Mlečno govedarstvo – cena mleka niska, premije kasne

0
258
Agrosaveti---mlecno-govedarstvo---Pantelic---02
Timac AGRO

Porodica Pantelić iz Kovačevca kod Mladenovca je 2006. godine ozbiljno zagazila u svet stočarstva, tačnije u mlečno govedarstvo. Naš domaćin Nenad kaže da je to bila njegova ideja, pa je nakon odlaska iz jedne firme rešio da podigne ovu farmu i ozbiljno se posveti proizvodnji mleka. Danas na farmi ima 106 grla, a 70-ak krava je trenutno na muži. Tokom tih godina bilo je i uspona i padova, međutim, danas je veoma teško sačuvati sve ovo i živeti, ističe naš domaćin.

“Kada sam sve ovo započinjao mislio sam da ću da budem stočar, a danas sam i stočar i ratar, veterinar, mehaničar, sve moram biti kako bih opstao. Cena mleka mi je 39 dinara, a pre šest godina je bila 41,5 dinar. Od tada pa do danas je sve poskupelo, a cena mleka je pala.” – priča nam naš domaćin.

Vertigo-katalog-1120x1080

Osim cene mleka koja je takva kakva je, ono što obeshrabruje i što otežava mlečno govedarstvo, jeste to što premije kasne, te se na njih ne možete osloniti, dodaje Nenad.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---mlecno-govedarstvo---Pantelic---01

“Premije kasne. Drugi kvartal još nismo dobili, a za grla ko zna kada će da budu. To je nama zarada, sve ostalo, odnosno mleko pokriva koncentrat, silažu i taj deo. Premija je naša zarada, a ona kasni. Zato se dešava da evo u mom selu samo nas dvoje-troje drži krave, a nekada je svaka kuća imala krupnu stoku. Mi plivamo, ali se lagano davimo.” – dodaje Nenad.

PROČITAJTE I...  Alpino koze u Kikindi

Još mu nisu isplaćene ni subvencije po kravi, kažu predmet je u obradi, a sve to oduzima puno energije, dodaje Nenad. Ovoliki broj životinja zahteva veliki rad, a Nenad se svojski trudi da im obezbedi maksimalnu brigu.

Biofor baner 728x90

PLANOVI? VREME ĆE POKAZATI.

Dnevno sa ove fame ode između 950 i 1200 litara mleka, a obezbedili su i mlekovod kako bi zadovoljili zahteve mlekare, kada je u pitanju kvalitet mleka. Ono što je trenutno pozitivno na farmi Pantelić jeste veliki broj ženske teladi ove godine. A da napomenemo i to da je Nenadova supruga prošla obuku za veštačko osemejavanje, te sada to radi sama i kako kaže daleko pažljivije. Ono što je do sada osemenjavala, urodilo je plodom.

Agrosaveti---mlecno-govedarstvo---Pantelic---03

“90% su nam ženska telad, eto tako se desilo. Žensku smo do sada ostavljali kod nas na farmi, a mušku prodajemo. Ne bavimo se tovom, ne možemo ni fizički ni finansijski. Kapaciteti su nam popunjeni, ali dokupili smo nešto dvorišta, tako da mesta ima. Međutim, sve zavisi šta će se dalje dešavati u mlečnom govedarstvu. Meni je želja da imam jednu savremeniju štalu.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma koza i prerada mleka u selu Bela Reka

Na ovakvu situaciju u mlečnom govedarstvu i ovo je previše, dodaje Nenad. Ako se u skorije vreme cena ne promeni, ako tempo podsticaja ostane ovako spor, biće prinuđen da smanji broj životinja, a možda čak i da odustane od ove grane stočartstva.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime