Uzgoj malina u selu Minićevo

1
896
Agrosaveti---uzgoj-malina---Mivicevo---01

Sve je manje kuća u Srbiji u kojima domaćice razvijaju kore za pitu savijaču, domaću gibanicu ili baklavu po starinskim receptima. I na koradžijske radnje se sve ređe može naići. Naša ekipa obišla je jedno od najuređenijih sela u Istočnoj Srbiji – Minićevo. To je  nekadašnje čuveno Kraljevo selo. Upoznali smo porodicu Stevanović, čija je domaćica Tatjana, poreklom iz Ukrajine. Izradu kora, bezmalo tri decenije usavršavala je u našoj zemlji, ulažući maksimalne napore da koradžijski zanat spase od tihog izumiranja. Sa jednakim entuzijazmom upustila se i u uzgoj malina, sorte „Polka“. Svakodnevno je sa suprugom viđaju meštani u malinjaku, koji su podigli pre tri godine.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Protivgradna zaštita – luksuz za većinu malinara

„Polka“ – sorta malina koja je poreklom iz Poljske, poslednjih godina postala je miljenica mnogih voćara, ne bezrazložno. Tatjana Stevanović kaže da su se za tu sortu opredelili, pre svega, jer je stalnorađajuća, visokoprinosna i jer ne zahteva mnogo brige oko nje. Tatjana navodi da „Polka“, za razliku od „Vilameta“ zahteva konstantno navodnjavanje. Ukoliko se ne zalivaju dovoljno, naročito u vrelim letnjim danima, biljke se mogu osušiti a rod može biti spaljen. I njihovi plodovi su ovog leta od jakog sunca pretrpeli temperaturni šok. Valjalo bi, kaže naša sagovornica, da nabave protivgradnu zaštitu. Ipak, njeno postavljanje im je, trenutno, luksuz koji ne mogu sebi da priušte. Rano je da se donose prognoze o ovogodišnjim prinosima ali se nadaju rodu od 5 tona prvoklasnih malina. Tanja kaže da im nije nepoznanica kome će ove  sezone ponuditi svoju malinu. U njihovom kraju postoji samo jedan otkupljivač, ali se još uvek premišljaju hoće li pristati na prenisku cenu, koju su im ove godine ponudili. Za iznos ispod 150 dinara za kilogram tog voća, Stevanovići neće prodavati svoj proizvod, imajući u vidu pre svega izuzetan kvalitet ovogodišnjeg roda.

Chief-1120x180

Agrosaveti---uzgoj-malina---Mivicevo---02

Niska otkupna cena „crvenog zlata“ u Zaječarskom okrugu

Sličnog su stava i ostali proizvođači „crvenog zlata“ u Zaječarskom okrugu, kaže dipl. inž. Sanja Čokojević, iz PSS „Poljoservis“ u Knjaževcu. O gazdinstvu Tatjane Stevanović govori sve u superlativu. Kako nam je prilikom obilaska malinjaka porodice Stevanović, ispričala Čokojevićeva, iako su početnici u toj proizvodnji, za kratko vreme su savladali sve neophodne korake za pravilan uzgoj malina. Pravila uzgoja su prihvatili ali su prošle godine bili na korak od odustajanja. Na svu sreću, kako nam je rekla saradnica „Poljoservisa“, to se nije dogodilo. I Stevanovići su, poput drugih tamošnjih proizvođača malina, ogorčeni niskom otkupnom cenom ali i nezagarantovanim otkupom. Ta porodica iz sela Minići posluje po principima dobre poljoprivredne prakse, pridržavajući se svih saveta stručnjaka. Počev od toga kako treba da izgleda sam zasad, primene organskih đubriva, hemijskih tretmana, higijene berbe, a sve u cilju postizanja što boljeg kvaliteta malina.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Ukrajinka neukrotive ambicije

Tatjana Stevanović, kaže da je odlučna da ostane u tom malom srpskom selu podno Stare Planine. Spremna je da se uhvati u koštac sa svim svakodnevnim nedaćama koji prate poslove kojima se bavi njena porodica. S obzirom na širok dijapazon njenog interesovanja do sada, pitali smo ovu vedru Ukrajinku, koji će je još epitet krasiti, kada ponovo budemo bili u njihovom kraju. Uz širok i zadovoljan osmeh rekla nam je da se do sada ostvarila i kao žena, majka, baka, radnik i gazdarica, ali da je njena ambicija neukrotiva i nepredvidiva, tako da je i za nju nepoznanica, koju će još ulogu preuzeti u godinama koje slede.

Nicogan-1120x180

PROČITAJTE I...  Uzgoj kajsija u selu Zaklopača

1 KOMENTAR

 1. Imam proizvodnju malina Willamet na povrsini od 3h na Kosovu i Metohiji selo Zebince .opstina Novo brdo,
  Imam cirka 20hektara pod visnjom dvogodisnji zasad Sumadinka na 2h i ostalo oblacinka zasad je u super stanju.
  Imam zasad kruske cirka 10 hektara ito Wiljamovku zasad jesenji
  Hteo bih malo saveta i pomoci oko svega sto bi mi pomoglo u uzgoju napred navedenog
  Hvala
  Nesa
  Mail nesa.dj61@gmail.com

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime