Seoski turizam u selu Vrtovac

0
1993
Agrosaveti---seoski-turizam---01

Iako je zahvaljujući svom zanatu imao prilike da putuje širom sveta, višestruko nagrađivani ugostitelj u staroj Jugoslaviji, Dragan Pešić, penzionerske dane poželeo je da provede u svom pitomom rodnom selu Vrtovcu. Dok sedimo na svežem planinskom vazduhu, bračni par Vidosava i Dragan Pešić, priča nam o razlozima njihovog povratka na selo. Pričaju nam kako su se odlučili na to da stoletnoj kući Pešićevih, ponovo udahnu život. Da svoje kapije otvore za seoski turizam onims željnim tišine i gastronomije Istočne Srbije.

Adama Maganic 1120x180

Seoski turizam na Staroj planini – Pešići začetnic

Vidosava kaže da su se u rodno selo njenog supruga Dragana vratili pre desetak godina. Bili su umorni od dinamičnog i stresnog života u gradu. S obzirom na to da je Dragan svoj radni vek proveo kao ugostitelj, spontano se rodila ideja za seoski turizam. Gostoprimljivost i ljubav prema seoskom životu im je urođena oboma te su se, kako ističe gospođa Vida, brzo i lako snašli u tom poslu. Nadovezujući se na njene reči, Dragan kaže da je i vojničke dane proveo kraj kazana a penziju dočekao u restoranskom ambijentu. Nikoga nije iznenadilo kada je izgradnjom hotelskog kompleksa na obližnjem Babinom zubu, i on prepoznao svoju šansu za dodatnom zaradom. Adaptacijom porodične kuće u sobe za izdavanje turistima iz cele Srbije, među prvima su počeli da se bave seoskim turizmom u tom kraju.

PROČITAJTE I...  Prijave za odmor uz vaučer počinju danas

Agrosaveti---seoski-turizam---02

Odmor bez modernih tehnologija

Priču nastavljamo za prepunom trpezom sa lokalnim specijalitetima, poput belmuža, gužvica, tople pogače i jagnjeće čorbe. Naši srdačni domaćini suproveli više godina u gradu, ali su se umorili od gradske vreve. Moderne tehnologije, uvukle su se u sve pore naše svakodnevice. Zaboravili smo da funkcionišemo bez mobilnih telefona i laptopova. Vidosava, koju svi prijatelji ali i stalni posetioci njihovog domaćinstva, od milja zovu „Tetka Vida“, deli ogorčenje preostalih, mahom starijih meštana. Nadležni još uvek nisu preduzeli neke konkretnije korake, kako bi zaustavili masovan odlazak mladih iz Vrtovca. U njemu danas živi jedva stotinak ljudi. Ulična rasveta se, kako ističe, noću više ni ne pali. Ne čuje se dečiji plač a utihnuo je i lavež pasa. Zvuk automobila nadjača seosku tišinu samo u danima kada im pristižu gosti iz Vojvodine, Beograda, Niša.

MPS baneri II

Staroplaninska sela sablasno pusta

Bračni par Pešić spada u mlađe stanovnike u selima na Staroj planini, iako se oboje približavaju sedmoj deceniji života. Mladi Vrtovčani uhlebljenje su potražili u većim okolnim gradovima ali najveći broj njih živi i radi u inostranstvu. Deca koja su stasala za prvi razred u školu se upisuju u Knjaževcu gde završavaju i srednje škole. Ugavnom ih put više ne navede u selo, sa tugom u glasu nam govori Pešićeva. Dragan se nadovezuje podacima da je njihov kraj, svojevremeno, bio poznat po vrednim stočarima i voćarima. Danas se za njihovo selo čuje uglavnom u zimskim mesecima, kada imaju najviše turista na skijalištu. Našli su se i na neslavnoj listi sela koja tiho odumiru. Prognoze su da će se za desetak godina broj stanovnika u Vrtovcu prepoloviti. To je podatak kojim bi demografi trebalo da se pozabave.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo u Trgovištu

Agrosaveti---seoski-turizam---03

Afirmisati seoski turizam na Staroj planini

Direktor PSS „Poljoservis“ u Knjaževcu, Dragan Kolčić kaže da se u njihovom kraju poslednjih godina dosta uradilo na stimulisanju preostalih meštana, da se aktivnije uključe u afirmaciju i popularizaciju seoskog turizma na Staroj planini. Mišljenja je da bi gazdinstva, poput Pešićevih, trebala da obogate svoju ponudu raznim sadržajima. Poput rekreacije u prirodi, branja lekovitog bilja, druženja kraj logorske vatre i sličnih atraktivnih aktivnosti. Bračni par Pešić, unazad nekoliko godina, zaštitna su lica i domaćini tradicionalne privredno – turističke manifestacije „Molitva pod Midžorom“. Ova manifestacija neguje obeležja staroplaninskog područja zahvaljujući kojoj je Knjaževac dobio zvanje „Izuzetna destinacija Evrope“. Imponuju im sva priznanja koja su uredno složena u vitrini. Ipak, od svih hotelskih zvezdica, najdraže im je kada im se gosti rado vraćaju i preporučuju ih najbližim prijateljima. Od toga im, kako nam je na kraju posete rekla Vidosava, veći uspeh ne treba.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstUzgoj malina u selu Minićevo
Sledeći tekstPioneer – dan polja Požarevac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime