Uzgoj malina u Mačvi

0
1089
Agrosaveti---Uzgoj-malina---Macva---03

Malina polako osvaja Mačvu. Hektar po hektar, zaključno sa ovom sezonom, procenjuje se da se u ovom delu Srbije već više od stotinu hektara zemlje nalazi pod ovim voćem. Čak i oni koji su u poljoprivredu zakoračili sa tako reći sa potpuno drugog kraja proizvodnje, danas u ovoj uživaju. Takav je slučaj Miloslava Miše Aleksića iz Petlovače. Ovaj frizer po struci, danas je i uspešni proizvođač malina i višanja, i još po nečeg. U poljoprivredi je kaže od malih nogu. Iako ga je život navodio na druge profesionalne puteve ipak je ostao u svom selu. Zasnovao veliku porodicu okupljenu oko raznovrsne i bogate poljoprivredne proizvodnje.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

‚‚Od malih nogu sam tu u selu. I poljoprivreda je tu od malih nogu. Usput sam, posle osmog razrede krenuo na zanat za frizera. Radio sam kao frizir. I onda kad sam već tu u selu, usput još nešto da odradim. Tako da sam pomalo prvo svinje imao i zasadili smo višnju. Prvo je višnja bila u pitanju. Kroz frizeraj, radio sam dvokratno, i usput sam postizao. Posle par godina sam proširio i svinje i višnju i malinu. Posle maline smo ubacili i kupine.‚‚ – priča nam o svojim počecima Miša.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---Uzgoj-malina---Macva---02

Malina okuplja porodicu

Kako to obično biva u poljoprivredi, svaki proizvođač ima jednu kulturu ili oblast koja vremenom postane primarna. Pored 150 svinja, 2,5 ha višanja i 1 ha kupina, na 1,3 ha poslednja je dospela malina koja okuplja celu porodicu.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

‚‚Malina iziskuje najviše vremena. Ja sam u malini svaki dan 3-5 puta. Ako ništa drugo, ono bar da obiđem. Mora da se proprati i list i plod. Sortu sam izabrao, raspitivao sam se kod otkupljivača, kod proizvođača, i rekli su mi da je Vilamet neprikosnovena.‚‚ – kaže Miša.

Banner_728x90

Skoro dve godine priprema i ulaganja vremena i posvećenosti bilo je potrebno za prve rezultate. Onda je usledila prva godina branja za porodicu Aleksić.

Biofor baner 728x90

Agrosaveti---Uzgoj-malina---Macva---01

‚‚Što se tiče roda, bio sam zadovoljan. Cena je bila,… sramotna. U suštini sam bio zadovoljan jer sam imao količine.‚‚ – priča Miša.

PROČITAJTE I...  Malinu beru već 35 dana – rod kvalitetan, cena dobra

Vara se svako ko danas misli da je gajenje malina lako. Bez obzira na to koliku pomoć imali, kako se organizovali, vreme i sredsva su za početak neophodni. U prvoj godini branja, Miša kaže da je imao 5 kg roda po dužnom metru. Odnosno oko 19 tona na kraju sezone. Bio je i više nego zadovoljan za prvo branje.

Istom dobavljaču kojem je ranijih godina predavao višnju, naš domaćin danas prodaje i maline. To je bila sreća za njega kao početnika, pogotovo kad je variranje cena bilo u pitanju.

Milosav Aleksić je i ove sezone radio i uložio sve koliko je mogao. Procenjuje bolji rod od prošlogodišnjeg. U tom malinjaku zaista uživaju svi ukućani porodice Aleksić. Pomažu i oni najmlađi, tako da je zaista uloženo sve u ovaj malinjak.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime