Krave i proizvodnja mleka na Farmi Karalić

0
1177
Agrosaveti - Krave i proizvodnja mleka na farmi Karalic - 05

Manjak kvalitetnog zemljišta za zakup u zapadnom delu Bačke

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kao i mnogi stočari u zapadnom delu Bačke, Tihomir Karalić iz Bukovca kod Sombora bavi se mlečnim govedarstvom, boreći se sa niskom otkupnom cenom mleka i nemogućnošću da zakupi veći broj parcela na kojima bi proizveo hranu za stoku. Ipak, Tihomir i njegova porodica, uspevaju da opstanu u ovim nimalo lakim vremenima za odgajivače. Uz vrednoću i upornost rešenja se nekako nalaze.

Karalići obrađuju oko 100 hektara svoje i državne zemlje, do koje uspeju da dođu na osnovu prava prečeg zakupa za bavljenje stočarstvom. U 2017-toj godini, iako im je ponuđen oko 61 hektar zemlje, od čega su 24 hektara livade, Tihomir Karalić nije želeo da ove parcele uzme u arendu, zbog, kako nam je rekao, izuzetno nepovoljnih uslova na samoj livadi, koja je bila nepristupačna i zapuštena.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Krave i proizvodnja mleka na farmi Karalic - 04

Stočarstvo iziskuje svakodnevni posao, bez slobodnih dana i crvenog slova na kalendaru, priča nam ovaj vredni domaćin, koji na svom gazdinstvu, trenutno ima 130 grla muznih krava, junica, teladi. Ova proizvodnja traži mnogo rada i odricanja, pre svega da bi se obezbedila velika količina hrane za ishranu stoke.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti PSS „Poljoservis“ Knjaževac

Na površinama koje su u njihovom vlasništvu, ili do kojih su uspeli da dođu zakupljujući ih, Karalići seju i pšenicu ali isključivo zbog plodoreda, suncokreta, soje, kukuruza a u planu je i lucerka. Na njihovoj farmi preovlađuju grla holštajn – frizijske rase s obzirom na to da im je dosadašnje iskustvo pokazalo da je pomenuta rasa mlečnija u odnosu na simentalsku. Prosečno se na njihovoj farmi proizvede 30 litara mleka, u najpovoljnijim danima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Namera im je da se i u budućnosti nastave baviti mlečnim govedarstvom ali uz prisutnu zebnju hoće li uspeti da se održe u veoma oštroj konkurenciji na tržištu,jer, kako kaže naš sagovornik, teško je predvideti šta ih čeka. Tu, pre svega, misli na stalnu oscilaciju otkupne cene mleka, dodajući da je pre nekoliko godina ona bila 40 a sada je jedva 36 dinara bez premije, što ovdašnjim stočarima ne ostavlja mnogo prostora za profit, pogotovo ako se uzme u obzir uloženi rad. Premija od države za mleko iznosi 7 dinara, a, kako se čulo, ona će ostati ista i u 2018-toj godini. Sasvim razumljivo, ona stočarima trenutno nije zadovoljavajuća, ali ono što im ide na ruku jeste da su isplate redovne.

PROČITAJTE I...  Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu

U Somboru i okolini, kada se dođe do zakupa državnih parcela, navodi Tihomir, on je ograničen na samo jednu sezonu, što poslednjih godina, stočarima stvara dodatne muke. Stoga naš domaćin apeluje na državu da utiče na promenu dužine trajanja zakupa parcela, jer će u protivnom, ionako drastično manji broj stočara u tom kraju, sve više stavljati katance na svoja imanja.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstOdabir prave mehanizacije, uslov za ekonomičniju proizvodnju
Sledeći tekstProizvodnja jabuka u selu Karbulovo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime