Da li romanovska ovca može biti tovna rasa

0
2088
Agrosaveti---romanovska-ovca---02

Kada smo prvi put obišli farmu ovaca Radoslava Matića iz Šida, razgovarali smo o njegovim planovima u vezi sa romanovskom rasom, a danas nam je mogao predstaviti rezultate njegovog truda i rada. Naime, njegova želja je bila da sačuva visoku plodnost ali da poveća gabarite i mesnatost kada je romanovska ovca u pitanju. Kako kaže naš domaćin, u tome je i uspeo.

Adama Maganic 1120x180

“Kada ste bili prošli put pričali smo i ciljevima, koji su za mnoge bili nerealni. Ali mi danas imamo romanovsku ovcu u proseku od 75-80 kilograma, koja u proseku jagnji 3-4 jagnjeta, koja sa 100 dana imaju 35-40 kila, međutim, mi smo danas u posedu takve romanovske. Sada imamo našu jagnjad, potomke od čeških ovaca, sada pričamo o tovnoj romanovskoj ovci, to nije više mala ovca, naprotiv, to je velika ovca koja puno rađa, i puno jede.” – ističe Matić.

Greška je, kaže naš domaćin, misliti da romanovska ovca malo jede, naprotiv, sa ovakvom konstitucijom ona itekako zahteva obilnu i kvalitetnu ishranu.

MPS baneri II

Agrosaveti---romanovska-ovca---01

“Ova ovca puno jede. Puno jede, ali puno i daje. Vi od jedne ovce koja godišnje da 5-6 jagnjadi, vi od nje dobijete 150-170 kila mesa” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase virtemberg u Selenči

Izrazito oštra selekcija

Ali da se vratimo na same rezultate. Naš domaćin je ovce i ovnove uvezao iz Češke, pažljivo birajući genetiku, a danas predstavlja svoje rezultate sa kojima je veoma zadovoljan. Jagnjad imaju prirast od oko 350-400 grama dnevno, dok je mesnatost oko 60%, ističe naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---romanovska-ovca---03

“Ovde sa 100 dana muška jagnjad moraju imati 35 kilograma, ako ne, ne idu dalje. Jednom je falilo 200 grama do te kilaže, ali nije prošao, ide na klanje. Ženska moraju imati 30 kila za 100 dana.To je oštra selekcija.” – objašnjava Matić.

Suština je bila u oštroj selekciji, ističe Matić, jer samo na taj način odgajivač može imati vrhunske rezultate. Parametri koji su postignuti, odlika su tovnih rasa, dodaje naš domaćin.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

“To su sve odlike tovnih rasa. To isti postigne i il de frans, virtemberg. Genetika mi je bila važna. Ovo je romanovska rasa, rađen joj je genotip, čista rasa. Ja ne idem na kvantitet, već na kvalitet.” – dodaje Radoslav.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

Matić ima 6 linija ovnova koji su iz četvorki i petorki i iz toga vuče plodnost. Takođe zahteva i gabaritnost, odnosno kilažu koju takođe dobija od krupnih ovnova. Šiljegice koje su se ojagnjile na ovoj farmi imaju indeks jagnjenja 2,6. Time je naš domaćin zadovoljan, a već u narednom jagnjenju očekuje 3 jagnjeta po ovci.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Išlo je sve po planu što se tiče proizvodnje, ali je prodaja jagnjadi za konzum ove godine znatno otežana zbog korona virusa. Naš domaćin smatra da će se broj grla u Srbiji dogodine prepoloviti.

Prethodni tekstUzgoj trešnje braće Simić iz Mačkovca
Sledeći tekstStiže pomoć zaduženim poljoprivrednicima: Odlaganje otplate kredita

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime