Voganjsko povrtarstvo tri decenije staro 

0
1965
Agrosaveti - Voganj 01

O kvalitetnim i slasnim sremačkim lubenicama Jove Matića iz Vognja, imali ste prilike da gledate u emisiji „U našem ataru“.  Proizvodnja stara tri decenije ne jenjava i iz godine u godinu čini se, sve je veća. Ove zime, međutim, popričali smo i sa Marinkom Matić, suprugom Jove Matića, koja rame uz rame sa svojim suprugom, osim proizvodnje bostana, od početka ostaje verna i drugim povrtarskim kulturama sa kojima su priseća se, počeli još davne 1989. godine.

Spyrale Adama 1120x1080

„Prve naše kulture bile su kelj pupčar i kupus, a ’89. smo prvi put zasejali bostan i od tada ga svake godine sejemo. Tržište nas je nateralo da uvodimo nove kulture povrtarske, tako da smo videli da možemo da prodajemo paradajz. Onda smo krenuli i sa crnim i belim lukom, kukuruz šećerac…“, kaže Marinka i dodaje da su to kulture od kojih oni ne odustaju.

Bostan i ostalo povrće porodice Matić su već godinama više nego prepoznatljivi na Zlatiboru. Ali naša domaćica kaže da početak nije bio toliko lak kao što se današnja proizvodnja i prodaja čine.

LIBRETO 1120x180

Dva plastenika i oko 5 jutara otvorene proizvodnje je ono čemu su danas Matići posvećeni. Nema odmora za ovu porodicu ni zimi međutim. Tu su plastenici sa lukom i španaćem i stalnom pripremom za bostan koji je nosilac proizvodnje. I ne, ova proizvodnja, ma koliko često jednostavno zvučala u odnosu na neke druge kulture, Marinka kaže da nimalo nije.

PROČITAJTE I...  Tajne uzgoja vrhunskog prolećnog belog luka

Marinka kaže da pre trideset godina kada je počinjala sa povrtarskom proizvodnjom, apsolutno ništa nije znala o njoj. Ljubav prema proizvodnji koja se odmah rodila je takva da i danas, iz godine u godinu stalno uči nešto novo, ne bi li se proizvodnja unapredila i bila drugačija od većine koja se sreće na tržištu.

Kada su ostale povrtarske kulture koje uz bostan Matići proizvode u pitanju, uglavnom se teži onim starim autohtonim sortama. Istina, one uglavnom isčezavaju, ali ovi proizvođači od njih ne odustaju jer kako Marinka kaže, u njima je upravo kvalitet. I to je ono što čini i lepotu i težinu ovog posla.

Prošlu godinu će po svemu sudeći dugo pamtiti većina poljoprivrednih proizvođača. Za ove, po pitanju većine kultura koje uzgajaju međutim, bila je dobra. Ali to ne znači da neće biti obazrivi i kada su planovi za novu poljoprivrednu sezonu u pitanju.

Prethodni tekstRobot skupljač izazvao oduševljenje
Sledeći tekstPrimena fungicida u pšenici – protiv bolesti u prolećnom delu vegetacije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime