Berba malina u selu Beli Kamen

0
1239
Agrosaveti---Uzgoj-malina---Beli-Kamen---02

Dragan Bujošević iz Belog Kamena, jedan je od retkih tamošnjih domaćina kojem su malinjaci u jeku sezone puni vrednih i zadovoljnih berača. Njegove kolege kažu da radnika, uprkos dobrim dnevnicama, nemaju ni za lek. To će biti jedan od glavnih razloga za odustajanje od dalje proizvodnje. Dragan od kada se bavi uzgojem malina, nijednom nije morao da raspiše oglas kada je berba malina u pitanju.

Neoram-Vertigo-1120x180

Motivisani radnici garant uspešne berbe

Oni koji su lenji i nenaviknuti na poljoprivredne radove sami odustaju, ističe naš domaćin. Zadržavaju se oni koji su spremni na rad i u najtoplijem delu dana. U kraćem razgovoru sa njegovim radnicima saznali smo da su prezadovoljni uslovima koje im nudi porodica Bujošević. Imaju smeštaj, tri obroka dnevno, kupatilo i internet. Među njima se, tokom godina, razvio i takmičarski duh. Trude se da malinjaci njihovog domaćina u rekordnom roku budu obrani.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti---Uzgoj-malina---Beli-Kamen---01

Berba malina pomerena zbog majskih kiša

Majske obilne kiše pomerile su rok berbe za desetak dana i na njegovim malinjacima. To se nije odrazilo na kvalitet, kojim je, kako kaže, više nego zadovoljan. Nada se rodu kao i pre četiri godine, koja mu kako kaže, bila rekordna po svim parametrima. Ne želi ovaj vredni domaćin ništa da prepušta slučaju niti nepredviđenim okolnostima. Izgradio je i mini hladnjaču na svom gazdinstvu, te su sve faze, od berbe do otkupa zadovoljene. Iako je ovogodišnja berba malina počela tek krajem juna, prema njegovim očekivanjima, ukoliko i vremenske prilike to budu dozvolile, sav ovogodišnji rod biće predat tamošnjoj hladnjači „Drenovac“ u dogovorenim rokovima tokom avgusta. Procena mu je da će sa oko 3 hektara uspeti da uberu 5 vagona kvalitetne maline sorti Miker“ i „Vilamet“.

Kalif-Mega-1038x172

Cenu malina diktira svetsko tržište

Iako su kalkulacije o otkupnoj ceni maline počele u rano proleće, i dalje postoje neslaganja između hladnjačara i proizvođača o ceni. Branislav kaže da nije pristalica drastičnih mera poput blokada puteva i protesta. Smatra da se domaći proizvođači jednostavno moraju povinovati okolnostima koje vladaju na svetskom tržištu kada je reč o otkupnoj ceni. Kolika god cena da se ponudi našem proizvođaču, on ne bi bio zadovoljan. Zato bi, prema njegovom mišljenju, država trebala da počne sa subvencionisanjem te strateške namirnice.

Agrosaveti---Uzgoj-malina---Beli-Kamen---03

Svaka treća kuća u Belom Kamenu prazna

Ovaj 57 – godišnji ariljski proizvođač, kaže da je privržen svom rodnom selu. Od kada zna za sebe njegova porodica vredno je obrađivala zemlju, bavila se i stočarstvom i povrtarstvom. Poslednjih 15 godina sve svoje znanje i energiju usmerili su na uzgoj malina. Za sada nisu razmišljali o proširenju kapaciteta niti o eventualnoj preradi maline. Kako je sa osmehom dodao, to prepuštaju svojim naslednicima, koji su ravnopravno svakodnevno uključeni u sve poslove od detinjstva.

Sa setom se Branislav priseća ranijih vremena. Kaže da je život na selu oduvek podrazumevao velika odricanja ali je imao svoje čari, koje gradska sredina nikada ne može da vam pruži. Kako na kraju naše posete Belom Kamenu kaže naš sagovornik, ne bi se našao u koži današnjim mladima. Ne čudi ga statistički podatak o trenutno jedva 500 meštana u njihovom selu. Oni se i dalje na razne načine bore za svoju egzistenciju, dok njihovi naslednici perspektivniju budućnost traže u većim gradovima ili u inostranstvu.

DK Banner 720x90
PROČITAJTE I...  Uzgoj džanarike u selu Ribari

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime