Mehanizacija modernih ratara

0
2541
Agrosaveti - Sejalica Lemken Compact-Solitair 9 09

Mehanizacija spada među možda najbolnije teme domaćih poljoprivrednika. Iako svesni značaja modernizacije, mnogi ratari se teško odlučuju na kupovinu nove mehanizacije. Međutim, kada su mladi u pitanju, te odluke se donose lakše.

Adama Maganic 1120x180

Mario Dulić iz Đurđina predstavnik je mlade generacije poljoprivrednika koji se ne libi da uposli mašine zarad lakše obrade i setve, ali i većih prinosa. Dulići na svojim parcelama uzgajaju pšenicu, kukuruz i uljanu repicu. Za setvu su se opremili mašinom koja im skraćuje vreme rada i daje bolje rezultate u sklopu.

Agrosaveti - Sejalica Lemken Compact-Solitair 9 08

Sejalica Lemken Compact-Solitair 9

„U pitanju Lemken Compact-Solitair 9 sejalica. Ona se sastoji od kratke tanjirače, pritisnih točkova, pritisnog valjka, ulagača semena. Seme se ulaže sa dva diskusna tanjira i još ide posle tog nagazni točak. Sejalica odjednom radi pripremu zrmljišta, sabija zemljište, seje i posle tog još valja. Znači bukvalno imamo 3-4 operacije u jednom prohovu – objašnjava Mario Dulić, mladi poljoprivrednik iz Đurđeva.

MPS baneri II

Specifičnosti ove sejalice su što ima velik rezervoar za seme. Radni zahvat je 3 metra. Rezervoar za seme je 3500 litara. Tako da i kada se seje pšenica, bez problema se može posejati 25 jutara sa jednim punjenjem. Mašina, takođe, ostavlja stalne tragove. Uzima signal od GPS-a. S obzirom da se radi o vučnoj mašini, bez ove funkcije bi bilo poprilično nezgodno sejati. Odnosno, morale bi se sejati jedna do druge mašine a samim tim se gubi bar jedno 10-ak % na učinkovitosti.

PROČITAJTE I...  Sejalica za suočavanje sa uzgojnim promenama

Agrosaveti - Sejalica Lemken Compact-Solitair 9 01

„Sejalica može posejati, najviše što smo sejali do 80 hektara kad smo sejali 24 sata bez prestanka. Znači tu negde oko 3 – 3,5 hektara na sat. Sve zavisi koliko je velika parcela. Nije isto sejati parcelu od 2-3 hektara i parcelu od 100 hektara“ – navodi Mario.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Učinkovita ali ne isključivo za ratarske kulture

U Vojvodini se na velikim površinama uzgajaju uglavnom ratarske kulture, za koje se ova mašina pokazala veoma učinkovita. Međutim iskustva Dulića su nešto drugačija.

Agrosaveti - Sejalica Lemken Compact-Solitair 9 02

„S njom se može sejati od ječma, pšenice, uljane repice. Sejali smo prošle godine uslužno spanać sa njom, mak. Bukvalno sve sitnozrne kulture se mogu sejati sa njom. Čak se može i soja sejati. Onda se isključi. Da li na 25, da li na 50 cm, pošto je razmak između redova 12,5cm, pa se može kombinovati zatvaranjem svake druge, svake treće, svake četvrte cevi“ – ističe Mario.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Šta o mašini kaže sam korisnik?

Čini se da Mario poznaje mašinu u dušu te smo ga zamolili da nam detaljno opiše njen sklop i upotrebu.

PROČITAJTE I...  Priprema poljoprivrednih mašina u zimskom periodu

„Sejalica ima kratku tanjiraču. Posle tanjirače dolaze veliki gumeni točkovi, koji su, važno je napomenuti u cik cak rasporedu. Pošto ako se seje u vlažno zemljište kada nisu optimalni uslovi ako su ti točkovi na jednoj osovini onda dolazi do zagušenja. Ovde su točkovi smaknuti nekih 10-ak cm i vlažno zemljište može proći između. Posle toga je veliki metalni valjak koji je profilisan na 12,5 cm. I on služi da stegne, da napravi tvrdu posteljicu ispod semena. Onda iza toga dolaze dva diskosna otvarača, ulagača semena. Oni tačno idu, kako je valjak ispupčen, oni ulažu seme i posle toga dolazi još gumeni nagazni valjak koji pritiska. Da seme ima što bolji kontakt i ispod i iznad. Da samim tim krene što bolje klijanje kulture koja se seje. I da bude što bolje nicanje“ – detaljno objašnjava Mario.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sejalica ima dva setvena aparata. Pogon setvenog aparata je elektro motorom. Znači bukvalno sve se može podešavati iz kabine traktora. Od pritiska na pritisnom valjku, na diskusnim ulagačima. Može se u toku setve menjati pritisak. Svaka parcela je zasebna i u toku parcele imamo različito zemljište i može se povećavati pritisak ili na valjak ili na diskove.

PROČITAJTE I...  Lažirali kupovinu mehanizacije i ukrali 20 miliona dinara podsticaja

Mario objašnjava da se pomoću ove mašine norma setve može podešavati u toku same setve. Sejalica dozvoljava do 50% veću ili manju normu. Sve preko toga traži ponovnu kalibraciju.

Adama Forapro 1120x180

„Kalibracija se radi od 30 sekundi do 5 minuta. Zavisno od količine semena koje se seje. Kod pšenice kalibracija traje npr. od nekih 30 do 60 sekundi. Dok kod uljane repice, pošto se seje poprilično malo kilograma po hektaru, kalibracija mašine traje 5 minuta, tj. 360 sekundi“ – pojašnjava nam Mario.

Ostavli smo Maria u setvi uljane repice. Kako kaže njegov komšiluk, takva mašina je retka u našim krajevima. Iako mehanizacija deluje kao veliko novčano ulaganje, ubrzo se pokaže da je profit od njenog rada veći i bolji. Ponekad treba slušati i pratiti mlade, kao što je Mario, i ići u korak sa modernizacijom.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja začinske paprike u Bačkom Monoštoru
Sledeći tekstProglašen pobednik Delta Biznis Inkubatora

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime