Uzgoj trešnje braće Simić iz Mačkovca

0
171
tresnja drvo plod
Foto: Pixabay

Braća Simić, Predrag i Nenad, iz sela Mačkovac, koje pripada Kuršumlijskoj Opštini po stuci su diplomirani inženjeri mašinstva. Fakultet su završili u Nišu, ali nisu ostali u gradu već su se vratili na selo i tamo uspešno vode veliko domaćinstvo. Odlučili su se, između ostalog, za novi sistem uzgoja trešnje.

Adama Maganic 1120x180

Jedan brat pravi poljoprivredene mašine, podrivače, setvo spremače, valjke za oranice, kao i automatske kuke za traktore, a drugi se bavi ratarstvom i voćarstvom. Ukupno imaju 8 hektara zamlje, a svaki brat ima po dva sina koji će, nadaju se, Predrag i Nenad jednog dana krenuti njihovim stopama. Ovo svaštarsko domaćinstvo primer je sloge jedne velike porodice.

Opština Koršumlija je po prvi put odlučila da probudi uspavani kraj oko reke Toplice i odvojila je značajnu sumu novca namenjenu za agrarni budžet. To na prvi pogled možda i nije velika suma, ali kada se uzme u obzir da pre ovoga nije bilo nikakavih podsticaja svaki novac je dobrodošao.

Paradajz 1120x180

Rod trešnje već prve godine

Nenad Simić je shvatio da trešnja može da donese lepu zaradu pogotovo ako se zasade nove sorte italijanskih sadnica kordija, feruvija ili regina. Stare tehnologije koje su kod nas u većoj meri zastupljene, neminovno, pre ili kasnije, moraće da se povuku u „penziju“ pred savremenim načinima voćarske proizvodnje, jer su nemerljivi prinos i kvalitet koji postižu ove krupno plodne trešnje.

PROČITAJTE I...  Trnjina – lekovita divlja šljiva

Ono što još izdvaja nove tehnologije, u odnosu na stari sistem gajenja trešanja, jeste da ove biljke već u prvoj godini daju rod. Braća Simić nisu jedini koji primenjuju novi način uzgoja trešnje koji povećava konkuretnost na tržištu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Pokazalo se poslednjih godina, da je voćarstvo glavni adut u poljoprivrednoj proizvodnji, pa se sve više proizvođača okreće toj grani poljoprivrede, koja donosi bolju zaradu u odnosu na stočarstvo i druge oblasi.

Braća Simić su dobar primer porodične sloge i vrednog rada od koga živi cela porodica.Verujemo da će oni poslužiti kao primer i drugima u topličkom kraju, ali i da će opština Koršumlija, nastaviti da razvija agrarni budzet i pomaže ljudima iz ovog kraja.

Krompir 1120x180

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstBesplatni video kursevi o novim tehnologijama u agraru
Sledeći tekstDa li romanovska ovca može biti tovna rasa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime