Stari zasadi jabuke: Mnogo izazova i problema

0
170
Agrosaveti - Uzgoj jabuka u selu Zaklopača 03

Mirko Gligorić, iz okoline Loznice,  jedan je od uspešnijih poljoprivrednika u ovom kraju Srbije. Podjednako dobro se bavi i voćarstvom i povrtarstvom. Na preko 11 hektara uzgaja jabuke sorte “ajdared”, a zasad star oko 40 godina još uvek rađa i donosi lepe, zdrave i ukusne plodove.  U planu je da se sledeće godine na mestu starog zasada nađe novi sa sistemom intenzivne sadnje. Pored jabuke naš domaćin uzgaja i malinu, koja je postala sve značajnija i sve zastupljenija u Zapadnoj Srbiji. Malina je posađena na 4 hektara, a zasadi se nalaze u blizini Krupnja. Ove godine je ubrano 25 tona maline, a zanimljivo je istaći da je ona  uzgojena kao organska. Cela količina ubranih plodova ove godine bila je prodata po veoma dobroj ceni.

Adama Maganic 1120x180

Manji rod

Prolećni mrazevi nepovoljno su uticali na stari zasad jabuka, pa će rod biti od 25-30 tona po jednom hektaru.  Iako je stara tehnologija proizvodnje, stari zasad ima sproveden sistem kap po kap duž celog voćnjaka. U pogledu zarade I otkupa naš sagovornik nam je rekao da je bilo izuzetno dobrih, kao I jako loših godina I da je cena varirala. Prošle godine bilo je prodato 300 tona jabuke, a kada se ceo posao završio ostalo je taman toliko novca da se pokriju troškovi radne snage I gajbica, bez troškova hladnjače, orezivanja i đubriva. Prošla godina je nanela velike gubitke, a ishod od ove godine još uvek se čeka.

PROČITAJTE I...  Kako se izboriti sa mrazem u vreme cvetanja voćaka?

Problematična zaštita od bolesti i insekata

Po pitanju zaštite i bolesti bilo je mnogo izazova i problema. Mirko kaže da su bolesti i vaši napale ceo zasad sa kojima su teško izašli na kraj u toku proizvodne godine. Kada se zasad jabuke bude iskrčio na njegovo mesto će doći ili luk ili kropmir, kaže naš sagovornik.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Diverzifikacija proizvodnje rešenje

Zadruge u ovom i okolnim mestima nema. Svako se snalazi sam za sebe i pronalazi rešenja za plasman svojih proizvoda. Naš domaćin kaže da će u budućnosti ipak biti primoran da se bavi i voćarstvom i povrtarstvom kako bi se izbegli loši rezultati proizvodnih godina. Diverzifikacija proizvodnog rizika je rešenje za većinu poljoprivrednika u Srbiji.

 

Prethodni tekstSPAS predao zahteve ministarki poljoprivrede
Sledeći tekstDržanje krava i proizvodnja mleka samo za najhrabrije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime