Robot skupljač izazvao oduševljenje

0
1676
Agrosaveti - Jagode

Tom Koen, izvršni direktor belgijske inženjerske kompanije Oktinion, u intervjuu za Fruitnet, komentarisao je reakcije na „skupljača jagoda“ koji je njegova kompanija proizvela, i potrebu za rešavanjem problema manjka radne snage.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Koji su benefiti vašeg skupljača jagoda u sferi bobičastog voća?

– Robotika je rešenje za smanjenje radne snage i za visoke dnevnice. Što je još važnije, robotika omogućava veću produktivnost, manje ugruvanih plodova, bolje sortiranje i branje plodova u optimalnoj zrelosti, plus povećava fleksibilnost uključujući i rad noću.

ExelGrow Adama 1120x180

Da li je bilo nekih promena i razvoja u toj oblasti u proteklih nekoliko godina

– Trenutna brzina branja je jedna jagoda na svake četiri sekunde, što je tri puta brže nego prošle godine.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Da li ćemo imati priliku da u bližoj budućnosti vidimo i slične robote i za druge bobičaste vrste kao na primer za maline i kupine? Koliko je teško uraditi automatizaciju za ovakve kulture?

– Optimalna automatizacija uvek zahteva promene i adaptacije tokom rasta biljke. Trenutno razmatramo mogućnosti za maline, kupine i borovnice.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Nedavno ste radili i testiranja na jagodama. Kako je to prošlo?

PROČITAJTE I...  Roboti za efikasniju živinarsku proizvodnju

– Testirali smo naš prototip, i trenutno radimo na novom koji bi već u maju mogao da ima sve svoje bazične funkcije, uključujući i logistiku i potpuno automatizovano branje. Prvi roboti biće isporučeni vec tokom 2019. godine proizvođačima sa kojim već imamo ostvarenu saradnju ali i svima ostalima koji budu zainteresovani.

Spyrale Adama 1120x1080

Koja je bila reakcija proizvođača kada su videli mogućnosti vašeg robota?

– Iskreno, bili su zadivljeni. Odmah su uočili potencijal i veoma su zainteresovani da sarađuju sa nama.

Roboti će proizvođačima doneti veću sigurnost ali i profit. Pitanje radne snage koje se po celoj Evropi postavlja, kao da nailazi na rešenje. Mnogi sezonski radnici moći će ili će morati da se vrate svojim matičnim zemljama i tamo potraže novi posao. Ovaj vid produktivnost ne bi trebalo da uplaši tržište radne snage. Poslova u polju ima i više nego dovoljno. Iako korisni, roboti ipak ne mogu sve i zato je ljudska ruka ponekad nezamenljiva.

Izvor: Fruitnet

Prethodni tekstOve nedelje najviše trgovano sojom
Sledeći tekstVoganjsko povrtarstvo tri decenije staro 

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime