Voćarska proizvodnja na obroncima planine Jelice

0
659
Agrosaveti---vocarska-proizvodnja---planina-Jelica---02

Na obroncima planine Jelice, u selu Lazac kod Kraljeva, praktikuje se voćarska proizvodnja, te dominira jabuka, šljiva i višnja. Tako je i kod porodice Mijatović, a kako kaže naš domaćin, mladi voćar Darko, on je veoma rado nastavio očevim stopama, a ima ambicije i da čitavu priču dodatno unapredi.

Spyrale Adama 1120x1080

Pred kraj godine svode se računi, pa smo se kroz razgvor dotakli i šljive koja je veoma popularna u ovom kraju. Naš domaćin kaže da je kada se sve sabere i oduzme, ovo bila jedna solidna voćarska godina.

“Mi šljivu radimo i beremo za konzum za rusko tržište. Ove godine je cena bila solidna. Ona rana šljiva na samom početku je bila 70 dinara, posle je cena padala do 60-50 dinara. Posle toga smo imali lepoticu, ona je išla po 40 dinara. E sada kada sagledam sve, uvek može biti bolje, ali mogu reći da nije bilo loše.” – smatra Darko.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---vocarska-proizvodnja---planina-Jelica---03

JABUKE SU LAGEROVANE I ČEKAJU BOLJU CENU

Jabuke su obrane, a veći deo ostavljen u hladnjači da čeka bolju cenu. Iskoristili smo priliku da rezimiramo ovogodišnju proizvodnju koju Darko ocenjuje kao zadovoljavajuću.

PROČITAJTE I...  Zaštita šljive u narednom periodu od različiti bolesti i štetnih insekata

“Jabuke čekaju u hladnjači, ali sve to košta. Struja, roba kalira. Ima tu troškova. Sada je cena 35 dinara, ali mi ćemo je prodavati početkom sledeće godine. Sada je otišlo nešto na kvantaš u Beograd. Gledajući ovu godinu, perspektive ima, solidno je bilo, ali tek ćemo to videti kada krene prodaja uskladištene jabuke.” – kaže naš domaćin.

Kiše je bilo dovoljno, što u ovako bezvodnom pojasu itekako znači.

“Padavina smo ove godine imali na svakih sedam dana, to je našoj jabuci puno značilo, jer nemamo navodnjavanje, pa smo imali kvalitet, krupnoću. Ovaj naš kraj ima veliki problem sa vodom. Bušili smo bunar na 140 metara, ali nismo našli dovoljno vode. Zato moramo praviti akumulaciju, a to ćemo uraditi dogodine.” – dodaje Darko.

Agrosaveti---vocarska-proizvodnja---planina-Jelica---01

REZIDBA ĆE BITI OŠTRIJA

Sezona se privela kraju te sada valja obaviti jesenje radove u voćnjacima, dodaje Darko. Veliki akcenat stavljaju na stajnjak, a ono što sledi uskoro jeste i rezidba koja će ove godine biti oštrija.

PROČITAJTE I...  Tretman voća pre najavljenih padavina

“Sada valja baciti stajnjak, imamo nešto stoke kući, tako da ga imamo. Onda sledi rezidba. Imamo ekipu rezača iz Leskovca koji nam režu voće. Rekli smo već da je godina bila kišovita, rodna, te će i rezidba biti oštrija.” – kaže Darko.

Darko se baš pronašao u voćarstvu, te sve ovo radi sa puno elana. Ima velikih planova i želja, ne toliko da proširi proizvodnju koliko da je osavremeni. Kao što je rekao, prvi korak je pravljenje akumulacije za vodu, no sve to zavisi i od cene ovogodišnje jabuke. Nada se da će 2021. biti unosna voćarska godina.

Prethodni tekstMlečno govedarstvo – cena mleka niska, premije kasne
Sledeći tekstUvežen med iz Ukrajine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime