ostali otkupljivači prate cenu od 240 dinara, koju su ponudili određeni hladnjačari i već otkupljuju po tom iznosu, a da nakon završetka ugovaranja sa kupcima ponovo naprave presek stanja sa svojim kooperantima – malim proizvođačima, i ukoliko bude prostora poboljšaju prvobitne uslove otkupa.

Orius 1120x1080

Podsećamo, malinari su pre nekoliko dana izašli u protestnu vožnju, jer je ministarstvo poljoprivrede početkom juna obećalo da će se naći hitno rešenje oko otkupa i niske cene za „crveno zlato“, od čije proizvodnje zavisi oko pola miliona ljudi u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Svedočenje malinara: Uveli su nas u dugove, ćutali su do pred berbu

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstLISTOVI VINOVE LOZE: Zašto treba da ih uključimo u ishranu?
Sledeći tekstProizvodnja biogoriva od žitarica – bioetanol

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime