GAŠENJE stočarskih FARMI u SREMU

0
443

Mirko Peršić, iz Golubinaca, jedan je od poljoprivrednika za primer. Pored toga što se uspešno bavi ratarstvom, nekada je na svom imanju imao i dosta stoke. Godinama je ulagao u objekte i opremu, unapređujući proizvodnju, a sve sa ciljem da ima zaokružen sistem koji obuhvata više grana poljoprivrede na imanju. U ovom selu nekada je svaka kuća imala stoku, danas se na prste broje oni koji se bave nekim vidom stočarstva. Mirko je jedan od njih. Zbog slabe isplativosti bio je prinuđen da rasproda sve i ostane samo na ratarstvu.

Adama Maganic 1120x180

Poljoprivredni fond neophodan

Objekti su prazni, stoka je rasprodata, a uvoz mesa iz inostranstva je neminovan. Odsustvo jasne strategije u poljoprivredi, jedan je od osnovnih problema. Mirko kaže da je u kontaktu sa farmerima iz inostranstva mnogo saznao, a jedna od glavnih prednosti, koju bi smo i mi mogli da preuzmemo tiče se funkcionisanja poljoprivrednih fondova. Poljoprivreda kao jedna od osnovnih grana industrije treba da bude razvijena i da državi donosi velike prihode. Za to je potrebno da se omoguće podsticaji i zagarantovane cene.

Naš sagovornik ističe da poljoprivrednici u Srbiji već 30 godina unazad krenu u žetvu, i ne znaju cenu po kojoj će prodavati svoje žitarice. Kada setva krene potrebno je izdvojiti dosta novca za semena, hemiju, gorivo, a na kraju je ishod krajnje nesiguran, i to je ono što tera poljoprivrednike da napuštaju proizvodnju.

Paradajz 1120x180

Mirko je bio primoran da rasproda svinje, jer, kako kaže, više nije imao računicu da ih hrani.Nekada su Golubinci imali mnogo stoke, a danas tek po neko domaćinstvo drži krave ili svinje. Uskoro će samo ostati lepo sećanje na domaće proizvode kojih više nema.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Mirko Peršić, ratar i nekadašnji stočar iz sela Golubinci

Prethodni tekstProširen besplatni servis AGROPONUDA za objavu ponuda malih poljoprivrednih proizvođača
Sledeći tekstDodeljena bespovratna sredstva za kupovinu 200 seoskih kuća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime